Ponedjeljak, 01 Travanj 2019 14:15

Jadna državo: Žičara nesmetano vozi

Piše:

Suprotno najavama gradonačelnika Mata Frankovića, žičara od jutra nesmetano vozi jer je službenici Carinske uprave nisu zatvorili, a upravo je o Carinskoj upravi ovisilo hoće li žičara danas voziti ili ne. Jesu li službenici Carinske uprave danas izlazili na teren nije moguće doznati, no kako žičara i dalje radi, za pretpostaviti je da je gradonačelnik Mato Franković danas iznimno ljut jer je rezolutno tvrdio da će ona danas biti zatvorena. Kako ona još uvijek vozi, pitanje je jesu li po dobrom hrvatskom običaju još jednom zakazale institucije, u ovom slučaju Carinska uprava.

Da je Carina ta koja je dužna regulirati rad žičare jasno su naznačili iz DORH-a, navevši za portal Dubrovnikpress.hr kako nisu dali nalog Carinskoj upravi za postupanje jer Carinska uprava sukladno ovlastima, samostalno i bez ičijeg naloga u postupku provođenja nadzora može ograničiti ili zabraniti obavljanje gospodarske djelatnosti bez koncesije.

U DORH-u su se pozvali na članak 87. Zakona o koncesijama u kojem je između ostalog jasno definirano da „u provedbi inspekcijskog nadzora inspektor može, kada to okolnosti slučaja zahtijevaju, radi onemogućavanja daljnjeg nezakonitog postupanja usmenim rješenjem ograničiti ili zabraniti obavljanje djelatnosti osobi koja djelatnost za koju je propisano da se obavlja na temelju koncesije obavlja bez koncesije”.

Jasno je između ostalog istim Zakonom definirano kako se „ograničavanje ili zabrana obavljanja djelatnosti izvršava bez odgode pečaćenjem prostorija, postrojenja, uređaja i druge opreme za rad ili namijenjene radu ili na drugi pogodan način”.

Budući da žičara danas vozi ili službenici carinske uprave nisu izašli na teren ili su se u Excelsa nekretninama pravnim mehanizmima zaštitili od mogućnosti zatvaranja žičare.

Svakako je pitanje kako će postupiti gradonačelnik Franković iz čijih se izjava posljednjih 20-tak dana dalo zaključiti da ima povjerenja u nadležne institucije i njihovo postupanje. Očito je dio institucija iznevjerio gradonačelnika ili se on, želeći konačno riješiti desetogodišnji problem s Excelsa nekretninama, možda malo zaletio u svojim izjavama tvrdeći kako je DORH dao rok Excelsa nekretninama do 31. ožujka da se usklade s pozitivnim propisima RH ili će im u suprotnom žičara bit zatvorena 1. travnja.

Inače, država i Grad u međuvremenu su na sudovima u prvostupanjskim postupcima uspjeli dobiti Excelsa nekretnine koje su državi i Gradu dužne podmiriti svoja dugovanja.

Sukladno prvostupanjskoj presudi, Excelsa nekretnine Gradu su dužne platiti 20,1 milijuna kuna duga s kamatama, što u konačnici iznosi 30 milijuna kuna, koliko Excelsa nekretnine dužne Gradu.

Država i Grad vjerojatno će svoje sporove s Excelsa nekretninama dobiti i na drugom stupnju, no to ne znači da će se problem izricanjem drugostupanjskih presuda okončati. Upravo tada bi se mogao zakomplicirati. Naime, kako je riječ o sporovima velike vrijednosti za očekivati je da će se nastaviti žalbama na Vrhovnom sudu.

U svakom slučaju, gradonačelnik se sprema, jer barem je tako najavio prije 20-tak dana, pred vijećnike već na idućoj sjednici Gradskog vijeća, staviti novi prijedlog ugovora o koncesijskoj naknadi prema kojemu bi Excelsa nekretnine Gradu umjesto 15 posto trebale plaćati 30 posto od prodanih karata.

Gradonačelnik uporište za ovaj prijedlog nalazi u vještvu DORH-a čiji je vještak koncesijsku naknadu procijenio na 30 posto. Ovaj će gradonačelnikov prijedlog u Vijeću, u kojem ima većinu, biti usvojen bez ikakvih problema. Inače, Excela nekretnine i Grad Dubrovnik nikada nisu potpisali ugovor o koncesijskoj naknadi na iznos od 15 posto, iako ga je Vijeće bilo usvojilo. Tim više, očito se priča o reguliranju odnosa između Grada i Excela nekretnine, zapravo nije pomakla s mrtve točke jer Excela nekretnine i dalje bez koncesije obavljaju gospodarsku djelatnost i stiču dobit dok Grad ne može naplatiti svoja dugovanja i regulirati odnose s Excela nekretninama.

fabrio banner 250 2019

aerodrom250

konavle 250

zupa 250

zupanija 250

oglasavanje 250x349 2019