Utorak, 09 Travanj 2019 14:26

Joško Cebalo na simpoziju o zelenoj gradnji: nZEB standard nije nedostižan

Joško Cebalo na simpoziju o zelenoj gradnji: nZEB standard nije nedostižan Foto: DNŽ

Stručni simpozij o zelenoj gradnji „Green Talks - Održiva gradnja, kulturna baština & nZEB” započeo je danas u Dubrovniku. Na simpoziju je govorio i zamjenik župana dubrovačko – neretvanskog Joško Cebalo.

- „Green talks” odnosno „Zeleni razgovori” svakim danom imaju sve veći zamah u svijetu, Europi, ali i kod nas. Ekološke inicijative, u našem slučaju gradnje i kulturne baštine, sastavni su dio naše svakodnevnice te im je potrebno dati pažnju koju zaslužuju. Zelena gradnja i obnova objekata možda je u startu nešto nepristupačnija cijenom, ali u konačnici je višestruko isplatljivija. Ta svijest se polako, ali sigurno razvija u našem društvu, a ovakvi susreti to zasigurno dodatno potiču. - kazao je Cebalo.

- Dubrovačko – neretvanska županija kontinuirano radi na povećanju energetske učinkovitosti i korištenju obnovljivih izvora energije u svim sektorima kroz projekte informativnog karaktera kojima se pokušava dodatno osvjestiti građane o važnosti spomenutog te potaknuti na promjene kroz različite programe za poticanje energetske učinkovitosti na području naše županije. - rekao je zamjenik župana Joško Cebalo.

- Republika Hrvatska usvojila je jasne ciljeve energetske učinkovitosti za 2020. godinu, a energetska obnova zgrada i obiteljskih kuća u posljednjih nekoliko godina uvelike pridonosi tom cilju. Dubrovačko-neretvanska županija, a sve temeljem Akcijskog plana energetske učinkovitosti, izuzetno je aktivna na tom području te smo uz pomoć EU fondova kroz posljednjih nekoliko godina uložili milijune kuna u projekte energetske obnove javnih zgrada kao što su primjerice osnovne i srednje škole, domovi za starije na cijelom području naše županije – od Dubrovnika, Metkovića, Konavala, Staševice, Vela Luke itd. Veseli me što ste upravo Dubrovnik i Dubrovačko – neretvansku županiju izabrali kao mjesto vaše rasprave o obnovi kulturne baštine gdje je poseban izazov postići malu potrošnju energije ili tzv. nZEB standard, odnosno gotovo nikakvu potrošnju, no napretkom tehnologije, ali i ovakvom razmjenom iskustava ti ciljevi više i nisu tako nedostižni. - kazao je još zamjenik Cebalo.

DPP

fabrio banner 250 2019

aerodrom250

konavle 250

zupa 250

zupanija 250

oglasavanje 250x349 2019