Srijeda, 10 Travanj 2019 19:58

U petak natjecanje za UTD Ragusu; blefiraju li iz Excelsa nekretnina ili će sudjelovati u licitaciji?

Piše:
U petak natjecanje za UTD Ragusu; blefiraju li iz Excelsa nekretnina ili će sudjelovati u licitaciji? Foto: DPP

Kupnja dionica UTD Raguse je od strateškog interesa Grada Dubrovnika i predložit ću Gradskom vijeću ukidanje javne površine i nema stolova, pa neka tamo prodavaju gaćice, tako je gradonačelnik Mato Franković još na posljednjoj sjednici Gradskog vijeća opisao scenarij koji će uslijediti ukoliko na javnoj licitaciji netko drugi, umjesto Grada Dubrovnika, izlicitira najveću cijenu za dionice UTD Raguse i tako uz dionice dobije i vrijedne nekretnine, kavanu Dubravka i restoran Mimozu.

Nadmetanje za dionice UTD Raguse startat će u petak s početnom cijenom od 17, 6 milijuna. No, Grad Dubrovnik nije jedini položio jamčevinu kako bi se mogao natjecati, učinile su to i Excelsa nekretnine.

Nakon što su uredno položili jamčevinu od 1,7 milijuna kuna, kao preduvjet za sudjelovanje na licitaciji za kupnju dionica UTD Raguse, iz Excelsa nekretnina navodno su CERP-u uputili obavijest prema kojoj odustaju od mogućeg ulaganja u dionice UTD Raguse. Nisu iskoristili niti mogućnost dubinskog screeninga dokumentacije, što bi svaki ozbiljni ulagač učinio. Jamčevina koju su položili, ukoliko u petak ne budu sudjelovali u licitaciji, svakako će im bit vraćena. Tako je nejasno jesu li Excelsa nekretnine zaista zainteresirane za kupnju dionica UTD Raguse kako bi stekli Dubravku i Mimozu ili su zapravo polaganjem jamčevine samo pokušali zaprijetiti Gradu nakon što je gradonačelnik Mato Franković zatražio nadzor Carinske uprave nad poslovanjem žičare, očekujući da će je službenici Carinske uprave zapečatiti, jer žičara radi bez koncesijskog odobrenja.

Inače, Grad za ovu licitaciju ima potencijal nešto veći od 21 milijun kuna, a kako je sve moralo proći Gradsko vijeće, Excelsa nekretninama, ali i bilo kojem drugom subjektu zainteresiranom za licitaciju, otkrilo se koliki je manevarski prostor Grada Dubrovnika. Gradsko vijeće koje je gradonačelnika ovlastilo da podnese prijavu za sudjelovanjem Grada u ovoj licitaciji, nije ga moglo ovlastiti da licitira na neograničeni iznos, odnosno gradonačelnik ne može licitirati na iznos koji nije određen proračunom.

Inače, Grad je u međuvremenu došao u posjed dokumentacije prema kojoj je Skupština UTD Raguse, prije nego su dionice te tvrtke prešle u vlasništvo države, donijela odluku kako Grad ima pravo prvokupa dionica UTD Raguse. Kako gradonačelnik smatra da je ta odluka Skupštine društva UTD Ragusa i dalje važeća, Grad je od CERP-a tražio da poništi natječaj za prodaju dionica, ali to se nije dogodilo.

Ipak, prema riječima gradonačelnika, to pravo prvokupa Gradu ne daje mogućnost prvokupa na osnovu početne cijene vrijednosti dionica od 17,6 milijuna kuna već se licitacija mora održati i tek se tijekom nje može iskoristiti to pravo prvokupa, koja je navodno važeće. Drugim riječima, ukoliko je to pravo prvokupa na snazi, Grad, ako Excelsa nekretnine ili netko treći izlicitira veću cijenu otkupa dionica, može na tu cijenu pristati ili ne i tako doći u posjed dionica UTD Raguse, a time i njezinih nekretnina Dubravke i Mimoze.

Inače gradonačelnik Mato Franković drži kako je kupnja Dubravke zbog njezine pozicije od strateškog interesa Grada Dubrovnika pa je još na sjednici Gradskog vijeća svim subjektima zainteresiranima za natjecanje za kupnju dionica UTD Raguse poručio da stanu sa strane i puste Grad da kupi ono što je i bilo njegovo.

Kad su već položili jamčevinu, pitanje je hoće li Excelsa nekretnine uopće sudjelovati na licitaciji za kupnju dionice UTD Raguse te tako ustuknuti pred preuzimanjem Dubravke i Mimoze i hoće li gradonačelnik, ako se dogodi da izlicitirana cijena dionica bude previsoka, zaista i predložiti Gradskom vijeću da ukine javnu površinu oko Dubravke.

Tko god se u konačnici domogne tih dionica, koje su zapravo samo sredstvo koji vodi do posjedovanja preostalih nekretnina UTD Raguse, u prostoru kavane Dubravka zasigurno neće prodavati gaćice, ali bi Grad mogao ograničiti u manevarskom prostoru. Naime postoji jedan projekt rekonstrukcije Pila prema kojemu je, kako je tada pojašnjeno, s ciljem otvaranja vizura povijesne jezgre, odnosno zidina, predviđeno rušenje Dubravke. Gradonačelnik se o tom projektu dosad nije javno izjašnjavao, no zato je predsjednik Gradskog vijeća Marko Potrebica baš na posljednjoj sjednici rekao kako za Dubravku postoje dvije solucija, jedna je da se taj prostor iznajmljuje te kroz taj najam drugom subjektu vraća novac uložen u njezinu kupnju, dok je druga solucija da se Dubravka ukloni, a što je bilo i zamišljeno u jednom projektu.

Svatko onaj koji bi na licitaciji kupio dionice UTD Raguse, Grad bi doslovce onemogućio u realizaciji tog projekta rekonstrukcije Pila, odnosno za ustupanje Dubravke Gradu tražio bi vrtoglavo visok iznos. Možda su Excelsa nekretnine upravo s tim ciljem položile jamčevinu i time otvorile sebi mogućnost licitiranja i kupnje dionica UTD Raguse. S Gradom su ionako zbog žičare u zategnutim odnosima.

fabrio banner 250 2019

aerodrom250

konavle 250

zupa 250

zupanija 250

oglasavanje 250x349 2019