Ponedjeljak, 29 Travanj 2019 11:08

Sakralne klapske pjesme za finale ovogodišnje Aklapele

Sakralne klapske pjesme za finale ovogodišnje Aklapele Foto: Zoran Marinović

Nedjeljnim koncertom sakralne klapske pjesme u dubrovačkoj katedrali završio je ovogodišnji, osmi po redu, festival izvorne klapske pjesme Aklapela.

Aklapela njeguje tradicionalno klapsko pjevanje, upravo ono koje je priznato i zaštićeno od strane UNESCO-a kao dio svjetske nematerijalne kulturne baštine i festival uvijek prate istinski zaljubljenici u tradicionalno klapsko pjevanje. Klapska pjesma u izvedbi uglednih hrvatskih klapa po odabiru umjetničkog ravnatelja dr. Joška Ćalete, odjekivala je ne samo na koncertnim svečanostima, nego i ulicama Dubrovnika i Cavtata.

Naime, po prvi put Aklapela je gostovala u Konavlima, prvi festivalski koncert u petak održan je u očaravajućoj akustičnoj crkvi sv. Nikole u Čilipima. Gostujućim klapama Armorin (Zagreb),  Mriža (Split), Grdelin (Zagreb), Oršulice (Vodice) i Vinčace (Novi Vinodolski) domaćini su bile domaće klape Skontradura i Kaše. Prvo gostovanje Aklapele u Čilipima svojim repertoarom i kvalitetom izvedbe ostavilo je impresivan doživljaj na mnogobrojnu publiku, koja nam je pokazala iznimnu toplinu i gostoprimstvo, što nas obvezuje da se ponovo vratimo.
 
Program se nastavio u subotu u Kazalištu Marina Držića gdje je uz gostujuće klape nastupila klapa FA Linđo. Tradicionalno, posljednjeg dana festivala, u nedjelju, u katedrali Velike Gospe održan je zajednički koncert sudionika 8. Aklapele na poklon Gradu i njegovim posjetiteljima.

Aklapela je u potpunosti nacionalni glazbeni proizvod koji već osmu godinu zaredom oživljava kulturnu ponudu Grada na pragu turističke sezone. „Festival je skromna zahvala generacijama koje su svoje srce i pivačku dušu ostavili u klapskom grugu i tako je prenijeli novim generacijama kantadura i pivača”, kaže dr. Ćaleta dodavši kako vjeruje u očuvanje ovog, autohtono hrvatskog glazbenog izričaja, kao i daljnji razvoj Festivala u godinama koje su pred nama.

DPP

banner taksiispiti

fabrio banner 250 2019

aerodrom250

konavle 250

zupa 250

zupanija 250

oglasavanje 250x349 2019