Utorak, 07 Svi 2019 16:10

Franković i Potrebica prozvali Barača da surađuje s Excelsa nekretninama

Piše:
Franković i Potrebica prozvali Barača da surađuje s Excelsa nekretninama Foto: DPP

Nakon što su se poslije pauze dubrovački gradski vijećnici vratili u klupe polemika između gradonačelnika Mata Frankovića i predsjednika dubrovačkog SDP-a, vijećnika Jadrana Barača o žičari nije prestala. Naime, nakon što je na dnevni red došao prijedlog izvršenja proračuna za 2018, godinu, predsjednik Gradskog vijeća zamolio je gradonačelnika da objasni koliki bi bili efekti na proračun u projekte da je Grad od Excelsa nekretnina naplatio koncesijsku naknadu. Nakon što je gradonačelnik Franković završio, vijećnik Jadran Barač (SDP) utvrdio je kako Excelsa nekretnine nemaju dugovanja prema Gradu do pravomoćnosti sudske presude. Ta je izjava šokirala gradonačelnika.

-Ja sam blago rečeno frapiran istupom vijećnika Barača, a koliko sam frapiran toliko sam i tužan. - kazao je Franković, koji nije dugo trebao čekati Baračev odgovor.

-Mene frapira da se vi upuštate u raspravu, a niste se dobro informirali. Nisam čitao ničije dopise niti ih imam, ali imamo Zakon o žičarama u kojemu stoji da se koncesije daju vlasniku žičare, a Excelsa je vlasnik žičare, ljudi moji i mi smo s njima dužni dogovarati koncesiju, a gradonačelnik je prekršio odluku Vijeća jer nije izvijestio nas vijećnike. Ništa se nije komuniciralo, a ja ne znam iz kojeg razloga. - kazao je Barač.

Gradonačelnik je Barača još jednom prozvao da radi za Excelsa nekretnine te je svoje tvrdnje i potkrijepio.

-Vjerujem da je danas svima jasno koga vi predstavljate, tko se za koga zalaže i tko u čije ime govori. Na sjednici prije mjesec i pol dana svi su vijećnici podržali prijedlog da Grad kupi UTD Ragusu, a sjetite se tko je bio protiv i sjetite se tko se još natjecao za kupnju UTD Raguse, a to su bile Excelsa nekretnine. Vijećnik koji se zalagao da Grad ne kupi UTD Ragusu bio je vijećnik Jadran Barač. - rekao je Franković, kojemu je Barač ponovno replicirao.

-Ne nastupam u ime Excelse i slažem se da se trebamo naplatiti, ali strah me da gradonačelnik ne postupa po zakonu te da ne bude veće štete. Ovo je na sudu i pitam se kako će to završiti, a nadam se da će biti u korist Grada. Žičara je zatvorena, gradonačelnik je zatvorio žičaru, Carina, ispričavam se, ali povodom istupa gradonačelnika. - istaknuo je Barač i opet izazvao gradonačelnika da mu odgovori.

- Još jednom smo čuli kako se Barač gorljivo zalaže i ističe kako ja i Grad ne poštujemo zakone i radimo protivno propisima. Ponavljam, zbog prisilne odredbe Zakona o koncesijama, Excelsa ne može steći koncesiju dok se sudski postupci ne okončaju i ne riješe imovinsko pravni odnosi s RH i Gradom Dubrovnikom. Ovo što Barač tvrdi da Excelsa nemaju dodatnu osnovu plaćanja koncesijske naknade te da nema zapreka za sklapanje ugovora o koncesiji... Dakle, mi ne bismo trebali poštovati stav DORH-a nego stav privatne tvrtke koja se zalaže za nešto drugo. Zakon je jasan, nedvojben i točan. - rekao je Franković.

No Barač se nije dao smesti ni nakon što mu je Franković iščitao dijelove Zakona o koncesijama te je odgovorio Frankoviću da pilu ne okreće naopako jer se on pripremi za raspravu, pročita materijale i zakone.

U raspravu se uključio i predsjednik Gradskog vijeća Marko Potrebica koji je Baraču poručio da nije pravnik.
-Prvostupanjske presude vas demantiraju. Gradonačelnik nije lud, a vi kao pravni ekspert tumačite zakone, a vi ste inženjer strojarstva, a ne pravnik i čudi me da se u sve to razumijete. - rekao je Potrebica.
- Pripremam na razne načine, imam Gradski odbor stranke, obitelj i prijatelje. - odgovorio mu je Barač.
-Cijenim vašu pripremu, ali banalizirate prvostupanjsku presudu i kažete da niste za Excelsa nekretnine, a kao da želite da presuda padne na sudu. Sve glavne teze koje ste vi iznijeli su napisali u dopisu Excelsa nekretnine DORH-u. - kazao je Potrebica, kojemu je Barač odgovorio da ga prestane etiketirati i blatiti. Istaknuo je da se smatra sposobnim te naglasio kako nije u nikakvom dosluhu s Excelsa nekretninama.
Potrebica je Baraču odgovorio kako ne vjeruje u slučajnosti te dodao da su Baračeve teze identične tezama Excelsa nekretnina.
-Sumnjam da ste sami došli do tih zaključaka. - rekao je Potrebica.

fabrio banner 250 2019

konavle 250

zupa 250

zupanija 250

oglasavanje 250x349 2019

dubrovackaplacabanner250px28042020