Ponedjeljak, 18 Ožujak 2019 17:28

Slezaci idu dalje: Na red došla i Štikovica, niče kuća skoro pa u moru

Piše:
Slezaci idu dalje: Na red došla i Štikovica, niče kuća skoro pa u moru Fotografija čitatelja

Kao što je portal Dubrovnikpress.hr već pisao, osnivači društva Projekt Gruž braća Mario i Nino Slezak puno će građevina isprojektirati i izgraditi na dubrovačkom području. Osim projekta na Putu doktora Ante Starčevića gdje pokraj zgrade Grawea grade kompleks s 200 stanova, o čemu je u nizu tekstova Dubrovnikpress.hr između ostalog pisao i OVDJE, te projekta između Villa Palme i FINA-e o čemu je Dubrovnikpress.hr pisao OVDJE Slezaci su se upustili i u izgradnju u Štikovici, točnije podno magistrale grade kuću koja gotovo pa ulazi u more, a da stvar bude gora za taj svoj pothvat imaju građevinsku dozvolu što je ogorčilo stanovnike tog naselja.

Iako ogorčeni, stanovnici Štikovice mogu samo izgleda nemoćno gledati novi objekt koji niče podno magistrale, a zbog čega se na istoj toj magistrali svakodnevno zaustavlja promet. Komunalni redari izašli su po prijavama na teren, ali gradilište nisu zatvorili jer investitor Mario Slezak za svoj građevinski pothvat ima sve potrebne papire, a izgradnji u Štikovici pristupio je netom što je na parceli na kojoj gradi uknjižio pravo vlasništva.

Naime, zemljište na kojem Mario Slezak gradi u Štikovici pripadalo je Ivu Potrebici vlasniku tvrtke Ličilac Gorica, inače ocu aktualnog predsjednika Gradskog vijeća Grada Dubrovnika Marka Potrebice, a Slezak ga je na sebe uknjižio početkom siječnja temeljem ugovora o kupoprodaji ovjerenog kod javne bilježnice Luce Bronzan.

Prethodno je Slezak još u ožujku 2018. na to zemljište od 518 metara kvadratnih uknjižio založno pravo na temelju sporazuma radi osiguranja novčane tražbine između Iva Potrebice kao založnog dužnika i Marija Slezaka kao založnog vjerovnika. Uknjiženo je pravo zaloga u iznosu glavnice od 200 tisuća eura.

Kako neslužbeno doznaje portal Dubrovnikpress.hr Ivo Potrebica, inače vlasnik tvrtke Ličilac Gorica bio je 20-tak godina vlasnik zemljišta u Štikovici koje je Mario Slezak tek prije dva i pol mjeseca uknjižio na sebe.

Važno je istaknuti kako je parcela u Štokvici na kojoj je Mario Slezak započeo izgradnju, pretvorena u građevinsko zemljište 2014. ciljanim izmjenama i dopunama GUP-a, a što je bilo u mandatu bivšeg gradonačelnika Andra Vlahušića.

Osim ove parcele u Štikovici braća Slezak osnivači su tvrtke Projekt Gruž koja gradi 200 stanova na parceli u Ulici doktora Ante Starčevića pokraj zgrade Grawea. Ta je gradnja nedavno osim gradonačelnika zabrinula i građane jer je prijetilo urušavanje ceste poviše gradilišta u Ulici bana Josipa Jelačića.

Slezaci su vlasnici još jedne parcele u Ulici doktora Ante Stračevića, točnije zelenog pojasa između Vila Palme i zgrade FINA-e. Riječ je o zemljištu koje su kupili od Zaklade Mihanović za 1,9 milijuna eura, a na kojem također namjeravaju graditi stambeno poslovnu zgradu za što već navodno imaju gotovo projekt.

Pitanje je imaju li braća Mario i Nino Slezak, sinovi mostarskog poduzetnika Dinka Sleznika, koji se u susjednoj BiH osim kladioničarskim biznisom, bavi i građevinom, još parcela na području Dubrovnika na kojim će graditi. Dinko Slezak inače je iznimno blizak s predsjednikom HDZ-a BiH i bivšim hrvatskim članom Predsjedništva BiH Draganom Čovićem, koji je nedavno i sam bio u Dubrovniku, a čiji bi posjet gradskoj upravi ostao nezapažen da kojim slučajem nije fotografirano njegovo vozilo nepropisno parkirano na Pločama.