Srijeda, 03 Travanj 2019 18:32

Vlahušić ponovo sa Čačićem; izlazi na izbore za Europski parlament

Piše:
Vlahušić ponovo sa Čačićem; izlazi na izbore za Europski parlament Foto: DPP

Bivši dubrovački gradonačelnik Andro Vlahušić izlazi na izbore za Europski parlament i to kao 11. kandidat na listi Narodne stranke – Reformista Radimira Čačića. Za portal Dubrovnikpress.hr Vlahušić je istaknuo kako mu nije cilj ući u Europski parlament već svojom kandidaturom želi ukazati na apsurdnost zakona o izborima prema kojem nije mogao biti kandidat na lokalnim izborima, a iznio je i svoje programske smjernice o kojima će govoriti tijekom kampanje.

- Točno je, 11. sam kandidat na listi Narodne stranke – Reformista. To je mjesto koje sam ja odabrao. Iako sam mogao biti drugi na listi odmah iza Radimira Čačića, nisam to htio jer nemam europskih ambicija već mi je cilj kroz ovu kampanju ukazati na apsurdnost hrvatskih zakona prema kojima se mogu natjecati za Europski parlament, ali ne i na lokalnim izborima. Taj slučaj moje eliminacije iz političkog života donošenjem jednog zakona koji su inicirali Mato Franković i Maro Kristić najbolje pokazuje kako Hrvatska nije građanska već stranačka država. A da se mene nije eliminirao, da sam i dalje gradonačelnik ne bi bilo arbitraže za golf teške 500 milijuna dolara. Da sam ostao gradonačelnik izgradio bi se putnički terminal u Gružu, ne bi bilo problema s agencijama, žičarom i zidinama, za Dubrovnik ne bi bilo štete od gotovo milijardu kuna. - kazao je Vlahušić, istaknuvši kako će „Hrvatska kao država biti u problemima sve dok ima političare koji se brinu samo o svom rejtingu, koji su državu podredili svome što dužem ostajanju na vlasti”.

- Hrvatski politički lideri bave sa samo sobom. Prvi im je cilj u stranci ostati što duže na vlasti i zato se okružuju ljudima koji im samo klimaju glavama dok svu onu inteligenciju, sve one koji bi im se eventualno mogli suprotstaviti vrlo brzo eliminiraju. Primjerice, predsjednik SDP-a Davor Bernardić isključivo je fokusiran na to kako da ostane na vlasti u SDP-u, a da je svu tu silnu energiju utrošio na osnivanje vlade u sjeni, Hrvatska bi danas barem imala alternativu. I u HDZ-u je isto, jedan je vođa smijenio drugoga i on je fokusiran isključivo na to da ostane na vlasti jer dok ti mase plješću zaboravljaš na vođenje države, na rješavanja problema. U bivšoj državi bilo je 350 tisuća članova Komunističke partije, imali smo jednostranački sustav i ako si htio u politiku, morao si ući u Partiju. Danas stranke nemaju ni pola članova koliko je imala ondašnja KP, a ne bave se kreiranjem uspješnog gospodarskog sustava. - rekao je Vlahušić.

- Mene mjesto u Europskom parlamentu ne zanima jer i dalje ostajem fokusiran na Dubrovnik, a kakva je vlast u Dubrovniku danas, isključivo je sve podređeno Matu Frankoviću kao vođi, koji isto tako eliminira sve oko sebe što mu predstavlja konkurenciju, kao što je uostalom i mene eliminirao uz pomoć Mara Kristića. Frankovićev HDZ i Šuičin HDZ su nebo i zemlja. U nas je na svim razinama na snazi idiokracija, sustav podređen stranačkoj ovisnosti, sve je ovisno o stranci, od pravosuđa do svih ostalih institucija koje bi trebale biti neovisne. Pogledajte samo pročelnike u gradskoj upravi, svi su u HDZ-u ili su članovi stranke koja je HDZ-ov koalicijski partner. U Mom mandatu samo je jedan pročelnik bio član HNS-a i jedna pročelnica iz SDP-a, ostali su mahom bili iz HDZ-a. - kazao je Vlahušić.

- Tijekom kampanje govorit ću i o tom izbornom sustavu. Ako se na euroizborima može preferencijalno glasati, zar ne bi bilo logično da u Europarlament idu samo oni s dovoljnim brojem preferencijalnih glasova birača. Ako šef stranke na državnim izborima dobije manje glasova nego neki od kandidata na listi, zar šef te stranke onda ne bi trebao ići ća? Govorit ću tijekom kampanje i o ukidanju županija, osim županija treba ukinuti i 150 do 200 općina i gradova, recimo Konavle i Župa su primjeri uspješnih općina, ali na Pelješcu ili u Dubrovačkom primorju to nije slučaj. Hrvatskoj je i zbog razvoja građanske države nužan drukčiji teritorijalni ustroj, ali on se neće dogoditi jer političke strukture znaju do čega bi dovelo to smanjenje stranačkog utjecaja. - kazao je Vlahušić.

Prokomentirao je i ponovnu suradnju s Radimirom Čačićem koji je 2014. izbačen iz HNS-a uz obrazloženje da šteti ugledu stranke.
- Ratko i ja u to vrijeme razišli smo se u političkom smislu, ali nismo ostali u lošim odnosima. Uostalom, i ja sam nakon što je HNS obznanio da ulazi u kalciju s HDZ-om, izašao iz stranke. Na listi Reformista sam nezavisni kandidat i moje eventualno članstvo u političkim strankama je stvar prošlosti. Ja sam i s Draženom Budišom, s kojim sam bio u HSLS-u, ostao u odličnim odnosima. Dogodi se da se ljudi u nekom trenutku politički raziđu. - kazao je Vlahušić.

fabrio banner 250 2019

aerodrom250

konavle 250

zupa 250

zupanija 250

oglasavanje 250x349 2019