Petak, 10 Svi 2019 22:23

Bez plovka na pola dna

Piše:

Ribolov s više ili manje položite kamenite obale kod nas je vrlo omiljen način udičarenja na brojne priobalne ribe, uglavnom pridnene. Međutim, tim načinom se vrlo uspješno mogu loviti i ribe koje obitavaju iznad dna. Naši susjedi s druge strane Jadrana osobito rado i uspješno poviše dana love širune, iglice, ukjate, cipole i sitne lice. Nerijetko će plijen biti i sarak, fratar te pic. Kako se u ovo doba godine većina spomenutih riba primakla našoj obali i intenzivno se hrani, prigoda je to našim udičarima za iskušavanje talijanskog načina njihovog lova, iznad, na pola dna bez plovka.

Takav lov je praktično nemoguć bez štapa i role. Štap mora biti iznimno osjetljiv, najbolje s nekoliko promjenjivih vršnjaka različite osjetljivosti. Može biti tipa „beach ledgering“, „bolognese“ ili „fedeer“ . Kako će težina plijena biti u rasponu od 100 do 300, ponekad i 500, a rijetko do 1000 grama, te kako mamac neće trebati bacati više od 20 do 30 metra, dovoljan je štap težine bacanja 10 do 40 grama. Može biti dugačak 3,5 do 4,5 m, čak i svih 5 m. Na njega je dovoljno montirati rolu veličine do 3.000.

I ostatak pribora, osobito struna, mora biti osjetljiv, prikladan veličini lovine. Uz tako osjetljivu opremu dobro je rabiti i oslonac štapova, kako bi štapovi i strune bile što manje u dodiru s dnom i obalom.

Od osnovne strune, koja može biti debela i 0,30 mm, znatno tanji mora biti završnjak. Čini ga samo predvez, najbolje napravljen od kvalitetnog najlona promjera 0,16 - 0,18 mm. Završnjak se na osnovnu strunu postavlja posredstvom kopče na vrtilici pa mora imati omču za spajanje. Ispod nje je dobro uduplati i uplesti desetak centimetara završnjaka, čija ukupna dužina treba iznositi do dva metra. Na drugi kraj završnjaka montira se samo jedna udica broj 12 - 17, odnosno širine luka 5 - 8 mm, ovisno o veličini ulova. Najbolje je rabiti udice oblika „Crystal“ srednjeg ili dugog vrata, ravne ili zakrivljene.

Da bi udice mogli dovoljno daleko zabaciti, pribor nije prijeko potrebno dodatno opteretiti, jer su jata ukjata, cipola i osobito širuna dosta blizu obale. Najčešće je dovoljan teret vrtilice s kopčom, mamca i udice te iznimno osjetljiv štap. Ako mamac nije moguće odbaciti dovoljno daleko, na kraj osnovne strune treba postaviti nekoliko rascijepanih olovnica težine do 5 grama.

Kako bi mamac bio prezentiran između dna i površine nije potrebno na pribor montirati ni klasični plovak. Dovoljno je na završnjak nanizati kuglice od kakve izolacione pjenaste plastike (stiropora, okipora). Koliko točno i koje veličine treba utvrditi probom, ali su najčešće dovoljne dvije, tri kuglice promjera 5 mm.
plovkomnapoladnaPostaviti ih treba toliko da mogu nositi težinu mamca, udice, najlona i vrtilice s kopčom. Montirati se može jedna velika ili više sitnih kuglica pjenoplastike. Ovisno o udaljenosti na kojoj se od dna zadržavaju ribe, kuglice trebaju biti postavljene na 30 do 150 cm iznad udice. Da ne klize po struni mogu se fiksiraju pomoću stopera, silikonskih cjevčica ili gumenih valjčića probodenih iglom i nanizanih na strunu.

U lovu spomenutih riba uglavnom se mogu rabiti svi poznati mamci, ali je najbolje koristiti onaj koji preferira riba koja se pretežito lovi. Sitan komad lignje nataknut na vrh udice bit će poslastica svim spomenutim ribama, ali i dovoljno žilav mamac za bacanje. Loviti se može danju po svakom osim po lošem vremenu.

banner taksiispiti

fabrio banner 250 2019

aerodrom250

konavle 250

zupa 250

zupanija 250

oglasavanje 250x349 2019