zajednickadandrzavnosti2 2019

Srijeda, 10 Travanj 2019 13:19

Capor: Zna li župan što je Studija izvodljivosti?

Capor: Zna li župan što je Studija izvodljivosti? Foto: DPP

U više navrata u protekle dvije godine Župan Dobroslavić se pohvalio kako je izrađena ili dovršena Studija izvodljivosti za centar gospodarenja otpadom Lučino razdolje. Također su u Županiji u nekoliko navrata odbili zahtjev građana i medija da im se omogući uvid u Studiju izvodljivosti pritom se pozivajući na članak 23. stavak 4. Zakona o pravu na pristup informacijama, citirajući pritom dio članka u kojem stoji kako će „tijelo javne vlasti rješenjem odbaciti zahtjev za pristup informaciji ukoliko ono nema informaciju ili nema saznanja gdje se ona nalazi”. - piše danas koordinator GI Srđ je naš Đuro Capor odgovarajući na reagiranje iz Županije dubrovačko – neretvanske na njegovo priopćenje o studiji izvedivosti centra za gospodarenje otpadom.

Capor tako dalje piše, prilažući „screenshot” web stranice Ministarstva zaštite okoliša i prirode:

„Na stranicama Ministarstva zaštite okoliša i prirode i danas se može naći objava kako je 15.02.2017. godine održan sastanak župana Dobroslavića i tadašnjeg ministra zaštite prirode i okoliša Dobrovića. Navodi se da su „Župan i njegovi suradnici ministra upoznali sa statusom projekta. Istaknuli su kako je lokacija centra ucrtana u prostorni plan, izrađene su Studija utjecaja na okoliš, Studija izvodljivosti i Idejni projekt.“ Mjesec dana kasnije, 15. ožujka 2017. godine, Župan se pohvalio s podacima o cijeni zbrinjavanja otpada iz Studije izvodljivosti: „ cijena će biti 87 eura po toni otpada“.
minsitarstvpcapor1004
Župan Dobroslavić je 1. ožujka 2019. održao konferenciju za medije gdje je ponovno izjavio da je „ donesena Studija izvodljivosti za Lučino razdolje koja čeka ocjenu JASPERS-a“.

4. travnja izdana je i Lokacijska dozvola za projekt centra gospodarenja otpadom Lučino razdolje. Je li moguće da su započeli radovi na izgradnji pristupne ceste, postupci izvlaštenja i da je zatražena i dobivena Lokacijska dozvola za Lučino razdolje, sve to bez Studije izvodljivosti?

Izgleda da je to moguće je jučer županova PR služba poslala medijima priopćenje prethodno odbivši moj zahtjev za pristup informaciji, gdje stoji: „Studija izvedivosti za projekt Centra za gospodarenje otpadom u Dubrovačko-neretvanskoj županiji nije završena, i na nju nemamo autorska prava. Autorska prava imat će Agencija za gospodarenje otpadom d.o.o. kad se izvrši uredna primopredaja (kad Studija bude završena, usuglašena s Jaspersom te plaćena izrađivaču), što očekujemo krajem svibnja 2019. i tad će javnost s njom biti upoznata.“

Dio priopćenja župana Dobroslavića gdje se tvrdi da ne razumijem i brkam što Studija utjecaja na okoliš jest, nemam potrebu odgovarati. Pitao bih samo Župana zna li on što je Studija izvodljivosti?” - napisao je Đuro Capor.

D.M.

fabrio banner 250 2019

aerodrom250

konavle 250

zupa 250

zupanija 250

oglasavanje 250x349 2019