Subota, 06 Travanj 2019 23:40

Franković u Lisabonu potpisao deklaraciju gradova koji teže održivom turizmu

Gradonačelnik Mato Franković sudjelovao je na prvom UNWTO Forumu gradonačelnika pod nazivom „Gradovi za sve: razvitak gradova za građane i posjetitelje”, koji se održao u petak u Lisabonu. Ovom prilikom je Grad Dubrovnik dobio još jednu mogućnost predstaviti projekt Respect the City, a gradonačelnik je ujedno bio i glavni panelist na temu „Infrastruktura i turizam”.

Nakon izlaganja projekta Respect the City glavni tajnik UNWTO-a Zurab Pololikashvili istaknuo je Dubrovnik kao primjer kako dijalog donosi rješenja, čak i za značajne probleme velikog broja turista koji se nalaze u atraktivnim destinacijama. Budućnost urbanog turizma je suradnja između javnog sektora, privatnog sektora i građana, zaključeno je također na ovom skupu Svjetske turističke organizacije.

Na završetku prvog UNWTO Foruma gradonačelnika usvojena je Lisabonska deklaracija čiji su potpisnici uz Grad Dubrovnik i gradovi Barcelona, Bruges, Brussels, Helsinki, Krakow, Madrid, Moskva, Pariz, Porto, Prag, Punta del Este, Lisabon, Tbilisi, Sao Paolo i Seoul te ministarstva turizma Argentine i Španjolske, Ministarstvo gospodarstva Portugala, UNESCO, UN Habitat, Svjetska Banka te Europski odbor regija. Cilj Deklaracije je zajedničkom suradnjom između gradova postići rješenja za održivi turizam u kojem glavnu ulogu ima građanin.

Na marginama sastanka gradonačelnik Mato Franković susreo se s gradonačelnikom Lisabona Fernandom Medinaom te ministrom gospodarstva Portugala Pedrom Sizaom Vieiraom, a tom su prilikom razgovarali o mogućnostima suradnje Dubrovnika i Lisabona.

DPP

fabrio banner 250 2019

aerodrom250

konavle 250

zupa 250

zupanija 250

oglasavanje 250x349 2019