Utorak, 07 Svi 2019 15:40

Franković: Excelsa nekretnine godinu dana imale su odluku o koncesiji na stolu

Piše:
Franković: Excelsa nekretnine godinu dana imale su odluku o koncesiji na stolu Foto: DPP

Žičara je zanimala i vijećnika Miha Obradovića (HNS) koji je na sjednici Gradskog vijeća pitao gradonačelnika Mata Frankovića ima li pomaka u pregovorima između Grada Dubrovnika i Excelsa nekretnina te nazire li im se kraj, ali i koliko je njihov dug prema Gradu.

Zahvalivši vijećniku Obradoviću na podršci oko rješavanja problema sa žičarom, odnosno naporima ne bi li od Excelsa nekretninama naplatio potraživanja, gradonačelnik Mato Franković kazao je kako Exvelsa nekretnine državu duguju 8, a Gradu Dubrovniku 20 milijuna kuna s pripadajućim kamatama.

- Postoje i ostala razdoblja koja su bila pod promatranjem i nadzorom Carine. Grad je prije tjedan dana napisao prijedlog sporazuma Excelsa nekretninama u kojem je predloženo da plate dug iz prošlosti u iznosu od 20 milijuna kuna plus kamate. Kako se vode sporovi oni na insistiraju da se nastave. Koncesionar je zatražio neke izmjene sporazuma i napravili smo ih i uskladili s DORH-om. Nije krajnji cilj bio zatvoriti žičaru, ali to je dokaz da pravna država funkcionira jer ako nemate koncesiju, nemate ni žičaru. Vidimo da pravna država funkcionira i na pomorskom dobru pa su zatvorili marinu koja 20 godina nije imala koncesiju. Važno je reći da je legalnost cijelog procesa pod izričitom kontrolom DORH-a i ministarstava financija i prometa jer u trenutku kad smo mi vijećnici usvojili odluku na tu su odluku suglasnost dali ministarstva financija, prometa, državne imovine i DORH. - rekao je Franković

- Kad je 2016. Gradsko vijeće u prošlom sazivu donijelo odluku o koncesiji na 10 godina, nije nas zaustavio DORH nego Ministarstvo financija, koje je tražilo od Gradskog vijeća da definira rok jer prvo smo odnijeli do 50 godina, ali oni su tražili precizan rok trajanja koncesijskog odobrenja i studiju opravdanosti i nisu nam htjeli dati suglasnost dok nismo promijenili odluku. Tu su odluku u Excelsa nekretninama imali godinu dana na stolu i nisu je potpisali. Toliko o tome da Grad nije bio proaktivan, to nije istina. Važno je istaknuti da mi ovaj posao sa žičarom želimo privesti kraju, naplatiti dug i sklopiti novi ugovor, odnosno na sjednici krajem svibnja donijeti odluku o visini koncesijske naknade za buduća razdoblja.- rekao je Franković.

fabrio banner 250 2019

konavle 250

zupa 250

zupanija 250

oglasavanje 250x349 2019

dubrovackaplacabanner250px28042020