lausnekretninebanner

Ponedjeljak, 13 Svi 2019 19:52

Izvršen remont „Skale” i „Zrinskog”

Izvršen remont „Skale” i „Zrinskog” Foto: JU Rezervat Lokrum

Brodovi „Zrinski“ i „Skala“ izgrađeni su u Mokošici 1971. godine namjenski za potrebe Rezervat Lokrum i od tada pa sve do danas usprkos vremenu koje je prošlo od njihove izgradnje i dalje sigurno plove prema Lokrumu, velikim dijelom zahvaljujući svojim vrijednim posadama i starim dubrovačkim meštrima i kalafatima.

Nažalost, već nekoliko zadnjih godina zbog nedostatka kalafata u Dubrovniku, ali i cijeloj Županiji dubrovačko - neretvanskoj brodovi „Zrinski” i „Skala” odlaze na redovne godišnje remonte u brodogradilište „Marina Betina” na otok Murter. Tako je bilo i ovu godinu.

Pored redovnih godišnjih remonta i rekonstrukcija drvene strukture koja je u proteklih nekoliko godina odrađena u brodogradilištu „Marina Betina“ u Betini, u brodogradilištu „Leda“ u Korčuli odradila se zamjena pogonskih strojeva, brodskih reduktora i propelera.

Iznos ove zamjene za oba broda iznosila je oko dva milijuna kuna. Zahtjevni remonti na brodovima „Zrinski“ i „Skala“ u brodogradilištu „Marina Betina“ krenuli su 2014.godine kada je na brodu „Skala“ odrađena rekonstrukcija prednjeg dijela broda (od srednjih vrata do prove koji je iznosio 650 tisuća kuna.

Nadalje, na brodu „Zrinski“, 2016.godine uz redovni remont, također je napravljena rekonstrukcija prednjeg dijela broda, a sve u iznosu od 700 tisuća kuna.

Ovu zimu remont spomenutih brodova krenuo je već u prosincu 2018.god. a završio krajem travnja ove godine.

U tom periodu posade su se izmjenjivale u brodogradilištu kako bi svojim sudjelovanjem u remontu doprinijeli dobrom izgledu, odnosno, ujednačavanju vizualnog identiteta brodova kako bi se isti u što boljem svjetlu vratili u Grad.

Na brodu „Zrinski“uz redovni remont napravile su se nove klupe za putnike i novi nosači pojaseva za spašavanje, a sve u iznosu od 365 tisuća kuna. Na brodu „Skala“ uz redovni remont, odrađena je rekonstrukcija krmenog dijela broda (od srednjih vrata prema krmi), a sve u iznosu od milijun kuna.

Zahvaljujući velikoj brizi i pažnji djelatnika Rezervata Lokrum, brodovi „Skala“ i „Zrinski“ još dugo će sigurno prevoziti putnike prema omiljenom otoku Dubrovčana, Lokrumu.

DPP

fabrio banner 250 ljetni

konavle 250

zupa 250

zupanija 250

oglasavanje 250x349 2019

dubrovackaplacabanner250px28042020