zajednickadandrzavnosti2 2019

Srijeda, 03 Travanj 2019 17:57

Obilježena 23. obljetnica pada američkog vojnog zrakoplova

Povodom obilježavanja 23. obljetnice pada američkog vojnog zrakoplova u kojemu su poginuli tadašnji ministar trgovine SAD-a Ronald Brown i još 34 putnika, danas je u Memorijalnoj kući Ronalda Browna održana komemoracija kojoj su nazočili prva tajnica za politička i ekonomska pitanja u Veleposlanstvu SAD-a u Hrvatskoj Sarah Groen, zamjenica župana Žaklina Marević, zamjenica gradonačelnika Dubrovnika Jelka Tepšić, zamjenik načelnika Općine Konavle Ivo Radonić i brojni drugi.

Zamjenica Marević tom se prigodom prisjetila strašne nesreće, kazavši kako je taj posjet bila gesta koja je potvrđivala prijateljstvo američkog i hrvatskog naroda.

- Danas Hrvatska živi jedan sasvim drugi život od onog koji je trebao vidjeti ministar Brown, a prosperitet koji smo ostvarili na ponos je i njemu kao i ostalih 34 ljudi koji su izgubili svoj život u toj prestrašnoj nesreći. Naše želje vezane za uspješnu suradnju dviju zemalja danas ostaju iste, a to su, između ostalog, bolja zračna povezanost i ukidanje viznog režima te vjerujemo kako ćemo dogovorom postići konsenzus. - kazala je zamjenica župana.

- Grad Dubrovnik se s pijetetom prisjeća tragične nesreće od prije 23 godine, pogibije tadašnjeg ministra Ronalda Browna i cijele delegacije od 34 izaslanika, osjećajući duboko poštovanja i zahvalnost njima i Sjedinjenim Američkim Državama koja je za vrijeme Domovinskog rata a i kasnije bila jak i važan partner Hrvatskoj u razvitku i obnovi nakon rata. Ova godina predstavlja novu stranicu u odnosima dviju država s obzirom na uvođenje izravnog leta iz Philadelphije za Dubrovnik od lipnja, što predstavlja novi zamah u međudržavnim odnosima, kako gospodarskim i turističkim, tako i međusobnim prijateljskim odnosima SAD-a i Dubrovnika u kojem su američki turisti na drugom mjestu po brojnosti. – rekla je zamjenica gradonačelnika Dubrovnika Jelka Tepšić.

U ime Veleposlanstva SAD-a u Republici Hrvatskoj, prisutnima se obratila Sarah L. Groen, prva tajnica za politička i ekonomska pitanja.

- Počašćeni smo što možemo sudjelovati na ovom događaju. Bio je to vrlo tragičan događaj, ali doveo je do razvoja odnosa i suradnje dvaju zemalja tijekom godina, ne samo u gospodarstvu nego u drugim oblastima. – istaknula je Groen, te naglasila kako je broj američkih turista u Dubrovniku u porastu.

Nakon komemoracije, predstavnici Veleposlanstva SAD-a u RH, predstavnici Dubrovačko-neretvanske županije, Grada Dubrovnika i Općine Konavle te Zračne luke Dubrovnik položili su cvijeće i zapalili svijeće na spomen obilježje na samom mjestu pada zrakoplova – na brdu sv. Ivan u Konavlima.

DPP

fabrio banner 250 2019

aerodrom250

konavle 250

zupa 250

zupanija 250

oglasavanje 250x349 2019