Nedjelja, 05 Svi 2019 13:38

Hoće li Grad ustrajati u povećanju koncesijske naknade za žičaru?

Piše:
Hoće li Grad ustrajati u povećanju koncesijske naknade za žičaru? Foto: DPP

Dubrovačka žičara još će neko vrijeme ostati zatvorena. Naime, kako neslužbeno doznaje portal Dubrovnikpress.hr iz Excelsa nekretnina turističkim agencijama s kojima posluju uputili su dopis u kojem ih obavještavaju kako žičara najvjerojatnije neće raditi do kraja svibnja. Postaje žičare, čime joj je onemogućen rad, službenici Carinske uprave zapečatili su 25. travnja, odnosno gotovo mjesec dana nakon što su započeli s nadzorom rada žičare.

Nadzor nad radom žičare kojom upravlja tvrtka Excelsa nekretnine službenici Carinske uprave započeli su još 29. ožujka, da bi je nakon gotovo jednomjesečnog nadzora zapečatili budući da Excela nekretnine za rad žičare, koja je otvorena još u srpnju 2010. godine, nemaju koncesijsko odobrenje od Grada Dubrovnika. Naime, iako je Gradsko vijeće još u prošlom sazivu usvojilo prijedlog ugovora o koncesijskoj naknadi, taj ugovor nikad nije potpisan.

Gradonačelnik Mato Franković od dolaska na vlast pokušavao je s predstavnicima Excelsa nekretnina postići dogovor o koncesiji, a kako to nije bilo moguće, učestalim slanjem dopisa nadležnim institucijama, prisilio ih je na djelovanje, odnosno konačno pečaćenje postaja žičare.

Franković je u međuvremenu na Općinskom sudu u Dubrovniku protiv Excelsa nekretnina pokrenuo sudski spor ne bi li naplatio njihova višegodišnja dugovanja prema Gradu. Spor je protiv Excelsa nekretnina pokrenula i država. Excelsa nekretnine i protiv države i protiv Grada Dubrovnika izgubili su sporove na prvom stupnju. Tako su prema prvostupanjskim presudama državi dužni platiti 8, a Gradu Dubrovniku 20 milijuna kuna s pripadajućim kamatama.

Inače, nakon što je zapečaćena, gradonačelnik je u svojim izjavama medijima prognozirao kako će žičara ostati zatvorena mjesec dana. Razdoblje je to u kojem bi predstavnici Excelsa nekretnina s Gradom trebali postići dogovor o koncesijskom odobrenju, odnosno iznosu koncesijske naknade. No, pitanje je koliko će pregovaranje trajati s obzirom da je gradonačelnik na prošloj sjednici Gradskog vijeća istaknuo kako je novo vještvo, koje je radio vještak DORH-a pokazalo kako bi iznos koncesijske naknade trebao umjesto 15 iznositi 30 posto.

Iz Excelsa nekretnina vrlo su jasno isticali kako je 30 posto previše, ali i kako ne znaju na čemu se temelji DORH-ova procjena, ističući kako im to DORH-ovo novo vještvo nije dostavljeno. Nije poznato jesu li ga u međuvremenu dobili, no na dnevnom redu sjednice Gradskog vijeća, koja je zakazana za utorak, među točkama nema one koje se odnosi na prijedlog ugovora o iznosu koncesijske naknade.

Kako je gradsko vijeće još u prošlom sazivu usvojilo prijedlog ugovora s koncesijskom naknadom od 15 posto, još uvijek je nepoznato hoće li se na taj ugovor konačno staviti potpisi predstavnika Grada i Excelsa nekretnina ili će gradonačelnik ustrajati u nešto većem iznosu koncesijske naknade koji može biti veći od 15 posto, a manji od 30 posto. Kako tog akta još nema na dnevnom redu sjednice za pretpostaviti je da su Grad i Excelsa nekretnine započeli neku vrstu pregovora o iznosu koncesijske naknade.

Budući da su izgubili prvostupanjske presude protiv Grada Dubrovnika i države te im je u međuvremenu žičara zatvorena, Excelsa nekretninama, svakako je sužen manevarski pregovarački prostor. Ipak za očekivati je da će gradonačelnik već u utorak na sjednici Gradskog vijeća vjerojatno nakon pitanja koja će mu postaviti neki od vijećnika, izvijestiti javnost o žičari odnosno pregovorima između Grada i Excelsa nekretnina.

fabrio banner 250 2019

konavle 250

zupa 250

zupanija 250

oglasavanje 250x349 2019

dubrovackaplacabanner250px28042020