lausnekretninebanner

Nedjelja, 28 Travanj 2019 23:51

Završen 6. vinski festival Dubrovnik FestiWine

Završen 6. vinski festival Dubrovnik FestiWine Foto: Julio Frangen

Završna večera 6. vinskog festivala Dubrovnik FestiWine održana je na u Uvali Lapad na „Sunset Beachu”. Posjetitelji, vinski zaljubljenici i turisti su od 22. do 27. travnja imali prigodu kušati više od 250 vrsta izvrsnih vina, a u dodatnom programu i sudjelovati u zanimljivim gastro - enološkim radionicama.

U petak su radionice bile posvećene izvornim sortama juga – malvasiji dubrovačkoj, pošipu i grku, a u subotu prijateljima festivala –  pjenušcima „Salona pjenušavih vina Zagreb – mreže „Salon of sparkling wines", vinima s Hvara „Ahearne Vino" te posebno osmišljenoj radionici „Sve najbolje od slatkog" Damira Zrna i Ivane Bralić, s kojom se na najslađi način program Festivala završio.  Cijeli su tjedan dubrovački ugostitelji pripremili posebne jelovnike, osmišljene samo za ovu prigodu u okviru „Dubrovačke vinske setemane".  
Pored već spomenutih događanja, tradicionalno se tijekom Dubrovnik FestiWinea naslijepo kušalo i biralo vino koje se najbolje sljubljuje uz autohtonu deliciju, malostonsku kamenicu, a ovogodišnji pobjednik je Quattro Chardonnay 2018 vinarije Volarević.

Uz atraktivan „Blind date: „In love with Ston Oysters", održao se vinsko ocjenjivanje  „Dubrovnik FestiWine Trophy": deset članova žirija međunarodnog sastava na čelu s enologom Bojanom Kobalom tijekom tri dana kušalo i ocjenjivalo 110 različitih vina iz Hrvatske, Hercegovine, Slovenije, Makedonije i Italije. Najbolje vino ocjenjivanja je  Traminac ledeno vino 2012 vinarije Šimanović iz Krašića s 91,83 boda. Dubrovnik FestiWine Trophy ove je godine po prvi put dodijelio i posebne nagrade najuspješnijima -  nagrade su ručni rad od murano stakla dizajnerskog dvojca Ive Jurić i Nine Čučkovića iz studia Be craft.  Popis svih ocijenjenih vina nalazi se na web stranici Dubrovnik Festiwinea OVDJE.


Iznimno je važan plemenit cilj gastro spektakla „Dubrovnik FestiWine Gala" - stipendiranje i edukacija mladih kuhara i sommeliera Dubrovačko-neretvanske županije. Svoje kulinarsko iskustvo i vještine predstavili na ovoj večeri iskusni slovenski chef Jure Tomič i domaći renomirani chef hotela Bellevue, Saša Računica, koji su zajedničkim snagama odgovorili na izazov FestiWinea i kreirali jedinstven meni na bazi pobjedničkih vina prošlogodišnjeg festivala. Na temelju javnog natječaja  Dubrovačko - neretvanske županije za dodjelu dvije stipendije perspektivnim kandidatima za usavršavanje znanja i sposobnosti u ugostiteljskoj struci, odabrani su stipendisti Dubrovnik FestiWine Challange 2019., Tony Kužnin i Nikša Karaman koji će od 20. studenog do 20. prosinca ove godine učiti, raditi i stjecati nove vještine uz mentora Juru Tomiča u Brežicama, u restoranu Debeluh. 

Dubrovnik se odavno pozicionirao na karti svijeta kao destinacija koju se mora posjetiti i doživjeti. Ovim festivalom nastoji se iz godine u godinu pridodati nove sadržaje gostima, koji uz nevjerojatnu povijesnu i kulturnu dimenziju grada od sada imaju priliku zaviriti i u njegovo enološko i gastronomsko bogatstvo.

Dubrovnik FestiWine

fabrio banner 250 ljetni

konavle 250

zupa 250

zupanija 250

oglasavanje 250x349 2019

dubrovackaplacabanner250px28042020