Ponedjeljak, 22 Travanj 2019 22:15

Predstavljen program šestog „Dubrovnik FestiWinea”

Piše:
Predstavljen program šestog „Dubrovnik FestiWinea” Foto: DPP/DM

Šesti vinski festival „Dubrovnik FestiWine” započeo je danas, a program je predstavljen u hotelu Palace. Festival traje do 28. travnja u organizaciji Dubrovačko - neretvanske županije, uz domaćinstvo Grada Dubrovnika, u produkciji agencije „Dubrovnik PartneR". Dubrovnik FestiWine je nastao u organizaciji Dubrovačko-neretvanske županije 2014. godine kao regionalni festival, a nakon tri godine prerastao je u međunarodni vinski događaj.

Ove godine na festivalu sudjeluju vinari iz cijele Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Slovenije, Makedonije i Italije. Dubrovački ugostitelji će tijekom trajanja „Dubrovačke vinske setemane" u sklopu programa FestiWinea nuditi posjetiteljima posebne menije sljubljene s biranim vinima, tijekom FestiWinea održat će se i radionice, susreti vinara  i vinskih profesionalaca, vinske škole kao i ocjenjivanje vina za „Dubrovnik FestiWine Trophy" te „Spoj na slijepo”, odabir vina koja se najbolje slažu s malostonskom kamenicom. Donatorska FestiWine Gala večera, kojom se stipendiraju mladi talenti, na rasporedu je u četvrtak u hotelu Palace, a središnja izložba vina s vinokušnjama bit će u Sunset Beachu u petak i subotu.

– Po Dubrovniku sljedećih dana potražite balone s oznakom „Wine friendly” jer riječ je o restoranima koji sudjeluju u FestioWine projektu nudeći menije sljubljene s vinima. - rekla je izvršan producentica festivala Tilda Bogdanović posebno naglasivši značaj festivalske, donatorske gala večere:
- Mladi ljudi tako dobiju priliku za edukaciju s vrsnim chefovima u njihovim restoranima kako u Hrvatskoj tako i van naših granica. – kazala je između ostalog Tilda Bogdanović.

Za gala večeru kuhati će chef Saša Računica i gostujući chef Jure Tomić koji će pripremiti menu od sedam slijedova.

– U našoj županiji imamo najbolja vina i sorte, dingač, pošip, malvasiju, grk. Doživljaj turističke destinacije nije cjelovit ako se ne kuša vino. - kazao je prigodom predstavljanja programa festivala župan Nikola Dobroslavić.

- Dubrovnik je šampion turizma, grad kulture i grad gastronimije. Sve je to vezano kako bismo bili uspješna destinacija. Iznimno je važno promovirati ono što je lokalno, što je naše, a kda je o vinima riječ, imamo se čime ponositi. Treba poticati da ta naša vina zauzimaju 90-posto na vinskim kartama svih dubrovačkih ugostitelja, restorana i hotela. - rekao je gradonačelnik Dubrovnika Mato Franković.

Predsjednica HGK Županijske komore Dubrovnik Terezina Orlić kazala je kako je festival najbolja promocija za sve navedeno dok je prošlogodišnji dobitnik „Dubrovnik FestiWine Trophya” Niko Karaman kazao kako postoje četiri vrhunska vinska brenda na području županije, dubrovačka malvasija, pošip, grk i plavac mali.

- Toga se ne smijemo nigdje sramiti. - kazao je Karaman dodavši kako će Društvo prijatelja dubrovačke malavsije potpisati ugovor o nastavku projekta revitalizacije dubrovačke malvasije s Agronomskim fakultetom, Općinom Konavle, Gradom Dubrovnikom i Županijom dubrovačko – neetvanskom.

Dubrovnik će, rekao je Karaman, dogodine biti i domaćin međunarodnog svjetskog kongresa o malvasiji.

Predsjednik ocjenjivačkog žirija Bojan Kobal kazao je kako se raduje ovogodišnjem ocjenjivanju posebno zbog toga jer će se na stolu naći brojne autohtone vrste.

Cijeli program Dubrovnik FestiWinea možete vidjeti OVDJE.

banner70dlji250 1

fabrio banner 250 2019

aerodrom250

konavle 250

zupa 250

zupanija 250

oglasavanje 250x349 2019