Ponedjeljak, 01 Travanj 2019 09:36

Liječnici mogu biti vjerski fanatici s prizivom savjesti, ali ne u javnim bolnicama

Piše:

Ususret tematskoj sjednici Županijske skupštine na kojoj će se 5. travnja, na prijedlog jedne trećine vijećnika, raspravljati o lošem stanju u zdravstvu na području Županije svakako će biti zanimljivo vidjeti hoće li tko od vijećnika tijekom rasprave skrenuti pozornost na loše stanje u Općoj bolnici Dubrovnik koja ne samo da je već ostala bez dijela vrsnih liječnika nego se neki od onih koji su još tamo, a dolaze u doticaj s obavljanjem pobačaja, na koji u ovoj zemlji još uvijek svaka žena ima pravo, učestalo pozivaju na priziv savjesti.

Nedavno su pojedini mediji plasirali priču, koja se na koncu nije pokazala točnom, prema kojoj dubrovački anesteziolozi, oni koji su bili u smjeni, ženi koja je došla obaviti pobačaj, pozivajući se na priziv savjesti, nisu htjeli dati anesteziju. Odgovarajući na pitanje novinara resorni ministar Milan Kujundžić brzo je od svega oprao ruke, kazavši kako će u dubrovačku bolnicu poslati inspekciju, zatražiti očitovanje bolničkog vodstva i, naravno, nije zaboravio pridodati kako svaki liječnik ima pravo pozvati se na priziv savjesti. Ravnatelj dubrovačke Opće bolnice Marijo Bekić kategorički je odbacio navode da su anesteziolozi ženi odbili dati anesteziju prije obavljanja pobačaja te kazao kako u bolnici ima dovoljno ginekologa koji mogu obaviti postupak, a tvrdi i kako se svi pobačaji u dubrovačkoj bolnici obavljaju pod anestezijom.

No, ono što Kujundžić, a ni Bekić nisu komentirali, ako se ovaj slučaj zaista dogodio u Dubrovniku, jest uopće pitanje prava anesteziologa i ginekologa u dubrovačkoj ili bilo kojoj drugoj bolnici u državnom sustavu, ili bilo kojeg drugog doktora, na priziv savjesti vezan uz vjeru u državi koja je, eto barem na papiru, sekularna.

Pitanje je ima li u državnim bolnicama uopće mjesta za liječnike koji će se prilikom pobačaja ili bilo kojeg drugog zahvata pozivati na priziv savjest, a u Hrvatskoj je čak pet bolnica u kojima taj postupak nije moguć iako bi država trebala osigurati da u javnim bolnicama taj zahvat svugdje bude moguć. Kompleksno je to pitanje priziva savjesti jer liječnik prema hrvatskim zakonima ima pravo na njega baš kao što i žena ima pravo na pobačaj, no zakon treba mijenjati, u državnim bolnicama, države koja je sekularna, ne bi smjelo biti mjesta onima koji se pozivaju priziv savjesti vezan uz vjeru. Naravno, oni moraju imati pravo biti ono što žele – liječnici i vjerski fanatici, ali za to postoje privatne bolnice, i tamo uvijek traže osoblje.

Inače, čudno je kako prije nije bilo toliko priziva savjesti, pobačaji u dubrovačkoj općoj bolnici svih ovih godina obavljali su se uglavnom bez ikakvih problema, a mora bit da su pojedini dubrovački liječnici koji su naglo dobili priziv savjesti pali pod utjecaj onih čudnih likova koje možete vidjeti na samom ulazu u bolnicu, tzv. molitelja, a koji zagovaraju zabranu pobačaja i kojima nije mjesto pred bolnicama.

fabrio banner 250 2019

aerodrom250

konavle 250

zupa 250

zupanija 250

oglasavanje 250x349 2019