lausnekretninebanner

Srijeda, 17 Travanj 2019 14:08

Izložba Ivane Jovanović - Trostmann u galeriji Sebastian Art

Izložba slikarice Ivane Jovanović - Trostmann otvorena je sinoć u galeriji Sebastian Art. Izložena su djela u tehnici ulja i akrilika na platnu i gipsanoj ploči. Kustosica izložbe je povjesničarka umjetnosti Andrea Batinić Ivanković. Na otvaranju su nastupili zbor molitvene zajednice Effatha i tenor Stijepo Gleđ Markos koji je izveo i naslovnu pjesmu izložbe "Nebo ljubavi", čiji je autor glazbe i teksta zajedno sa suprugom Jelenom.

- Izraz Ivane Jovanović – Trostmann pokazuje shvaćanje krhkosti ovozemaljskog života. Izrazito duhovno, samosvojno i individualno formirano slikarstvo proizašlo iz mentalnih impulsa zapitano pred misterijama života, moderno je i suvremeno. Ne zato jer to želi biti, već naprosto jest: moderno u originalnosti i suvremeno u autentičnosti. Slikarstvo s prikazima Božjeg sina, kraja njegovog ovozemljskog života i prelaska u nebesku vječnost prepuno je dramatske snage, moćne geste i pigmentacije višestruko uslojenih tonova tamnomodre, sive i crne boje, sve stopljeno u jakoj svjetlosti. - rekla je kustosica Andrea Batinić Ivanković uz otvaranje.

- Na velikim uljima intezivnija je figurativnost i realističan prikaz Isusovog lica, dok na manjim raspelima umjetnica ostaje vjerna apstrahiranom izrazu bez dojma suviška i nepotrebne opterećenosti slike. Premda na prvi pogled raspela djeluju reducirano, ta njezina „apstraktnost" nije nedostatak već svjež izraz šutnje, a upravo u šutnji govor nije zapriječen već nadiđen. U Ivaninim slikama ne „stanuje" mimesis jer ona ne slika svijet da bi ga prikazala izvana, nego svijet iznutra; vrlo bogat, kreativan i vječno zapitan. Tematski gledano, ovaj opus usmjeren je prema svim onim najvišim ljudskim duhovnim vrijednostima: poštenju, iskrenosti i ljubavi. Ljubavi prema našem Otkupitelju i prikazivanju njegove boli i tuge za spas čovječanstva čime se usmjerava da u svojim djelima u najvećoj mjeri pridonese pobožnom obraćanju ljudskih srdaca Bogu.- kazala je kustiosica Andrea Batinić Ivanković, dodajući kako je „slikarica umjetnica koja kroz svoje slike komunicira s onim božanskim te koristi svoj specifičan likovni jezik koji svojim sazvučjem komunicira sa strunama duše i oplemenjuje čovjeka”.

Brojnim nazočnim posjetiteljima i ljubiteljima umjetnosti obratili su se i don Marin Lučić te pater Vinko Maslać kao i slikaričina prijateljica Maja Žugaj - Borić.

DPP

fabrio banner 250 ljetni

konavle 250

zupa 250

zupanija 250

oglasavanje 250x349 2019

dubrovackaplacabanner250px28042020

71 DLJI banneri Dubrovnikpress 250x250