Ispiši ovu stranicu
Srijeda, 10 Travanj 2019 10:06

Velika, najveća Hrvatica u koaliciji s umivenim četnicima

Piše:
Velika, najveća Hrvatica u koaliciji s umivenim četnicima Foto: DPP

Podsmijeh i zgražanje dijela javnosti izazvala je europarlamentarka Dubravka Šuica kada je gostujući na N1 televiziji, komentirajući izjave čelnika nešto desnijih političkih grupacija od HDZ-a, istaknula kako nitko danas od nje ne može biti veći Hrvat ili Hrvatica. Nakon gotovo tri desetljeća hrvatske samostalnosti i možebitne suverenosti, hrvatskoj javnosti zaista je dosta te vrste Hrvata i njihova hrvatstva koji su nečinjenjem, odnosno činjenjem isključivo za svoj račun, od Hrvatske načinili pustoš kakvu iza sebe obično ostavljaju skakavci.

Najezda skakavaca bila je jedno od deset zala koje su snašle Egipćane nakon što tadašnji faraon nije htio udovoljiti Mojsiju i pustiti izraelski narod na dugi put do obećane zemlje.

VELIKI HRVATI HRVATIMA NAPUNILI AVIONE ZA DEN HAAG

Prije 30-tak godina i Hrvati su sanjali zemlju u kojoj će biti slobodni. U najmanju ruku sanjali su uređenu državu u kojoj će moći normalno živjeti od svoga rada. Takvu obećanu zemlju obećali su im hrvatski političari. Dok su u vrijeme rata i poraća upijali ta obećanja političara, Hrvati su najmanje sanjali zemlju u kojoj će se političari neprestanim busanjem u hrvatska prsa prepucavati oko toga tko je veći Hrvat ili Hrvatica, dok istovremeno pune svoje špage i koristeći svoje pozicije materijalno osiguravaju isključivo sebe, svoje obitelji i poslušnike. Malo je tko želio zemlju u kojoj će to tridesetogodišnje dokazivanje hrvatstva dovesti do privatizacijske pljačke, potpunog egzodusa radno sposobnog stanovništva, nepostojanja bilo kakve razvojne strategije te konačne predaje tog hrvatskog suverenizma u ruke nekolicine europskih moćnika.

Na koncu konca, nakon Domovinskog rata i prvog hrvatskog predsjednika doktora Franja Tuđmana na političkoj sceni pojavio se novi lider, među Hrvatima bio je najveća Hrvatina. Prvo je to svoje hrvatstvo proklamirao na splitskoj rivi, a potom je došao na vlast i pod tom krinkom velikog Hrvata vrlo brzo napunio avione za Den Haag. Busajući se istovremeno u svoja hrvatska prsa s grupom uzdanika pljačkao je državne tvrtke za stranačke potrebe, a izgleda da je i za namještanje prodaje INA-inih udjela Mađarima za sebe uspio dogovoriti i lijepu proviziju, dostatnu i za tri života. Danas je ta velika Hrvatina remetinečki zatvorenik koji iza rešetaka plače što ga nisu pozvali na obljetnicu hrvatskog ulaska u NATO. Iako ne bi bilo loše da su ga na prijem doveli u lisicama.

Dubravka Šuica bila je gradonačelnica Dubrovnika u dva mandata. Nije se ona baš previše busala u svoja hrvatska prsa, ali je kao i skakavci iza sebe u Dubrovniku gotovo pa ostavila pustoš. Treba li nabrajati? Od garaže na Ilijinoj glavici njezina nasljednika i danas boli glava. A tek GUP i prostorni planovi doneseni za njezina mandata? Devastirani grad koji u šaci drže građevinski probisvijeti. Grad bez razvojne strategije, fokusiran isključivo na uslužne djelatnosti. Je li na trenutak promislila na hrvatstvo dok je dogovarala prodaju Atlasovih nekretnina i prodavala gradsko „obiteljsko srebro” za sitan novac? Ako ne na hrvatstvo, bilo je dovoljno samo jedno sitno zrnce lokalpatriotizma, ali i ono je izostalo.

"PRIDRUŽENI" ČETNICI

Šuicu nikad nitko nije ozbiljno propitivao o njezinim političkim potezima, protiv nje nije bilo optužnica ni sudskih procesa. Ona se uvijek nekako u datom trenutku znala sakriti sa strane i čekati pravi trenutak. HDZ-ovim liderima od Sanadera, Kosor do Karamarka i nije bila pretjerano draga, ali je znala držati glavu iznad vode.

Danas brodi u tom velikom europskom kruzeru. Nakon onog prvog jednogodišnjeg, iza nje je i puni mandat zastupnice u Europskom parlamentu. No, što su Dube Šuica i ostalih 10 hrvatskih europarlamentaraca u tom velikom brodu? Pa ništa, jer nitko ih ništa ne pita. Velikim eurogrupacijama oni su samo sredstvo za lakše ostvarivanje ciljeva. Uostalom, nije ni lako, posebice kad čovjek uđe u neke godine, provoditi sate i dane u tom zatvorenom brodu, iscrpljivati se stalnim sastancima, putovanjima, ali sve je to lakše podnosi kad je plaća izdašna. Za hrvatske prilike plaća europarlamentarca je i više nego pozamašna i dobrano premašuje 50 tisuća kuna.

Baš će se zbog tih 50 - 60 tisuća kuna, plus dodaci, dnevnice itd. većina hrvatskih kandidata za Europarlament, baš kao i Dubravka Šuica, ako treba okrenuti i naopako samo da bi ih sadržala. Otud i njezina izjava kako od nje nema veće Hrvatice.

Gdje to to hrvatstvo dok Antonio Tajani svojata i Talijanima pripaja Istru. Gdje je u tom trenutku Šuici, ali i ostalim hrvatskim eurparlamentarcima bio taj hrvatski nerv. Iznimno je opasno kad osoba koja je inače predsjednik tog Europskog parlamenta u svojim izjavama svojata tuđi teritorij ili veliča Mussollinija, a velike Hrvatine, među kojim je i Šuica, sramežljivo traže ispriku, umjesto da insistiranja na ostavci, a dobiju tek izraz žaljenja zbog izrečenog. Ali da je takvo nešto kojim slučajem izrekao kakav Srbin, dizali bi se na zadnje noge da dokažu koliko su Hrvati. S druge strane, ne sjede li HDZ-ov Hrvati u Bruxellesu u istoj političkoj grupaciji s radikalnom reformiranim narodnjacima Aleksandra Vučića. Ah, da HDZ-ovci će se opravdati kako Vučićevi umiveni četnici imaju status pridruženog člana u EPP-u.

No, kako će se pravdati kad Srbija uđe u EU pa kojim slučajem Vučićevi radikali koji glume narodnjake postanu kao i HDZ-ovci punopravni članovi EPP-a? Nisu hrvatski političari, bez obzira kojoj grupaciji pripadali, spremni niti žele prave političke iskorake. Oni zapravo jedva čekaju te trenutke da se s nekim nacionalno prepucavaju i deklariraju kao najveći među Hrvatima.

JA SAM KAPITALAC

Inače, od jučer naša najveća Hrvatica u istoj je emisiji prokomentirala tu HDZ-ovu listu s 12 kandidata za koju su mnogi analitičari, pa i članovi HDZ-a rekli da je loša jer na njoj nema kapitalaca. Tako je Šuica između ostalog kazala kako je taj termin kapitalac više za lov te da malo i vrijeđa, ali nije joj puno trebalo da se uhvati u klopku. Naime, nakon što ju je voditelj pitao smatra li sebe kapitalcem na političkoj sceni, brže bolje je rekla kako misli da jest jer iza sebe ima iskustvo od gotovo 30 godina u HDZ-u dva gradonačelnička, tri saborska mandata te vjerojatno još jedan mandat u Europarlamentu. „Mislim da jesam”, nastavila je u tom trenutku Šuica, ne shvaćajući da prisutnost u politici ne znači i umješnost, a umješnost jest kapital.

Na N1 gostovala je i Šuičina kolegica, također kandidatkinja na HDZ-ovoj listi za Europalament. Bivša glasnogovornica Vlade Sunčana Glavak, mudro je rekla kako nitko nema ekskluzivno pravo na domoljublje i nema nadmetanja hrvatstvom. U hrvatskoj politici zaista više nema mjesta busanju u hrvatska prsa i potrebe za dokazivanjem tko je veći Hrvat jer dok zemlju pustoše kolege skakavci otužno izgleda ta ruka na srcima političara dok svira hrvatska himna.

Inače, Dubravka Šuica nije objasnila te parametre hrvatstva, kako se mjeri tko je veći i najveći Hrvat pa da se svi izvažemo. Ako se mjeri samo po izjavama nema te vage koja bi izdržala toliku količinu gluposti i primitivizma.