zajednickadandrzavnosti2 2019

Utorak, 09 Travanj 2019 20:22

Simpozij o protuminskom djelovanju u Slanom

Simpozij o protuminskom djelovanju u Slanom Foto: PU dubrovačko - neretvanska

U Slanom je započeo 16. međunarodni simpozij „Protuminsko djelovanje 2019”. Simpozij organiziraju Ministarstvo unutarnjih poslova i Hrvatski centar za razminiranje - Centar za testiranje, razvoj i obuku d.o.o., pod visokim pokroviteljstvom Predsjednika Vlade Republike Hrvatske, a održavat će se do 11. travnja. Zemlja partner ovogodišnjeg Simpozija je Mađarska.

Kao i svih dosadašnjih godina, Simpozij je zamišljen kao praktična i otvorena platforma za razmjenu teorijskih spoznaja i znanstvenih iskustava na području protuminskog djelovanja. Namjera organizatora je ponuditi stručnjacima, znanstvenicima i zainteresiranoj javnosti priliku da problematiziraju naučene lekcije i kroz interaktivni pristup temama promišljaju primjenjiva rješenja u jednom izuzetno dinamičnom području kao što je protuminsko djelovanje.

Sudionici će tako razmjenjivati iskustva, razmatrati rješenja tehničkih i upravljačkih problema te dobiti uvid u najnovije tehnologije, opremu i dostupne metode, dok će izlaganje i prezentacija opreme biti prilika za predstavljanje i oglašavanje tvrtki izlagača i njihovih proizvoda, odnosno prilika za sklapanje poslova.

Simpozij je tijekom godina postao krovni svjetski skup glede problematike u protuminskom djelovanju s visokom posjećenošću. Svoju nazočnost na ovogodišnjem simpoziju potvrdilo je oko 130 sudionika iz 32 zemlje svijeta.

Na otvaranju simpozija bila je I zamjenica župana dubrovačko – neretvanskog Žaklina Marević kao i veleposlanik Mađarske, koja je ove godine zemlja partner, József Zoltán Magyar, veleposlanik Norveške pri Ujedinjenim narodima u Ženevi Hans Brattskar, veleposlanik Sirije u Beču Bassam Sabbagh i brojni drugi strani i domaći visoki dužnosnici.

- Zaostale mine su jedan od najpodlijih podsjetnika kalvarije koju je Republika Hrvatska pretrpjela u Domovinskom ratu. Želim podsjetiti ovdje kako je neizmjernim zalaganjem i trudom prvenstveno naših deminera, ali i svih uključenih u akcije razminiranja Dubrovačko-neretvanska županija još 2014. godine proglašena županijom bez mina. Neizmjerno smo zahvalni svim zaslužnima što su napornim radom donijeli mir svima nama i čistu županiju budućim generacijama. Vjerujem da će uskoro i svi oni dijelovi lijepe nam domovine, koji su ratom razoreni, uskoro biti dio domovine bez mina. I koliko god nam je bila bolna prošlost, ne smijemo ju zaboraviti, no moramo se okrenuti sretnoj i bezbrižnoj budućnosti koju možemo ostvariti zajedničkim radom, upornošću i voljom, kako bismo našoj djeci ostavili mirnu, uređenu i čistu državu bez mina. - rekla je ovom prigodom zamjenica Marević.

Mađarski veleposlanik József Zoltán Magyar na otvorenju je uručio pohvalnice ministra unutarnjih poslova hrvatskim i mađarskim sudionicima uspješno provedenog projekta „De-Mine HU-HR II“.
Skup su također pozdravili Katarina Markt, direktorica tvrtke HCR-CTRO u ime suorganizatora te u ime lokalne i regionalne vlasti zamjenica župana Dubrovačko-neretvanske županije Žaklina Marević i načelnik općine Dubrovačko primorje Nikola Knežić.

U sklopu simpozija predviđene su teme „Iskustva iz protuminskog djelovanje u svijetu“, „Izazovi protuminskog djelovanja u migrantskoj krizi“, kao i pokazna vježba „Uklanjanje i uništavanje eksplozivnih sredstava iz mora“.

DPP

fabrio banner 250 2019

aerodrom250

konavle 250

zupa 250

zupanija 250

oglasavanje 250x349 2019