Utorak, 07 Svibanj 2019 12:36

Hoće li na Lopudu umjesto palmi „niknuti” stolovi?

Hoće li na Lopudu umjesto palmi „niknuti” stolovi? Foto: Ivo Mihajlović

Opće poznato je da je palmina pipa uništila višegodišnje palme u većem dijelu Dalmacije, a isto tako nažalost i na Lopudu. Palme na lopudskoj rivi zasađene su prije 45 godina, kada su skinuta stabla izlomljenih tamarisa, koja su tu bila posađena 15-tak godina ranije, a koja su zamijenila stare akače i murve. Palme su darovali i posadili nekadašnji lopudski mladići, od kojih je većina i sada živa, uključivši i mene. Sa zgražanjem sada gledamo kako se vade panjevi od usahlih palmi, skidaju betonski rubnici koje smo mi platili i ugradili, te se rupe betoniraju radi povećanja prostora za restoranske stolove i stolice. Kada se jedanput skinu rubnici s mjesta gdje su bile palme, nikad se neće vratiti i lijepa lopudska riva će poći u nepovrat opće prihvaćene betonizacije. Vi, koji ste ovo dužni zaustaviti, pravite se da ništa ne vidite. Gospodo, sramite se. - piše tako Ivo Mihajlović s Lopuda.

Nadalje Mihajlović piše:

Za pohvaliti je način rješavanja usahlih palmi ispred restorana Obala vlasnika gospara Iva Frke, gdje rubnici nisu skinuti već su rupe kamenom ispunjene, stavljene svjetleće graste sa cikas palmama, što dokazuje da vlasnik čeka da se odredi koja će se nova stabla zasaditi.
lopudplm5Svi oni koji danas stavljaju nekakve graste, a skinuli su rubnike, i betonirali rupe, sigurno će za neko vrijeme skinuti te iste graste i staviti stolove. Ako Mjesni odbor ovo podržava, ne čudimo se. ZNA SE. Tražimo da se rupe odmah ponovno iskopaju i vrate rubnici, a nadležni stručnjaci neka odrede što će se tu posaditi. Lopudska riva traži svoje zelenilo koje je tu od njenog nastanka prije nepunih 100 godina.”

Stanovnik Lopuda upozorio je na još jedan problem:
„Ujedno želimo napomenuti da odlaganje fekalija i ispuštanje u more te ilegalno deponiranje masnoća nismo zaboravili i da ćemo uskoro objaviti nove fotografije i detalje iz prošlogodišnje sezone. Ne ponovilo se.” - zaključio je Ivo Mihajlović.

D.M.

70 DLJI banner zavrsni1

fabrio banner 250 2019

aerodrom250

konavle 250

zupa 250

zupanija 250

oglasavanje 250x349 2019