Ponedjeljak, 22 Travanj 2019 19:39

Dubrovačkim ugostiteljima smeta javni zahod, a ovako je to u Lisabonu

Piše:
Dubrovačkim ugostiteljima smeta javni zahod, a ovako je to u Lisabonu Foto: www.myrenova.com

Portal Dubrovnikpress.hr pisao je nedavno o mogućnosti uređenja javnog zahoda u povijesnoj jezgri i ugostiteljima koji se protive zahodu u Ulici Cvijete Zuzorić, među kojima je jedan istaknuo kako bi mogao ostati bez Michellinove preporuke ako mu gosti budu imali pogled na zahod. Dok se raspravljalo o eventualnoj izgradnji tog tzv. zahoda s pet zvjezdica, kakvoga želi gradonačelnik, neki od ugostitelja, koji kažu da su puno putovali, istaknuli su kako po tim gradovima koje su posjetili nigdje nisu vidjeli zahode u centru grada. No, na tim svojim putovanjima očito nisu dobro gledali jer uobičajena je, štoviše normalna stvar da se javni zahodi grade u centrima gradova gdje je i najveća cirkulacija ljudi.

Naravno, nisu svi zahodi na luksuznoj razini. Među njima ima i puno onih koje je bolje zaobići, ali postoje i zahodi koji su uredni i na kojima se itekako dobro zarađuje. Na jedan takav, nakon što je pročitao članak na portalu Dubrovnikpress.hr, redakciji je ukazao direktor Turističke zajednice Dubrovačko -neretvanske županije Vladimir Bakić, jedan od onih ljudi koji je jako puno putovao po razvikanim turističkim destinacijama. Za boravka u Lisabonu, napisao je u e-mailu Bakić, našao se ni manje ni više nego ispred „najseksi zahoda na Zemlji”.

„Vezano za Vaš članak o najavi uređenja javnog zahoda u Gradu, čije planirano uređenje izaziva kojekakve komentare o kojima ste izvjestili i u svom članku, želim doprinijeti ovoj temi ukazivanjem na jedan drugačiji pristup istom „problemu“ u samom srcu jednog drugog turističkog Grada. Pogledajte! Fotografije govore za sebe, a najvažnije da se u javni zahod ulazi s trga između stolova i stolica dvaju ugostiteljskih objekata, a javni WC je atrakcija za sebe. I sve funkcionira.” - naveo je Bakić.

I zaista, The Sexiest WC od Earth u Lisabonu smješten je između dva restorana, na glavnom trgu, zapravo u samom središtu grada. Oni koji su ga posjetili ističu kako u njemu nema ništa seksi, osim slika polugolih nabildanih muških tijela, a te slike nisu jedina specifičnost toga zahoda već su to role toaletnog papira u svim mogućim bojama koje također krase njegove zidove.

Lisabon s nešto više od pola milijuna stanovnika, nije samo glavni grad Portugala. Grad je to bogate povijesti i baštine, čija su Belemska kula i Jeronimitski samostan na popisu UNESCO-ve svjetske baštine. Lisabon je 1994. bio prijestolnica europske kulture, a 1998. bio je domaćin Svjetskoj izložbi EXPO. Lisabon je i poznato turističko odredište koje posjeti oko dva milijuna gostiju godišnje.

Inače, najseksi zahod na Zemlji nije jedini javni zahod u Lisabonu, ali je prema ocjenama turista, najčistiji. Njegovo korištenje naplaćuje se jedan euro. Onima koji nuždu vrše nešto duže na raspolaganju je čak i besplatan wi-fi. Zanimljivo je istaknuti kako ovaj zahod u Lisabonu ima i suvenirnicu u kojoj među raznoraznim suvenirima nude i role toaletnog papira u kojoj god boji poželite.

Ovaj zahod u Lisabonu najbolji je primjer i kako se i na zahodu može zaraditi i kako je zapravo potrebno samo malo mašte da i zahod bude ne samo isplativ već i atraktivan. Naravno, ugostiteljima čiji se stolovi nalaze na ulazu u zahod taj zahod uopće ne smeta. Turisti čak kažu i da ugodno miriše, ali i da im u nedostatku javnih zahoda u Lisabonu dođe kao oaza u pustinji.

fabrio banner 250 2019

konavle 250

zupa 250

zupanija 250

oglasavanje 250x349 2019

dubrovackaplacabanner250px28042020