lausnekretninebanner

Petak, 03 Svi 2019 12:06

Izložba fotografija „Orlando nekad” postavit će se na Stradunu

„Orlando nekad” naziv je izložbe starih fotografija koja će u sklopu cjelogodišnjeg programa obilježavanja Orlandove godine biti otvorena na Stradunu u subotu, 11. svibnja u 12 sati.

Ovu atraktivnu i zahtjevnu izložbu, kao jedan od središnjih događanja obilježavanja 600. obljetnice podizanja Orlandovog stupa, osmislili su i priredili članovi Povjerenstva za proslavu Orlandove godine u suradnji sa članovima Facebook grupe „Dubrovnik nekad“ i Foto Adriom. Autor umjetničkog postava je Pero Mrnarević.

Izložbu čini 51 fotografija koje će se postaviti na Stradunu. Fotografije su ustupljene iz privatnih arhiva članova popularne i vrlo aktivne Facebook grupe „Dubrovnik nekad“, a prikazuju ovog srednjevjekovnog viteza kao nijemog, ali vjernog svjedoka vremena i neizostavnog sudionika brojnih društvenih događanja kroz povijest.

Odabrane fotografije prezentirane su na stratama dimenzija 1,20 x 0,80 metara izrađenim od gumiranog platna kako bi izdržale sve vremenske uvjete.

Izložba će ostati otvorena do kraja godine i tako, osim Dubrovčanima, biti dostupna i svim posjetiteljima u Orlandovoj godini.

Više o Orlandovoj godini
Orlandov stup postavljen je na središnji gradski trg 1419. godine. Obilježavajući 600 godina od tog događanja Grad Dubrovnik proglasio je 2019. godinu Orlandovom godinom.

Izradio ga je Bonino di Jakopo iz Milana uz pomoć domaćeg majstora Antuna Ragusea. Konkretna ideja o gradnji stupa je krenula 1417. godine, a do realizacije je došlo dvije godine kasnije. Tada su vlastelini, senatori Lujo Gozze i Zore Palmotta odlukom Malog vijeća od 13. svibnja 1419. dobili zadatak da izrađeni Orlandov stup postave na glavni gradski trg pred crkvom sv. Vlaha.

Osim što je predstavljao najvažniji svjetovni simbol Dubrovačke Republike na kojemu se vijorio dubrovački barjak i s kojega su zduri čitali proglase dubrovačke vlade, Orlando je služio i kao stup za kažnjavanje te je, pod nogama viteza, imao označenu mjeru dubrovačkog lakta (51,2 centimetra), kojim se mjerila tkanina. Lakat i njegova dužina odgovaraju dužini Orlandovog lakta na desnoj ruci (u kojoj drži mač).

Padom Dubrovačke Republike i Orlandu su uslijedila teška vremena. Iskoristivši pad Orlandova stupa u olujnom nevremenu 1825. godine, Habsburzi su ovaj simbol nekadašnje državnosti spremili u podrumske prostorije Kneževa dvora. Zalaganjem Dubrovčana stup je vraćen pred crkvu sv. Vlaha tek 1878. godine i to na krivo mjesto, okrenut u smjeru sjevera umjesto prema istoku kako je izvorno bio postavljen

DPP

fabrio banner 250 ljetni

konavle 250

zupa 250

zupanija 250

oglasavanje 250x349 2019

dubrovackaplacabanner250px28042020