Ponedjeljak, 18 Ožujak 2019 17:07

Briga njih za štetu ako dođe kiša: Obnova krovova u Širokoj nakon bure još čeka konzervatore

Piše:
Briga njih za štetu ako dođe kiša: Obnova krovova u Širokoj nakon bure još čeka konzervatore Foto: Grad Dubrovnik

Ne može se vršiti betonizacija nečega što je već bilo betonirano, tako je vijećnik HDZ-a Gordan Špero opisao radove u Posatu koje je nedavno bila pokrenula Luka Dubrovnik. Iako se betoniralo nešto što je već bilo betonirano konzervatori su radove zaustavili iz samo njima znanih razloga. Osim radova u Posatu, inertnost konzervatora koči i obnovu krovova u Širokoj ulici stradalih za olujne bure.

Orkanska bura poharala je krovove u povijesnoj jezgri još 22. veljače, a krovovi u Širokoj ulici još nisu sanirani. Naime, dubrovačkim konzervatorima svo ovo vrijeme koje je proteklo od te bure, izgleda nije dovoljno da Gradu Dubrovniku izdaju jedno obično papirnato rješenje temeljem kojega će se maknuti stupići na Širokoj ulici, a što je nužno kako bi se vozilom moglo pristupiti obnovi stradalih krovova i zamjeni kupa. Naime, nisu to neki povijesni stupići, artefakti koji se ne smiju pomicati, njihova je jedina svrha da brane prolaz vozilima u Široku ulicu ili da tu i tamo netko na kratko malo odmori svoju stražnjicu.

Inertni su i kad su u pitanju radovi u Posatu koje su zaustavili zbog silne buke o betonizaciji koju su digli ljudi koji, baš kao što je to lijepo rekao vijećnik Špero, ili nikad nisu bili u Posatu ili jednostavno ne znaju kako se istežu barke i kako izgleda istezalište za iste.

Luka Dubrovnik u Posatu je zapravo sanirala dotrajali beton, jer je tamo i prije bio beton, ali se konzervatorima izgleda nije svidio Ragužev beton pa su zaustavili radove ili možda ni konzervatori nisu znali da je u Posatu i prije bio beton. Možda bi htjeli da se tamo postavi, kako je na Vijeću rekao gradonačelnik, lijepi bijeli kamen.

U svakom slučaju, Raguž je barem iz Posata uspio ukloniti silni otpad koji je tamo bio nakupljen i brojne raskašane barke koje se godinama nisu koristile. Možda bi konzervatori željeli da se i te nekorištene barke kao i taj silni otpad vrate u Posat. Možda bi njima takva slika Posata bila autentičnija.

Inače, radove u Posatu konzervatori su zaustavili početkom veljače, a sredina je ožujka i još nisu izdali rješenje za njihov nastavak. Ipak, radovi u Posatu mogu koliko toliko čekati, nesanirani krovovi u Širokoj ne mogu jer štete bi mogle biti veće ako ne daj Bože počne po tim šupljim krovovima padati nešto jača kiša.

fabrio banner 250 2019

aerodrom250

konavle 250

zupa 250

zupanija 250

oglasavanje 250x349 2019