Petak, 22 Ožujak 2019 12:41

Kako bibija što duže održati na životu

Piše:

Počela je sezona najboljeg lova ovrate, a s njom i povećane potražnje mamaca osobito dobrih za njeno udičarenje. Osim velikog morskog crva, „komarčerosi“ najviše traže golog štrcaljca, bibija, jer ne samo što je poslastica ovrati nego je on i najselektivniji mamac za njen lov. Na njihovu žalost, u narednih nešto više od dva mjeseca, osim onih vrlo rijetkih koji ga sami love, golog štrcaljca će biti teško a ponegdje i nemoguće nabaviti.

Naime, osim male skupine lovaca iz Šibenika, Pule i Biograda na moru, na našoj obali nitko više ne lovi gole štrcaljce za prodaju, a u narednih dva mjeseca ti mamci se neće uvoziti iz Italije jer će tamo biti na snazi lovostaj za školjke, pri čijem lovu se usputno skupljaju i goli štrcaljci.

Istina, nešto će se mamaca uvoziti iz Francuske, ali oni zbog dugog transporta brzo ugibaju, a takvi nisu bolji od nekoliko ostalih mamaca za ciljani lov komarče.

Zbog svega navedenog, ribolovcima koji žele do ljeta loviti živim golim štrcaljcem preostaje pokušati sačuvati ih na životu što duže. Najbolje je do kraja ožujka kupiti crve iz zadnje pošiljke prije lovostaja, a onda mogu postupiti na više načina.

Kada se gole štrcaljce želi na životu održati tjedan ili koji dan duže treba ih odvojeno držati u uvijek vlažnoj „postelji“ od morske trave smještene u kakvu kartonsku kutiju. Tako zbrinute, ali u kakvoj šupljoj kutiji potopljenoj u more živim se mogu održati oko mjesec dana.
cuvanjegolistrljac2203Podjednako dugo živjet će u posudi s morskom vodom u koju akvarijska pumpica ubacuje zrak. U tom slučaja najbolje je svakog crva držati u posebnoj kutiji.

Znatno duže živjet će u akvariju s uspostavljenim prirodnim ekološkim sustavom i pedalj debelim slojem morskog pijeska na dnu. Također, vrlo dugo se živ može održati na dnu mora u šupljoj posudi s poklopcem, primjerice kao i veliki crv u bubnju od perilice rublja, čije je dno prekriveno s barem dvadesetak centimetara morskog pijeska.
golisrtljac2203 2
Ma na koji se način čuvali, crve treba što češće kontrolirati i uginule čim prije odstraniti jer će takvi uzrokovati uginuće i ostalih, iako nisu u direktnom dodiru. U pravilu, od kilograma malih, 6 do 8 cm dugih crva, prva dva, tri dana će uginuti najviše njih, a nakon toga tjedno jedan ili ni jedan. Kada se čuvaju u posudi s morem, ali bez prozračivanja, nakon svakog uginuća treba mijenjati more, obvezno iste temperature.

Koliko će crvi poživjeti ovisi i o temperaturi na kojoj se čuvaju. Najdugovječniji su ako se drže na stalnoj temperaturi između 15 i 20 stupnjeva, dok će na temperaturama manjim od 10 i višim od 25 vrlo brzo ugibati.

Osim što prije ukloniti iz čuvarice, uginule crve treba čim prije konzervirati, najbolje soljenjem. Za kilogram crva potrebno je 300 grama krupne morske soli. Prvo crve treba staviti u kakvu plastičnu ili metalnu kutiju s poklopcem. Tako konzervirani i u vlastitoj salamuri mogu se na dnevnoj temperaturi držati do mjesec dana. Za duže čuvanje treba ih najkasnije tada staviti u zamrzivač.

fabrio banner 250 2019

aerodrom250

konavle 250

zupa 250

zupanija 250

oglasavanje 250x349 2019