Ponedjeljak, 08 Travanj 2019 14:53

Novo izdanje kataloga zbirki: Stare fotografije i razglednice iz fundusa Pomorskog muzeja u Dubrovniku

Novo izdanje kataloga zbirki: Stare fotografije i razglednice iz fundusa Pomorskog muzeja u Dubrovniku Foto: Dubrovački muzeji

„Stare fotografije i razglednice iz fundusa Pomorskog muzeja u Dubrovniku“ autorice Ljerke Dunatov novo je izdanje kataloga zbirki Dubrovačkih muzeja dostupno u muzejskim prodavaonicama Dubrovačkih muzeja u Kneževu dvoru i Pomorskom muzeju.

Uz osnovne podatke o Zbirci, čiji je tek manji dio izložen u stalnom postavu Pomorskoga muzeja, autorica piše i o Dubrovniku kao važnom središtu hrvatske fotografije, starim razglednicama u Dubrovniku te na kraju donosi katalog od 188 fotografija i razglednica.

Zbirka starih fotografija i razglednica obuhvaća razdoblje druge polovine 19. i ranog 20. stoljeća, a sadržajem je mahom vezana uz dubrovačku pomorsku tematiku. Osim mnogobrojnih portreta dubrovačkih pomoraca, veduta dubrovačkih luka i brodova, zbirka sadrži i prikaze stranih luka.

Fond zbirke sačinjava veći broj fotografija Tomasa Burata, Silvina Maškarića, Pietra Kurajice, Antuna Miletića i Antonia Jellasce, a zastupljeni su i mnogi drugi domaći i strani fotografi. Znatan broj fotografija pripada tzv. dizderijevskom formatu koji je bio jako popularan 60-ih i 70-ih godina 19. stoljeća jer je, zbog svoje veličine (6 x 9 cm), bitno smanjio cijenu fotografske usluge.

- Riječ je o građi povijesne i dokumentarne vrijednosti koja predstavlja nezanemarljiv izvor u proučavanju prošlosti dubrovačkog brodarstva, mahom razdoblja njegova parobrodarstva. Ona ujedno svjedoči o važnosti koje je pomorstvo imalo za Dubrovnik, govori o njegovoj utkanosti u svakodnevni život grada te u konačnici prinosi boljem poznavanju velike pomorske tradicije Dubrovnika i njegovoga kraja. – objasnila je autorica Dunatov.
Zbirka je 2014. zaštićena kao kulturno dobro upisom u Registar kulturnih dobara Republike Hrvatske.

DPP

fabrio banner 250 2019

aerodrom250

konavle 250

zupa 250

zupanija 250

oglasavanje 250x349 2019