lausnekretninebanner

Srijeda, 08 Svi 2019 15:28

Vlahušić: Stupići rade, ali se ne dižu jer netko to ne želi

Piše:
Vlahušić: Stupići rade, ali se ne dižu jer netko to ne želi Foto: DPP

Nakon što su postavljeni za mandata bivšeg gradonačelnika Andra Vlahušića, očekivalo se da će se stupići na Pilama dizati, jer i postavljeni su da bi se dizali kako bi autobuserima koji izbjegavaju plaćati naknadu za zaustavljanje branili prilaz, odnosno zaustavljanje na Pilama. Stupići su se pak rijetko dizali, a jednom i kad se, sjedeći na njima slikao bivši gradonačelnik Andro Vlahušić, koji je i naložio njihovo postavljanje.

Kako se u međuvremenu vlast promijenila, stupići su više nisu podizali, ali ne zato što ih aktualni gradonačelnik ne želi dignuti i tako onemogućiti neplatiše da se zaustavljaju na Pilama. Stupići se naime ne mogu dignuti jer taj sustav, kako je objasnio gradonačelnik Mato Franković, iako je plaćen, nije napravljen kako treba, a Grad Dubrovnik stajao je oko 200 tisuća kuna.

- U trenutku kad ugovorite radove i dogovorite da će netko nešto izvesti, platit ćete dio ugovorenih radova avansno jedan manji dio i u konačnici, kad je posao gotov i provjerena ispravnost sustava platiti će posao u potpunosti, ali ovdje slučaj nije takav. Tvrtki Penta d.o.o. plaćeno je 230 tisuća kuna, a niti je sustav radio, a rampa se digla dva, tri puta, zadnji put se digla 2017. kad je došla velika kiša pa je isplivala, a mi smo je vratili nase. Eto tako je taj sustav napravljen. - kazao je gradonačelniku te vijećniku Jadranu Baraču, koji mu je postavio pitanje oko stupića rekao da je pitanje postavio na krivu adresu.

Prava adresa je ona bivšeg gradonačelnika Andra Vlahušića, koji je zapravo naložio implementaciju ovog sustava koji je uključivao i stupiće na Pilama, a on tvrdi da stupići rade.

- Stupići rade, svi znaju da rade jer smo se ja i Željko Raguž, kad smo predstavljali taj projekt slikali sjedeći na podignutim stupićima. Dobili smo suglasnost od PU dubrovačko - neretvanske za njihovo postavljanje i oni se mogu dizati jer je je sve napravljeno po zakonu. - rekao je Vlahušić i naveo kako je posve drugi razlog zašto se stupići ne dižu.

- Pa ne dižu se jer netko ne želi da se dižu. Postavljeni su s ciljem da od Pila odvratimo agencije koje Gradu nisu željele plaćati naknadu za zaustavljanje autobusa u iznosu od 800 kuna. Oni su tada podigli tužbe, a mi stupiće. Tada se Mato Franković pobunio jer su ti stupići postavljeni radi agencija koje su odbijale plaćanje i koji nisu trebali vinjete jer su one odlukom suda ukinute, a legalna je naknada za zaustavljanje od 800 kuna. Među tim vlasnicima agencija neki imaju prijatelje i sponzore. Dovoljno je poći u neke restorane u kojima se okupljaju. Zna se tko je s kime prijatelj i tko sponzorira gradonačelnika i predsjednika Gradskog vijeća. Ovo je mali grad u kojem se sve zna i u kojem su građani taoci nekih turističkih agencija od kojih su neke propale jer su bile povezane s Agrokorom pa su sad pod ruskim bankama. - kazao je Vlahušić i naglasio kako je i projekt smart parkinga kojega posljednjih dana implementira Sanitat, baš kao i stupići na Pilama, njegovo intelektualno vlasništvo.

- Smart parking je jedan kroz jedan intelektualno vlasništvo Andra Vlahušića jer i stupići su napravljeni u sklopu tog smart parkinga. Software je izradio netko drugi, a koncept je moja ideja jedan kroz jedan, a prema međunarodnim zakonima software nije zaštićeno vlasništvo, ali ideja jest. Taj smart parking je zamišljen i za devet mjesta za autobuse na Pilama i za taksi stajališta, a trebao je biti dio rješenja kojega smo predvidjeli za Ilijinu glavicu, gdje bi, da se uredio krug oko Volantinove ulice, za što je bio spreman projekt, a ne treba građevinsku dozvolu jer je riječ o rekonstrukciji ceste, bila i dva semafora. Kroz srednji semafor prolazila bi vozila s dubrovačkim registracijskim oznakama, dostavna vozila te ostala vozila koja imaju dozvolu za prolaz, autobusi koji voze hotelske goste i vozila turista u privatnom smještaju koji imaju osigurana parkirna mjesta. - priča Vlahušić.

- Lijevi semafor, u traci uz Srđ trebao je biti za shuttle busove koji bi se dalje kroz Zagrebačku propuštali kad se za njih oslobodi mjesto na Pilama. S tvrtkom koja upravlja garažom bili smo dogovorili 45 mjesta na onom platou gdje su mjesta za invalide koja se gotovo pa i ne koriste i o tome smo pregovarali s policijom. Da se to realiziralo taksisti bi imali ta mjesta i spuštali se u Grad i ne bi bilo gužve. Sve je to moje intelektualno vlasništvo jedan kroz jedan, kao i svi oni projekti za građane i usluge pobrojani na web stranicama Grada i kad ih Mato napravi ja ću ostvariti svoje pravo na zaštitu intelektualnog vlasništva, od Lapadske obale, pročistača, do škole Montovjerna, a zaradu od tantijema proslijedit ću u Dom maslina i zakladu Blaga djela. - rekao je Vlahušić.

fabrio banner 250 2019

konavle 250

zupa 250

zupanija 250

oglasavanje 250x349 2019

dubrovackaplacabanner250px28042020