Utorak, 07 Svibanj 2019 13:53

Grad čeka očitovanje Excelsa nekretnina o vještvu DORH-a

Piše:
Grad čeka očitovanje Excelsa nekretnina o vještvu DORH-a Foto: DPP

Istaknuvši kako su izjave gradonačelnika koje je u javnosti iznosio o radu žičare proturječne i nisu u suglasju sa zakonom, vijećnik SDP-a Jadran Barač pitao je Mata Frankovića zašto nije proveo odluku Gradskog vijeća, odnosno zašto nije Excelsa nekretninama ponudio na potpis prijedlog ugovora o koncesijskoj naknadi kojega je Vijeće usvojilo u travnju 2018. godine. No, prije nego mu je odgovorio na pitanje Franković je Barača prozvao kako direktno i otvoreno zagovara da Excelsa nekretnine i dalje ne plaćaju koncesijsku naknadu.

- Čestitam vam kao jedinoj osobi u Gradu koja je direktno zagovara da Excelsa nekretnine ne plaćaju koncesijsku naknadu. Znam i razlog zašto to zagovarate i čestitam vam na tome. Postavljate pitanje zašto nisam proveo odluku Gradskog vijeća i poslao ugovor Excelsa nekretninama. Ono što je zanimljivo jest činjenica da je netko već postavio to pitanje, a postavio ga je u medijskom prostoru, identično, uključujući i zarez, pravni zastupnik Excelsa nekretnina, pa sad vidite jesam li ja dezinformirao javnost ili sam govorio istinu. - rekao je Franković te se kronološki osvrnuo na događaje oko ugovora o koncesiji za žičaru.

- Ponovit ću nešto što sam rekao već 50 puta, nakon što je Gradsko vijeće izglasalo prijedlog koncesijskog ugovora kojega smo bili dužni poslati Excelsa nekretninama, ali prethodno smo ga bili dužni poslati DORH-u na provjeru, od DORH-a smo pisanim putem upozoreni kako se ne može sklopiti ugovor dok se ne podmire dugovi iz prethodnog razdoblja. DORH se pozvao na Zakon o koncesijama koji to jasno govori, da bi sklopio ugovor ne možeš imati dugove iz prethodnih razdoblja prema koncesionaru, a koncesionar je Grad Dubrovnik. Sve što radi Grad sa svoje strane jesu napori da se plate obveze iz prethodnih razdoblja i sklopi novi ugovor o visini koncesijske naknade koju će odrediti ovo Gradsko vijeće. - kazao je Franković, osvrnuvši se na vještvo DORH-a prema kojemu bi koncesijska naknada trebala biti veća od 15 posto.

Tako bi se, prema riječima gradonačelnika, novi prijedlog ugovora o koncesijskoj naknadi pred vijećnicima mogao naći na sjednici Gradskog vijeća već krajem svibnja.

- Napravili smo vještvo, odnosno napravio ga je DORH. Poslano je Excelsi da se očituju i kad se očituju bit će sazvana sjednica na kojoj će vijećnici raspraviti i odlučiti hoće li naknada biti 15, 20, 25, 30, 50 ili 70 posto. O tome isključivo odlučuje Gradsko vijeće, a ne gradonačelnik. Inače, ozbiljno nam je prijetila mogućnost da na ovaj dug pođe u zastaru, ali smo na vrijeme tužili i prvostupanjski dobili Excelsa nekretnine i sad sudski sporovi teku dalje, ali je jasno da se dug treba platiti i sklopiti novi ugovor koji će definirati naš budući odnos. Držimo se činjenica koje su jasne, nedvosmislene i točne, a to što se netko u određenom razdoblju nekome obvezao da neće naplatiti dug iz prošlosti, to nije moj problem, to je problem onoga tko se nekome nešto obvezao i sad preko vijećnika Barača pokušava nas odvesti u nekom drugom smjeru, ali u tome neće uspjeti. - rekao je Franković.

Replicirajući Frankoviću, Barač je istaknuo kako je gradonačelnik u svom odgovoru „prezentirao svu raskoš neznanja, populizma i obmana”. Ostao je pri stavu kako DORH nema nikakve nadležnosti oko žičare.

- To je vaša floskula, uzimate DORH k'o da vam je Plavi telefon, zavodite narod. Ovdje se radi o koncesiji na zahtjev i DORH nema utjecaja, ona se dodjeljuje prema dogovoru, a mi smo je dodijelili. Znate li vi što je dospjela porezna obveza, a što dug? U pravnom smislu to utvrđuje sud kad presuda bude pravomoćna. Tada to postaje dug koji će se ovršiti. - kazao je Barač kojemu je predsjednik Gradskog vijeća, budući da mu je vrijeme za repliku isteklo, oduzeo riječ, no Barač nije prestao govoriti te je gradonačelnika prozvao da mu konstantno upućuje uvrede.

- Kad se obrazlaže zakon i uzima u usta pravna država onda mi se oduzima riječ, a ovog čovjeka se pušta da me vrijeđa i laže. - rekao je Barač.

- Gorim od želje da s vama raspravljam, ali je Poslovnik iznad moje želje, a Vi nas zlostavljate. Ako baš želite govoriti, pustit ću vas 10 minuta, mi ćemo izaći, a vi govorite, imate ovdje sedam kamera. Poslovnik je jasan, a Vi se ljutite. - odgovorio mu je Potrebica.

banner70dlji250 1

fabrio banner 250 2019

aerodrom250

konavle 250

zupa 250

zupanija 250

oglasavanje 250x349 2019