Subota, 20 Travanj 2019 20:59

Gladni su gladni svaki dan, a ne samo kad gori Notre Dame ili pred Uskrs i Božić

Piše:

Prave horde Internet, tj. Facebook ratnika proteklih su se dana uprle dokazivati kako je sasvim pogrešno što bogatuni davaju novac za obnovu crkve Notre Dame, koja je gotovo u potpunosti uništena u nedavnom požaru, sve dok na svijetu ima toliko gladnih i siromašnih. Od tih objava na FB-u nije se nitko mogao obraniti, jer pisali su tako i inteligentni i neinteligentni i lijevi i desni i oni u sredini, pa svatko među nama ima barem nekoliko FB prijatelja koji su načinili tu patetičnu objavu na svom zidu o gladnima i siromašnima koji umiru dok se novac daje za obnovu crkve Notre Dame, usput rečeno, strašno ružnog zdanja, barem prema osobnom mišljenju ovog autora. Je li ta gotička crkva, kao građevina, bez umjetnina u njoj, lijepa ili nije, je li pogodnija za scenografiju horror filmova ili za moliti se Bogu, zapravo nije ni bitno, svakako jest dio svjetske baštine.

Tako nije ni bitno što će Facebook ratnici napisati u svom licemjerstvu ili jednostavno nepromišljenosti, jer povuče čovjeka objavljivati pizdarije kad i drugi to rade, homo sapiens je društveno i povodljivo biće, dovoljno je da jedan počne, a drugi nastave, pa je unatoč toj FB revoluciji, jednoj od brojnih beznačajnih i kratkotrajnih, prikupljeno više od milijardu dolara za obnovu.

Ono što je bitno jest da će, ako ne svi, a ono velika većina svih tih Internet bojovnika koji su zbog donacija obnovi Notre Dame crkve virtualno ustali za prava siromašnih, gladnih i potlačenih iste te siromašne, gladne i potlačene brzo zaboraviti sve dok ne bude „in” neka nova FB revolucija potaknuta tko zna čime.

Osim što gladni, potlačeni i siromašni od njihovih kauč prosvjeda zapravo nemaju apsolutno ništa, oni su gladni, siromašni i potlačeni i ostale dane u godini, a ne samo kad se skuplja novac za obnovu crkve Notre Dame, ali na njih rijetki te ostale dane misle, osim možda pred kakav blagdan kao sad pred Uskrs ili kao pred Božić kad navale raznorazne humanitarne akcije i prikupljanje paketa i paketića, da dostojno dočekaju blagdane, a ostale dane u godini valjda su siti i bogati pa im ne treba pomagati i rijetko ih se tko sjeti, pa tako i Internet ratnici.

Je li dio Internet ratnika, kao i dio bogatuna koji su dali novac za obnovu crkve Notre Dame, ovi potonji novcem, ovi prvi virtualnim prosvjedom, kupuju neki svoj unutarnji mir i gase možda neki osjećaj krivnje ili ih možda peče savjest što oni imaju što danas jesti, piti i negdje se pod krovom skriti, svaki od njih bi se ponaosob trebao i vjerojatno mogao zapitati.

Gladnih i siromašnih je uvijek bilo i nažalost uvijek će ih biti, gladnima i siromašnima treba pomagati, ali i oni sami trebaju pomoći sebi, a umjesto FB revolucija poput ove nedavne oko donacija za crkvu Notre Dame, puno više od pisanja gluposti po virtualnim zidovima značilo bi barem ponekad, a ne samo pred praznike i blagdane siromašnima i gladnima uistinu i konkretno pomoći. Ne treba za to čekati Uskrs, Božić ili Svetoga Nikolu, kad se prigodno mnogi sjete siromašnih, patetično, baš eto pred vjerske praznike dok sad prozivaju one koji su donirali za obnovu Notre Damea. Gladni su naime bili gladni i prije dvadeset dana ili 40 dana i bit će za par dana, kada prođe Uskrs, bili su gladni i prije požara u crkvi Notre Dame, bit će i nakon što se Notre Dame obnovi, a na nama svima je da se sjetimo toga svaki dan, a ne samo prigodno.

Neka Vam je sretan i blagoslovljen Uskrs.

70 DLJI banner zavrsni1

fabrio banner 250 2019

aerodrom250

konavle 250

zupa 250

zupanija 250

oglasavanje 250x349 2019