Petak, 17 Svi 2019 12:52

Za bulentin su dobri i „ice“ te „pilker“ štapovi

Piše:

Veća mogućnost dobrog ulova brojnih riba razlog su zašto udičari preferiraju lov spustcem, bulentinom. Posebice u toplijem dijelu godine kada zbog gužvi i visokih temperatura mora u plićacima skoro da i nema riba vrijednih truda. I dok se u priobalnom, ponekad čak i srednje teškom ribolovu može loviti priborom namotanim na motovilo, lov spustcem na iole većim dubinama jednostavnije je obavljati sa štapom. U tu svrhu se mogu koristi brojne vrste štapova, od „boat“, posebno pravljenih za tu namjenu, do mnogih namijenjenih drugim načinima ribolova, ne samo s plovila nego i s obale.

Razlike među njima su brojne, a povezuje ih jedna karakteristika, a to je manje ili više mala dužina. Razlog zbog kojeg brodski štap mora biti male dužine nije teško odgonetnuti. Osim što je na brodicama manje mjesta nego na obali, s plovila se najčešće lovi iz zaklona nadkabine ili bar „bimini“ tende. Rukovanje dugačkim štapovima na plovilima s krovištem bilo kojeg tipa može biti vrlo komplicirano, pogotovo ako je u pitanju krupnija lovina uz valovito more. Upravo se iz tog razloga brodski štapovi proizvode kao kratki jednodijelni ili kraći dvodijelni modeli.

Najkraći štapovi koji se mogu pronaći na našem tržištu su „ice rod“ štapovi. Mada su prvenstveno namijenjeni ribolovu kroz rupa u ledu, vrlo uspješno se mogu koristiti i u ribolovu spustcem kančanicom. Njihovi osjetljivi višebojni vrhovi jasno detektiraju i najblaže dodire ribe s mamcem, a deklarirana snaga je najčešće dostatna za savladavanje većine sportsko - rekreativnim udičarima interesantnih ribljih vrsta.
icestap1705Jedini ozbiljni nedostatak „ice“ štapova je vezan uz dužinu kontre. Naime, zbog male dužine samog štapa, nije moguće pružiti kontru dugu kao kod klasičnih štapova, pogotovo ako se lovi na većim dubinama. No korištenje „PE“ višenitne kao osnovne strune može uspješno neutralizirati taj nedostatak.

„Ice“ štapovi se proizvode u dužinama od samo jednog do 2,1 m, rijetko koji centimetar duže. U pravilu se izrađuju od jeftine stakloplastike pa im je cijena niska, a trajnost praktično neograničena. Za ribolov na većim dubinama i krupnijih riba, umjesto kratkih primjereniji su duži, modeli od 150 i više centimetara, najbolje dvodijelni, jasno, nešto veće težine bacanja, odnosno jačine.
kratkiicestap1705Osim za lov riba bulentinom, „ice“ štapovi su vrlo pogodni i za lov lignje iz plovila skosavanjem i kratkim odbacivanjem. Zato ih preporučujemo svim onima koji žele imati jedan štap za ta dva načina lova na moru.

Na našem se tržištu osim „ice“ može se pronaći još jedna vrsta štapova namijenjena lovu u hladnim i mutnim morima. Radi se o „pilk“, štapovima namijenjenim dubinskom varaličarenju teškim metalnim varalicama u sjevernim morima. Za razliku od „ice“ ti štapovi nemaju tanke i osjetljive vrhove, a i tijelo im je neusporedivo jače. Sve to ne samo zato što su namijenjeni lovu varalicama težine 50 do 500 grama, nego i zato što se njima bez taktiziranja love iznimno jake i teške ribe poput bakalara, velikih listova i ostalih plosnatica.

U Jadranu su se ovi štapovi osim za bulentin na mekanom dnu pokazali i kao dobro te jeftino rješenje za lov potezcem, pendulom zubaca, pagra i orhana, ali i ribolov skosavanjem, „vertical jigging“ tehnikom.

fabrio banner 250 2019

konavle 250

zupa 250

zupanija 250

oglasavanje 250x349 2019

dubrovackaplacabanner250px28042020