zajednickadandrzavnosti2 2019

Srijeda, 03 Travanj 2019 19:10

Podignuta optužnica protiv bivše direktorice DURA-e Andree Novaković

Podignuta optužnica protiv bivše direktorice DURA-e Andree Novaković Foto: DPP

Općinsko državno odvjetništvo u Dubrovniku podiglo je optužnicu protiv bivše direktorice DURA-e Andree Novaković zbog počinjenja kaznenih djela prijevare u gospodarskom poslovanju, ali i protiv same DURA-e kao pravne osobe. Kako se navodi u priopćenju DORH-a, odnosno ODO Dubrovnik, optužnica je podignuta pred Općinskim sudom u Dubrovniku protiv hrvatske državljanke (1980.) zbog počinjenja niza kaznenih djela prijevare u gospodarskom poslovanju, te trgovačkog društva registriranog u Dubrovniku kojem je okrivljenica bila odgovorna osoba, također zbog kaznenih djela prijevare u gospodarskom poslovanju, odnosno povrede obveze vođenja trgovačkih i poslovnih knjiga.

Andreu Novaković tereti se da je kao direktorica DURA-a, inače gradske razvojne agencije, kako se navodi u priopćenju DORH-a, „trgovačkog društva osnovanog za promicanje lokalnog gospodarskog razvoja, pripreme, koordinacije, izrade, prijave i provedbe međunarodnih i nacionalnih projekata te ostalih aktivnosti na polju osmišljavanja i provedbe poticajnih mjera i programa za rast i razvoj malog i srednjeg poduzetništva”, između 1. siječnja 2015. i 31. prosinca 2016. godine, u nakani pribavljanja znatne nepripadne imovinske koristi za to društvo od Grada Dubrovnika tražila uplatu sredstava, lažno navodeći da će tražena sredstva to trgovačko društvo utrošiti za financiranje tzv. gradskih projekata.

„Sredstva su isplaćivana trgovačkom društvu u uvjerenju da će ona biti namijenjena za realizaciju financiranja tih tzv. gradskih projekata iako je okrivljenica unaprijed odlučila odobrena namjenska sredstva utrošiti za isplate plaća, nagradnih plaća zaposlenika trgovačkog društva i troškove tzv. hladnog pogona. Opisanim je to trgovačko društvo pribavilo nepripadnu imovinsku korist u iznosu od 1.811,392,03 kuna na štetu proračuna Grada Dubrovnika.
Okrivljenicu se tereti i da je kao direktorica istog trgovačkog društva između 1. siječnja 2014. i 24. ožujka 2017. u Dubrovniku, podizala novčana sredstva na ime akontacije za službena putovanja, pa je podigla ukupno 32.375,29 kuna s poslovnog računa tog trgovačkog društva i taj novac zadržala za sebe oštetivši trgovačko društvo. Tereti ju se da je između 1. siječnja 2015. i 1. svibnja 2016. u Dubrovniku, postupala protivno odredbama čl. 8. Zakona o računovodstvu te nije u poslovne knjige evidentirala sve poslovne promjene.” - navode iz DORH-a.

„Okrivljeno trgovačko društvo tereti se da je odgovorno što je opisanim kaznenim djelima pribavilo nepripadnu imovinsku korist na štetu Grada Dubrovnika u ukupnom iznosu od 1.811,392,03 kuna te je neuredno vodilo poslovne knjige.” - stoji u priopćenju.

D.M.

fabrio banner 250 2019

aerodrom250

konavle 250

zupa 250

zupanija 250

oglasavanje 250x349 2019