Petak, 22 Ožujak 2019 16:45

Gradonačelnik Franković nakon presude protiv Excelsa nekretnina: Sad očekujem od DORH-a da onemogući rad žičare bez koncesije

Gradonačelnik Franković nakon presude protiv Excelsa nekretnina: Sad očekujem od DORH-a da onemogući rad žičare bez koncesije Foto: DPP

Ovim je dokazana ispravnost odluke gradske uprave da se podigne tužba protiv Excelsa nekretnina i da na taj način Grad Dubrovnik uprihoduje ono što je trebao uprihodovati od koncesijske naknade, točnije iznos koji s kamatama iznosi oko 30 milijuna kuna. – komentirao je gradonačelnik Mato Franković prvostupanjsku presudu Trgovačkog suda u Dubrovniku po tužbi Grada Dubrovnika protiv društva Excelsa nekretnine d.d. kojom je naloženo Excelsa nekretninama da Gradu isplati iznos od 20.104.250 kuna, uvećan za zatezne kamate za obavljanje djelatnosti prijevoza putnika žičarom bez sklopljenog ugovora o koncesiji.

- Još jednom izražavam sumnju zbog čega Grad Dubrovnik u prošlosti nije pokrenuo ovakvu tužbu jer sigurno bi ishod bio isti, a novci bi odavno bili naplaćeni. Očekujemo da će i Državno odvjetništvo sa svoje strane zaštititi Grad Dubrovnik te onemogućiti Excelsa nekretninama obavljanja gospodarske djelatnosti bez za to prethodno ishođene koncesije. – komentirao je još Franković.

Inače, DORH je tvrtki Excelsa nekretnine dao rok do kraja ovoga mjeseca da se uskladi sa zakonom, plati potraživanja za prethodna razdoblja Gradu i državi te potpiše koncesijski ugovor s Gradom Dubrovnikom, jer će u protivnom, do ispunjenja ovih uvjeta, rad žičare biti obustavljen.

Ranije je donesena i prvostupanjska presuda u korist Republike Hrvatske, za iznos od osam milijuna kuna, za vremensko razdoblje u kojem je nadležnost koncesija bila pod državom, prije nego je 2014. prenesena na razinu gradova.

D.M.

fabrio banner 250 2019

aerodrom250

konavle 250

zupa 250

zupanija 250

oglasavanje 250x349 2019