Petak, 19 Travanj 2019 15:00

Narodu ovaca pastiri će još dugo biti ministri

Piše:

Kad ukradeš deset kuna onda si lopov, kad ukradeš milijun onda si poslovni partner... Država Hrvatska već odavno vodi se tom logikom, koja uostalom u kapitalističkom svijetu nije nepoznata ni van granica Lijepe naše. Nešto slično tome moglo bi se kazati i za odnos države prema Excelsa nekretninama koje, prema nepravomoćnim sudskim odlukama duguju milijunske iznose za koncesiju, točnije osam milijuna plus kamate državi, za vrijeme dok je imala jurisdikciju, a 21 milijuna plus kamate Gradu Dubrovniku otkako je izdavanje koncesija prešlo pod lokalnu samoupravu.

Ovoga ljeta gomile inspektora ponovo će se sručiti na Jadran. Prethodnih godina zatvarali su se lokali i butige zbog par kuna viška u blagajnama, pa i zbog par kuna manjka, što je posebno nelogično. Državni aparat ovog ljeta navodno neće biti tako represivan, takve su najave, no iskustva prethodnih godina za mnoge male poduzetnike bila su strašna. Inspektori bi uletjeli poput šerifa usred radnog vremena nekog restorana i zatvorili ga pred zabezeknutim gostima. Naravno, u vrijeme posjeta inspekcije restoran ne može raditi. Isto je i s trgovinama, a kazne, uz pečaćenje na određeno vrijeme, također su bile astronomske.

I onda nakon svega stiže suluda izjava ministra financija Zdravka Marića kako zatvaranje žičare pred szopnu ne bi bilo dobro jer bi to bila loša reklama.

Prvo, Zdravko Marić je ministar financija i o tom,e je li nešto dobra ili loša reklama za turizam nije baš pozvan za govoriti. Drugo, loša reklama za turizam valjda nisu kauboji preobučeni u inspektore koji ulijeću i traže dlaku u jaju kako što zatvoriti, zapečatiti, kazniti, naravno sve pred očima gostiju, turista.

E pa Zdravko Marić očito nije svjestan kako je to loša reklama, ti gosti, turisti, nisu navikli na kaubojštinu, inspekcije usred radnog vremena zbog kojih ne mogu dobiti naručenu jelo ili uslugu, kupiti suvenir ili majicu dok prestrašeno gledaju misleći da su ušli u kakav mafijaški lokal pa da je pred njima u tijeku pretres zbog kakve droge, oružja ili čega sličnog, a ne doslovno bjesomučna potraga za deset kuna ili čak 30 lipa viška ili manjka u blagajni ili konobarevu novčaniku. No, s druge strane isti ti gosti, turisti, navikli su da nešto jednostavno ne radi ukoliko se ne poštuju zakoni. Briga Marića za to, jer Excelsa nekretnine su ipak multimilijunski biznis, a ne baba na placi koja zasigurno neće angažirati odvjetnika jer za to nema novca.

I tako dok primjerice Porezna uprava šalje malim tvrtkama rješenja o ovrhama zbog tridesetak dana dugovanja za PDV od po par tisuća kuna, veliki mogu dugovati milijune. Njima se umjesto kazni, pečaćenja i ovrha nude nagodbe. Dobro poznata hrvatska priča koja će s ovcama spremnim izaći na ulice u tisućama kako bi dočekale gurače lopte, ali potpuno nezainteresiranim za bilo kakva ozbiljniji prosvjed, vjerojatno još dugo trajati i trajati, a pastiri poput Marića bit će još dugo ministri.

P.S.
Već 22 dana traje „nadzor” nad radom žičare kako bi Carinska uprava utvrdila da Excelsa nekretnine nemaju koncesiju.

fabrio banner 250 2019

konavle 250

zupa 250

zupanija 250

oglasavanje 250x349 2019

dubrovackaplacabanner250px28042020