Subota, 23 Ožujak 2019 12:50

Pregovara se s autorom za micanje „Kocke mora“, spomenika braniteljima na Pilama

Piše:
Pregovara se s autorom za micanje „Kocke mora“, spomenika braniteljima na Pilama Foto: DPP

Iako je u više navrata najavljivano njegovo uklanjanje s Pila, „Kocka mora“ koja je trebala predstavljati spomenik braniteljima još uvijek je na istoj lokaciji, a po svemu sudeći tamo će i ostati dok gradonačelnik Mato Franković ne postigne dogovor o uklanjanju s autorom Igorom Franićem. A pregovori još uvijek traju, barem je tako na posljednjoj sjednici Gradskog vijeća rekao gradonačelnik Franković.

Odgovarajući na vijećničko pitanje gradonačelnik je izrazio nadu da će u pregovorima s autorom spomenika doći do nekog rješenja.

Postavljanje spomenika braniteljima na Pilama bilo je zapravo osmišljeno u sklopu projekta uređenja platoa Pila koji je započet u mandatu bivše gradonačelnice Dubravke Šuice, a nije završen jer je gradonačelnica ustuknula pred prosvjednicima koji nisu s odobravanjem gledali na njezin projekt, a Andro Vlahušić, bivši gradonačelnik koji je naslijedio Šuicu, nije se u njega upuštao.

Iako su braniteljske udruge za vrijeme tih prosvjeda na Pilama stajale na strani Dubravke Šuice, dok su neki od vođa tih udruga za vrijeme trzavica oko Pila i projekta izvodili „performanse“, shvatili su u međuvremenu da ta kocka baš i nije spomenik kakav su željeli pa su danas složni da ga treba maknuti.

Inače, puno se puta dosad moglo čuti kako bi kocka, koja u naravi predstavlja spomenik, izgledala puno drukčije da je kojim slučajem projekt platoa Pila u cijelosti završen. Pitanje je kako bi izgledao i uklopio se u prostor da je projekt realiziran. Bi li tada bilo jasno da je to spomenik ljudima koji su položili svoje živote u obranu Dubrovnika ili bi i tada imao funkciju zrcala u kojem se ogledaju brojni prolaznici. Tim više je sramotno što ga za trajanja sezone zagrade i ograde trakama predstavnici kruzerskih kompanija za vrijeme ukrcaja putnika u autobuse nakon što obiđu povijesnu jezgru.

Gradonačelnik, baš kao i većina građana te predstavnici braniteljskih udruga, koji su u međuvremenu doživjeli preobrazbu, smatraju da prolazno mjesto, na kojem je ta kocka koja predstavlja spomenik, ne može biti mjesto pijeteta. Gradonačelnik je pak stava da spomenik braniteljima treba biti na Pilama, ali na primjerenijoj lokaciji.

No, da bi se postavio novi spomenik potrebno je maknuti kocku, a to se ne može bez suglasnosti s njegovim autorom zbog ugovornih klauzula kojima je zaštitio svoje djelo pa će kocka još stajati na Pilama, osim ako gradonačelnik u pregovorima autora ne uvjeri u suprotno pa se uspiju dogovoriti da se kocka premjesti na drugu, primjereniju lokaciju jer nije baš izvjesno da će aktualna gradska vlast, kad je uređenje platoa Pila u pitanju, nastaviti projekt bivše gradonačelnice.

fabrio banner 250 2019

aerodrom250

konavle 250

zupa 250

zupanija 250

oglasavanje 250x349 2019