Nedjelja, 31 Ožujak 2019 13:58

Đuro Capor (GI Srđ je naš): Ovo je sedam grijeha propusta gradonačelnika Frankovića

Đuro Capor (GI Srđ je naš): Ovo je sedam grijeha propusta gradonačelnika Frankovića Foto: DPP

Svako malo u dubrovačkim medijima gradonačelnik Dubrovnika Mato Franković izgovara istu tvrdnju vezanu za tzv. „projekt golfa na Srđu“. Naime gradonačelnik je više puta ponovio da se, otkako je on gradonačelnik, s projektom na Srđu ništa nije dogodilo ni pomaklo s mjesta. Je li to zaista tako? - piše danas u priopćenju GI Srđ je naš, koordinatora Inicijative Đura Capora.

„U stvari se dosta toga dogodilo, ali se gradonačelnik Dubrovnika pravio kao da se ništa ne događa. Propustio je sudjelovati u procedurama koje se tiču projekta na Srđu u kojima je grad Dubrovnik stranka u postupku i investitor u infrastrukturu. U tom slučaju, nepoduzimanje od strane odgovornih predstavnika Grada je podupiranje tih procedura izdavanja dozvola i nastavak pogodovanja ovom projektu. Navodimo stoga 7 grijeha propusta gradonačelnika i ove gradske uprave vezanih za projekt golf resorta na Srđu.” - piše Capor.

A „sedam grijeha propusta”, koje u priopćenju navode iz Gi Srđ je naš, su:

Izmjene županijskog prostornog plana Od 2014. do 2019. provodile s se Izmjene županijskog prostornog plana kroz koje je Župan predložio, a županijska HDZ-ova većina u Županijskoj skupštini prihvatila uključujući povećanje obuhvata za golf na Srđu s 100 na 310 ha. Prethodno nezakonito povećanje Sanaderovog povjerenika Bosnića s 100 na 310 ha iz 2006. godine ukinuo je Visoki upravni sud 2014. godine te je, usprkos volji 10.000 Dubrovčana izraženoj na referendumu, HDZ na gradskoj i županijskoj razini nametnuo građanima Dubrovnika aranžmane Sanadera i Šuice s Razvoj golfom. U niti jednom trenutku Grad Dubrovnik niti gradonačelnik Franković nisu predložili niti zatražili da obuhvat projekta golfa na Srđu sukladno pravomoćnoj presudi i volji 10.000 građana te stavovima udruženja dubrovačkih i hrvatskih arhitekata, ostane na 100 ha, što su mogli i trebali.

Strategija sporta koja je zaboravila na Srđ Grad Dubrovnik je ove godine izradio Strategiju sporta koja je na kvalitetan način analizirala sve nedostatke sporta i rekreacije na području grada Dubrovnika. Međutim u toj Strategiji je u potpunosti izostavljeno područje od 310 ha na Srđu koje se u prostornim planovima i dalje vodi kao sportsko-rekreacijska zona za građane. Interes mešetara zemljištem na Srđu 2013. godine, kada je o projektu na Srđu odlučivano referendumom, predstavljali su kao sportsko-rekreacijski centar za građane, a usvojena Strategija o sportu razotkriva kako su i današnji gradski čelnici Srđ prepustili u cijelosti nekretninskim mešetarima i kako su na građane i njihove potrebe usput zaboravili.

Proširenje kontaktne (buffer) zone Ministarstvo kulture je u suradnji s Gradom Dubrovnikom na zahtjev UNESCO-a donijelo prijedlog proširenja kontaktne (buffer) zone oko povijesne jezgre pritom proširivši tu zonu od Batahovine do Belvedera. Usprkos prijedlogu UNESCO-ve istraživačke misije da to proširenje obuhvati i plato Srđa sa sustavom fortifikacija iz 19. st., gradonačelnik Franković i Ministarstvo kulture su to izbjegli predložiti, a time su i mešetare zemljištem na Srđu oslobodili pridržavanja UNESCO-vih propisa koje su istovremeno nametnuli građanima u Lapadu i Gružu.

Nesudjelovanje u postupku izdavanja Rješenja o prihvatljivosti studije utjecaja na okoliš Nakon što je Upravni sud u Splitu ukinuo Rješenje o prihvatljivosti za okoliš projekta golf resorta na Srđu, Ministarstvo zaštite okoliša i prirode je krajem 2017.godine, pod pritiskom u Washingtonu pokrenute arbitraže i odštetnog zahtjeva od strane Razvoj golfa, izdalo novo Rješenje o prihvatljivosti zahvata na okoliš na koje grad Dubrovnik i gradonačelnik Franković nisu imali nikakvu primjedbu. Time je Franković propustio u to Rješenje ugraditi garancije i klauzule koje jasno određuju tko će financirati infrastrukturu, što su predstavnici Razvoj golfa više puta obećavali na javnim raspravama: da građani Dubrovnika neće platiti ni kune za infrastrukturu projekta na Srđu.

Financiranje infrastrukture koja je preduvjet za golf resort novcem građana Predsjednik uprave Vodovoda nedavno je objavio da će se zacjevljivanje vodoopskrbnog tunela kroz Srđ sufinancirati europskim sredstvima kao i novcima Vodovoda dakle novcima građana Dubrovnika. Zacjevljivanje tunela je bila obveza Razvoj golfa i uvjet pod kojim su 2009. dobili suglasnost od tadašnje uprave Vodovoda koju je potpisao B. Negodić. Ono što je bila obveza i uvjet za golfere, danas je postala obveza građana. Franković je rekao da niti jedna kuna građana neće biti plaćena za infrastrukturu golferskog resorta. I neće, bit će ukupno plaćeno oko 400 milijuna kn iz džepa građana što god Franković ili Kusalić nekada govorili o tom.

Nesudjelovanje u postupku izdavanja Lokacijske dozvole za projekt na Srđu Franković je propustio reagirati i prilikom procedure izdavanja Lokacijske dozvole za projekt na Srđu, čime su većinom troškovi izgradnje infrastrukture prebačeni na leđa javnih tvrtki i građana. Franković je također svjesnim propuštanjem ulaganja prigovora na Lokacijsku dozvolu za projekt na Srđu prihvatio idejno rješenje uređenja tvrđave Imperijal kakvo su nametali golferi, što podrazumijeva izbacivanje Muzeja Domovinskog rata u zapadni bastion te uklanjanje repetitora o trošku građana Dubrovnika.

Izbjegavanje priznavanja da je Ugovor o koncesiji nad tvrđavom Imperijal raskinut Naposljetku Franković se na svakoj sjednici gradskog vijeća otkada je gradonačelnik oglušio o prijedlog vijećnika SJG o raskidu koncesijskog ugovora Razvoj golfa nad tvrđavom Imperijal, čime je ne samo ostavio još niz godina tvrđavu Imperijal i Muzej Domovinskog rada u uvjetima nemogućima za rad i čuvanje građe, nego je i građanima natovario i obvezu financiranja izgradnje ceste od vidikovca na Orsuli do tvrđave Imperijal, koja je po koncesijskom ugovoru definirana kao obveza Grada Dubrovnika i teška 60 milijuna kn.

Nadalje u priopćenju Capor piše kako građani ne trebaju zaboraviti „da je kao uzvanik na ovogodišnjoj Večeri od Kandelore bio pozvan i čašćen prokurist tvrtke Razvoj golf, Ivan Kusalić, kao predstavnik tvrtke koja je na arbitražnom sudu tužila RH za odštetu u iznosu za više stotina milijuna kn”.
„Kako netko tko prijeti RH i njenim građanima oduzimanjem tolikog iznosa iz državnog proračuna može biti počasni gost Dubrovčana? Pa ne može! Ali može biti počasni gost gradonačelnika Frankovića i HDZ-a koji od 2006. godine do danas nije prestao pogodovati ovom projektu i nametati građanima Dubrovnika aranžmane svoje stranke s Razvoj golfom.” - piše Capor.

„Sramotna koalicija zvana Dubrovački dogovor živi i dalje pod kormilom kapetana Mata Frankovića. Dok je Mato za kormilom mešetari zemljištem, tužitelji RH i berači majčine dušice mogu mirno spavati jer se stvarno ništa u vezi sluganskog odnosa prema projektu na Srđu nije promijenilo, dok Mata i Grad nosi golfska struja.” - zaključuje se u priopćenju GI Srđ je naš.

D.M.

fabrio banner 250 2019

aerodrom250

konavle 250

zupa 250

zupanija 250

oglasavanje 250x349 2019