zajednickadandrzavnosti2 2019

Petak, 29 Ožujak 2019 21:20

Maestro Tardue uz predstavljanje programa DSO-a: Mi smo tu zbog Dubrovčana, moraju znati da imaju dobar orkestar

Piše:
Maestro Tardue uz predstavljanje programa DSO-a: Mi smo tu zbog Dubrovčana, moraju znati da imaju dobar orkestar Foto: DPP/DM

Ovu godinu Dubrovački simfonijski orkestar posvećuje Mozartu, kazao je na konferenciji za medije gostujući šef dirigent Dubrovačkog simfonijskog orkestra maestro Marc Tardue koji je zajedno s ravnateljem Damirom Milatom i Matijom Novakovićem iz Umjetničkog vijeća DSO-a u Slanici predstavio ovogodišnji program.

Stoga nije čudno da će okosnicu programa velikog ciklusa „Dubrovačko glazbeno proljeće” kroz travanj i svibanj činiti upravo Mozartova djela, a nastupit će imena poput Jasminke Stančul, Đane Kahriman, Luke Ljubasa, Dana Zhua.

Uz puno pohvala za članove Dubrovačkog simfonijskog orkestra maestro Marc Tardue istaknuo je kako im nikada nije teško dodatno vježbati te da je orkestar u prvom redu tu zbog Dubrovčana, kao i da Dubrovnik zaslužuje koncertnu dvoranu pri čemu je i osobno spreman pomoći.

- Želim da Dubrovnik postane glazbeno središte, a za to je potrebna glazbena dvorana. Ovaj prostor (Slanica op.a.) je sladak, ali ovaj orkestar i ovaj grad trebaju koncertnu dvoranu. Imam neke kontakte u Europskoj uniji i nadam se da ćemo moći dobiti sredstva za dvoranu. - kazao je maestro istaknuvši kako osjeća odgovornost prema lokalnoj zajednici gdje radi.

Istaknuo je također kako mu je cilj za vrijeme rada u Dubrovniku promovirati što više mladih i talentiranih glazbenika i dirigenata, pružiti im priliku da se okušaju, pokažu i dokažu.

Maestro Marc Tardue iznio je i zanimljiv projekt koji namjerava realizirati, kako ga je nazvao, koncerta za bebe.
- U planu je napraviti koncert na koji bi mogle doći majke s malom djecom. Imao sam takvo iskustvo u Americi i djeca su pozorno slušala, bilo je onih koji su trčkarali okolo, ali su također slušali. Cilj je omogućiti prezaposlenim majkama da sa svojom djecom mogu doći na jedan takav koncert. - rekao je Tardue kazavši kako će se organizirati i koncert za obitelji na kojem očekuju od najmlađih do najstarijih. „Obiteljski koncert” održat će se 28. svibnja, a uz Mozartovu „Malu noćnu muziku” izvest će se i Prokofjeova simfonijska bajka „Petar i vuk”.

- Mi smo tu radi građana, tu smo i radi turista, ali prvenstveno zbog građana. Ponekad kad šetam gradom pitaju me što ja radim u Dubrovniku i odgovaram da sam šef dirigent u Dubrovačkom simfonijskom orkestru, a neki se iznenade i pitaju zar Dubrovnik ima orkestar. Moramo to promijeniti, svatko mora znati da Dubrovnik ima orkestar i to dobar orkestar. On je malen, ali je dobar, a zbog te veličine prilagodio sam i ovogodišnji program veličini orkestra. - kazao je maestro Marc Tardue.

Matija Novaković istaknuo je rad s mladima i suradnju s Umjetničkom školom Luke Sorkočevića za koju je kazao kako je rasadnik talenata. Ravnatelj Damir Milat je kazao i kako je ponosan na ovogodišnji program, a također je istaknuo rad s mladima i za mlade, kao i pomlađivanje orkestra.

- Danas smo imali koncert na Sveučilištu za studente. Izvodili smo latino glazbu, filmsku glazbu i obrade grupa poput Beatlesa i Queena i oduševili smo ih. Ipak, naš je osnovni posao simfonijska glazba, a i u tom dijelu za naše sugrađane imamo zanimljive sadržaje. - kazao je Milat.

Tako nakon ciklusa „Dubrovačko glazbeno proljeće” lipanj već treću godinu prolazi u znaku baroka i osebujnog violinista i kontratenora Dmitrija Sinkovskog, a kojem će se pridružiti lutnjist i jedan od osnivača svjetski poznatog talijanskog ansambla rane glazbe Il Giardino Armonico, Luca Pianca; majstor viole da gamba, Vittorio Ghielmi te naš maestro Tomislav Fačini u ciklusu barokne glazbe Orlando Furioso. DSO inove godine u lipnju priređuje program ispred crkve sv. Vlaha s dirigentom Noormanom Widjajom i svestranim umjetnikom Matejem Meštrovićem.

„12. Međunarodni festival opernih arija Tino Pattiera” koncem lipnja i početkom srpnja obuhvatit će četiri operne večeri među kojima su večer hrvatskih arija, kao i koncert pod nazivom Verdi Gala. Nakon nastupa na Dubrovačkim ljetnim igrama i prije početka festivala „Dubrovnik u pozno ljeto”, od 26. do 29. kolovoza po prvi put održat će se „Orlando Piano Week”, namijenjen mladim glazbenicima.

Rujan je rezerviran za „Dubrovnik u pozno ljeto”. Koncertima će ravnati Marc Tardue, Christoph Campestrini, Nicholas Milton i Christoph Koenig, a kao solisti će nastupiti violinisti Emmanuel Tjeknavorian i Aleksey Semenenko, pijanistice Jasminka Stančul i Inna Firsova, gitarist Petrit Çeku, gudački kvartet Symphony4Vienna koji čine članovi Bečkog simfonijskog orkestra, gostovat će Simfonijski orkestar Crne Gore, a s DSO-om će nastupiti i renomirani švedski zbor Romeo i Julija.

Program festivala „Stradun Classic” u listopadu okuplja ponajbolje europske komorne glazbenike, a ciklus „Jesenji glazbeni moskar” obilježit će drugu polovicu listopada, dok će u posljednjem dijelu godine DSO prirediti niz prigodnih, blagdanskih koncerata.

fabrio banner 250 2019

aerodrom250

konavle 250

zupa 250

zupanija 250

oglasavanje 250x349 2019