Utorak, 02 Travanj 2019 19:59

Vlahušić smatra da žičaru ne treba zatvoriti

Piše:
Vlahušić smatra da žičaru ne treba zatvoriti Foto: DPP

Službenici Carinske uprave jučer su započeli s nadzorom rada žičare za koju Excelsa nekretnine nemaju koncesijsko odobrenje za rad. Ishod nadzora tek bi trebao biti poznat, a gradonačelnik Mato Franković pri stavu je da žičaru treba zatvoriti jer nisu podmirena dugovanja prema Gradu ni potpisan koncesijski ugovor.

No, bivši gradonačelnik Andro Vlahušić, koji je priču oko koncesije svojedobno i zakuhao, danas smatra da žičaru ne treba zatvoriti, barem ne do 8. srpnja, kad žičara ima tehnički pregled, a bez koncesijskog odobrenja, smatra Vlahušić, neće moći dobiti novu dozvolu za rad.

- Ako se dogodi da žičara prestane s radom, dogodit će se velike gužve jer žičara svaki dan na Srđ preveze par tisuća ljudi. Kako bi svi ti ljudi stali u Grad da se žičara zatvori, kakav bi krkljanac nastao u Gradu. To što žičara vozi bez koncesije Grad može preživjeti, ali što će biti s projektom Respect the City ako se žičara zatvori? - govori Vlahušić, koji sumnja da će Grad tako skoro, zbog proceduralnih razloga, regulirati svoj odnos s Excelsa nekretninama.

- To vještvo DORH-a kojim se predlaže koncesijska naknada od 30 posto postoji, ali ga još nitko nije vidio, a da bi Grad krenuo u proceduru mijenjanja ugovora s Excelsa nekretninama treba na idućoj sjednici Gradskog vijeća prvo oformiti samostalno povjerenstvo, jer tako kaže zakon o žičarama, a treba izabrati i sudskog vještaka koji onda treba potvrditi ono prvo vještvo na temelju kojeg sam ja predložio koncesijsku naknadu od 30 posto, a to je pokazalo i novo DORH-ovo vještvo. Tek kad povjerenstvo usvoji to novo vještvo, akt može ići na Gradsko vijeće koje će donijeti odluku o 30 posto koncesijske naknade. U novom ugovoru trebaju ostati neke odredbe iz staroga, a koje se odnose na pogodnosti za stanovnike Dubrovnika i Bosanke. - kazao je Vlahušić.

Osim što ga krivi za nepotpisivanje ugovora s Excelsa nekretninama, bivši gradonačelnik Vlahušić aktualnom Frankoviću zamjera što je Excelsa nekretninama omogućio besplatno zaustavljanje autobusa koji dovode goste za žičaru.

- Franković treba odbaciti odluku kojom se autobusi za žičaru besplatno zaustavljaju i treba ga pitati zašto im je dao besplatne autobuse i tako pogodovao onima koji nam štete i u financijskom i u svakom drugom smislu, a da se usvoje sve odluke o žičari, to su dvije sjednice Gradskog vijeća. Ugovor mora ići na suglasnost u tri ministarstva, Ministarstvo financija, prometa i državne imovine i tek nakon toga može ga usvojiti vijeće i poslati na potpis Excelsa nekretninama. Sve se to može odraditi do 8. srpnja jer je to datum kad Excelsa dobiva suglasnost Ministarstva prometa za rad, a jedan od uvjeta da je dobiju jest da moraju imati i koncesijsko odobrenje. Oni sami moraju znati da neće dobiti dozvolu za rad bez koncesijskog odobrenja, ne treba ni Carina ni DORH, a ni sudske odluke na koje postoji mogućnost žalbe. Nema uvjete i ne može raditi. Da budem jasan, nemamo 40 milijuna kuna zbog Frankovića i Kristića jer su, predloživši ugovor na razdoblje od 10 godina, zaustavili potpisivanje ugovora koji je bio usuglašen s ministarstvima. - rekao je Vlahušić.

- Inače, zanima me zašto je DORH u međuvremenu promijenio mišljenje i zašto je sad vožnja bez koncesijskog odobrenja ilegalna, a donedavno nije bila. Oslanjanje na državu može bit problematično jer se radi o Dubrovniku pa se može dogoditi da prihod od koncesije pripadne državi, a ja sam bio izborio da to bude prihod jedinica lokalne samouprave. Sve te priče o zabranama nisu dobre za Dubrovnik, evo zabranjuje se i dolazak izletnika, zabranjujemo kruzere pa grad umjesto poželjnog grada postaje grad slučaj. Još samo fali da Zračnoj luci Franković pošalje dopis da otkažu letove. - kazao je Vlahušić.

fabrio banner 250 2019

aerodrom250

konavle 250

zupa 250

zupanija 250

oglasavanje 250x349 2019