Petak, 03 Svi 2019 18:26

Obilježena 28. obljetnica osnutka Grofova

Obilježena 28. obljetnica osnutka Grofova Foto: DNŽ

Svečanost obilježavanja 28. obljetnice osnutka temeljne postrojbe Specijalne jedinice policije GROF Dubrovnik održana je u Platu.

Svim nazočnima se tom prilikom obratio i predsjednik Udruge SJP GROF Hasib Alibegović, podsjetivši još jednom na značaj ove postrojbe u obrani hrvatskog juga, ali i prisjetivši se svojih poginulih kolega.

Zahvalnost svim pripadnicima SJP GROF, ali i svim članovima njihovih obitelji izrazio je i načelnik PU dubrovačko-neretvanske Ivan Pavličević:
- Poginuli pripadnici ove postrojbe, ali i svih drugih, u čiju čast danas i stojimo ovdje, zaslužuju naše najdublje poštovanje i vječnu zahvalnost te da žrtva koju su podnijeli ne živi samo u sjećanju njihovih obitelji nego svih nas. - kazao je Pavličević.

Župan Nikola Dobroslavić u svom je obraćanju rekao kako danas obilježavamo 28. obljetnicu osnivanja SJP GROF upravo na mjestu gdje je podignut spomenik onima koji su za slobodu dali najviše, svoje živote:

- Mi na ovom području smo, kao i cijela Hrvatska, 1991. bili grubo napadnuti od moćnijeg agresora i mnogi su se tada odazvali na obranu. Imali smo na našemu području brojne postrojbe koje zaslužuju počast, a među njima istaknuto mjesto svakako ima postrojba GROF. Ja im se na tome zahvaljujem i čuvat ćemo uspomenu na njihov doprinos Domovini, na njihovu žrtvu, kao i na žrtvu svih ostalih postrojbi hrvatske vojske i policije, a ovakve ćemo obljetnice obilježavati jer moramo pamtiti i moramo tako odgajati našu djecu, kako nikad više nikome ne bi palo napamet stupiti na ovo sveto hrvatsko tle. - zaključio je župan.

U sklopu svečanosti, predsjednik Udruge SJP Grof Hasib Alibegović je uručio plakete obiteljima poginulih pripadnika jedinice, a potom i Dubrovačko-neretvanskoj županiji, Gradu Dubrovniku, Policijskoj upravi dubrovačko-neretvanskoj te Općini Župa dubrovačka i Općini Konavle.

Kod spomenika je, uz prigodne riječi molitve policijskog kapelana fra Iva Kramara, odana počast svim poginulim braniteljima i stradalim u Domovinskom ratu, a potom su svi nazočni zajedno obišli i novouređenu spomen-sobu u prostorima IJP u Platu.

DPP

fabrio banner 250 2019

konavle 250

zupa 250

zupanija 250

oglasavanje 250x349 2019

dubrovackaplacabanner250px28042020