Srijeda, 01 Svibanj 2019 12:19

Upozorenje Vatrogasne zajednice o paljenju vatre na otvorenom

S dolaskom toplijeg vremena intenziviraju se radovi na čišćenju poljoprivrednih i zapuštenih površina, što znatno povećava broj vatrogasnih intervencija uslijed požara otvorenog prostora, odnosno požara raslinja.

Kako bi izbjegli požare, koji svake godine prije požarne sezone unište stotine hektara na području Dubrovačko-neretvanske županije, Vatrogasna zajednica Dubrovačko-neretvanske županije podsjeća građane na obvezu pridržavanja Mjera zaštite od požara iz Odluke o mjerama zaštite šuma na području Dubrovačko-neretvanske županije.

U razdoblju od 1. lipnja, a u općinama Smokvica, Blato i Vela Luka od 1. svibnja, dozvoljeno je paljenje vatre na otvorenom prostoru isključivo uz odobrenje NADLEŽNE JAVNE VATROGASNE POSTROJBE ILI DOBROVOLJNOG VATROGASNOG DRUŠTVA, IZRAVNO ili putem vatrogasnog broja 193, odnosno putem jedinstvenog europskog broja za hitne situacije 112.

Dakle, u koliko postoji neophodna potreba za spaljivanjem korova u razdoblju do 1. lipnja, a u općinama Smokvica, Blato i Vela Luka do 1. svibnja, fizičke ili pravne osobe dužne su o planiranoj radnji obavijestiti nadležnu vatrogasnu postrojbu i ustupiti joj slijedeće podatke:
osobne podatke (ime, prezime, adresa prebivališta podnositelja zahtjeva), naziv površinu zemljišta na kojem će se ložiti vatra, te udaljenost mjesta loženja od najbliže šume, vrijeme loženja i broj osoba koje će obaviti loženje.

Prije paljenja, a po odobrenju nadležne vatrogasne postrojbe, potrebito je poduzeti obvezne preventivne mjere i to: paljenje provoditi za mirna vremena ( bez vjetra), tvari koje se spaljuju moraju se pomaknuti na dovoljnu udaljenost od vodova električne energije, javnih cesta, stambenih i drugih objekata, koje bi vatra i dim mogli ugroziti, osigurati nazočnost dovoljnog broja osoba sposobnih za gašenje požara, osigurati priručna sredstva za gašenje požara (voda, lopate, grablje i sl.).

Kod roštiljanja na otvorenome potrebo je kontrolirati vatru i ne smije se napuštati mjesto dok se vatra u potpunosti ne ugasi.

Osobe, koje su po prethodnom odobrenju, obavile paljenje vatre na otvorenom prostoru, dužne su mjesto paljenja pregledati, ostatke vatre u potpunosti ugasiti i o tome izvijestiti davatelja odobrenja.

Vatrogasna zajednica Dubrovačko - neretvanske županije

banner70dlji250 1

fabrio banner 250 2019

aerodrom250

konavle 250

zupa 250

zupanija 250

oglasavanje 250x349 2019