lausnekretninebanner

Petak, 10 Svi 2019 13:10

Župan Dobroslavić uz Dan DNŽ: Neosporan je naš regionalni status, a vraćamo i institucije

Piše:
Župan Dobroslavić uz Dan DNŽ: Neosporan je naš regionalni status, a vraćamo i institucije Foto: DNŽ

Uz Dan Dubrovačko - neretvanske županije i blagdan njezina zaštitnika svetog Leopolda Bogdana Mandića u Kazalištu Marina Držića održana je svečana sjednica Županijske na kojoj su zaslužnim pojedincima dodijeljena javna priznanja. Župan Dubrovačko-neretvanske županije Nikola Dobroslavić u svom se govoru osvrnuo na razvoj Županije od njezina osnutka, ali i istaknuo razvojne ciljeve najjužnije Županije.

- Dan Županije prigoda je za osvrnuti se odakle smo krenuli, gdje smo danas, kamo idemo i kako tamo kanimo stići. Započeli smo put prije 26 godina s opljačkanim, porušenim i spaljenim dijelom Županije u Miloševićevoj velikosrpskoj agresiji. Početak je bio mukotrpan, a danas smo treća županija u Hrvatskoj i ponosni smo na taj uspjeh, na naše sugrađane, gospodarstvenike i institucije s kojima smo ostvarili ovo iznimno postignuće. Zahvalni smo i našim precima koji su nam ostavili ovaj dragulj, Dubrovnik. - kazao je Dobroslavić, pobrojavši projekte koji se realiziraju.

- Najuspješniji smo u korištenju sredstava iz EU fondova i gospodarenju pomorskim dobrom. Ugovorili smo 4,4 milijarde kuna sredstava iz fondova kojima gradimo najvažniji infrastrukturni i geostrateški hrvatski projekt, Pelješki most, moderniziramo Zračnu luku Dubrovnik i gradimo studentski dom, osam novih ili dograđenih luka na otocima, objedinjeni bolnički prijem, poduzetnički inkubator, sustave navodnjavanja, energetski obnavljamo škole i domove, pripremamo centre kompetentnosti u Dubrovniku i Neretvi te mrežu širokopojasnog interneta za Županiju. - rekao je Dobroslavić.

- Nesporan je regionalni status Županije, a vraćamo i institucije u Županiju, a u aktualnoj Vladi nailazimo na razumijevanje kao nijedne vlade dosad. Vlada je dala nacionalnu podršku smjeru razvoja ovog područja u skladu s razvojnom strategijom Županije u čijim je zaključcima cestovno povezivanje, izgradnja autoceste od Osojnika do Metkovića, dnevne bolnice Metković, projekt obrane od zaslanjenja Neretve, centar za gospodarenje otpadom, kongresni centar u Dubrovniku, osnovna škola u Cavtatu i brojni drugi projekti. Takva suradnja s Vladom je jamstvo daljnjeg razvoja Županije i juga zemlje. I dalje ćemo ustrajati na ravnomjernom razvoju svih njezinih dijelova. Ustrajat ćemo u tome da se javni poslovi i politike mogu i trebaju uspješno obavljati bez populizma, nerealnih obećanja te ustrajati na stabilnim međuetničkim i međureligijskim odnosima u kojima odgovornost za taj sklad preuzima i većina i manjina. - kazao je Dobroslavić.

Dan Županije čestitala je i izaslanica predsjednice Republike hrvatske Renata Margaretić Urlić.

- Kad je predsjednica preselila ured u Županiju svjedočili smo o njezinu bogatstvu i raznolikosti, draguljima među kojima je i naš voljeni povijesni Grad imao i još uvijek ima iznimnu političku potporu i važnost i ne smijemo prestati ponavljati zašto su ga naši stari pjesnici nazivali krunom hrvatskih gradova. Dubrovnik je biser slobode, demokracije i ljudskih prava i nije slučajno što grb Grada ima posebno mjesto u kruni državnog grba. Jednoj od najblistavijih uloga Dubrovnika na poseban način posvjedočili smo u Domovinskom ratu nikad nećemo zaboraviti hrabru obranu branitelja čiju žrtvu nosimo u srcu. - rekla je Margaretić Urlić.

Izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora Branko Bačić osvrnuo se na uspjehe Županije i Vlade u protekloj godini te istaknuo kako je Dubrovačko-neretvanska županija jedna od najjačih hrvatskih regija.

- Prema pokazateljima koje ste naveli, držim da se taj cilj ispunjava, a zadaća Vlade je da vam na tom putu omogući ravnomjeran razvoj i snaženje pozicije. Dvije su važne reforme i zakoni koji su bili vjetar u leđa razvoju Dubrovačko-neretvanske u ostalih županija, a to su značajna financijska i fiskalna decentralizacija čime smo Županijama i gradovima proslijedili 2,5 milijarde kuna sredstava. Drugi je reforma sustava Državne uprave čime ćete 2020. preuzeti sve poslove Državne uprave koji su se dosad obavljali u Županiji. - kazao je Bačić.

Na svečanoj sjednici Županijske skupštine Dubrovačko-neretvanske županije nagrada za životno djelo dodijeljena je Meri Cetinić. Priznanje u obliku diplome za iznimna dostignuća značajna za Županiju posthumno je dodijeljeno fra Bernardinu Sokolu, a nagradu je preuzeo gvardijan Samostana Male Braće fra Veselko Grubišić. Godišnje nagrade Županije dodijeljene su flautistici Đivi Kušelj, Ratku Krstičeviću, Nogometnom klubu GOŠK Dubrovnik 1919., Umjetničkoj školi Luke Sorkočevića, Glazbi Ston, Kulturnoj udruzi „Ivo Lozica” i Narodnoj glazbi Blato.

fabrio banner 250 ljetni

konavle 250

zupa 250

zupanija 250

oglasavanje 250x349 2019

dubrovackaplacabanner250px28042020

71 DLJI banneri Dubrovnikpress 250x250