Subota, 18 Svi 2019 12:35

Kandidatkinja dubrovačkog HSLS-a za Europski parlament Belka Elezović: Koliko hrvatski, birokracija je i problem EU

Piše:
Kandidatkinja dubrovačkog HSLS-a za Europski parlament Belka Elezović: Koliko hrvatski, birokracija je i problem EU Foto: DPP/DM

Predsjednica GO HSLS-a Dubrovnik Belka Elezović 10. je kandidatkinja na listi HSLS-a za Europski parlament. U razgovoru za portal Dubrovnikpress.hr govori o HSLS-ovim europskim politikama. Ističe kako se nada da će HSLS dobiti barem jedan mandat te otkriva kakvi su planovi gradskog HSLS-a za sljedeće lokalne izbore, koga će podržati, a s kime neće koalirati.

Zašto se HSLS odlučio na samostalan izlazak na izbore za Europski parlament?
- Odluka o samostalnom izlasku na izbore za Europski parlament donesena je upravo zato jer se HSLS u posljednje vrijeme, ajmo to tako reći, malo izgubio. Definitivno, rezultati koje smo postigli 2011. bili su možda i najbolji rezultati HSLS-a, poslije toga bilježili smo pad. Danas imamo nove ljude i novu snagu i odlučili smo izaći na ove izbore kako bismo vidjeli gdje smo i kako stojimo među biračima. Mi smo najstarija stranka u Hrvatskoj s liberalnim predznakom i jedina smo stranka koja zastupa liberalne stavove i ovi europarlamentarni izbori za nas su na neki način prvi test izbori.
belezovicinter 3Vi ste iznenađenje na toj listi.
- Prije lokalnih izbora izabrana sam za povjerenicu GO HSLS-a. Održana je izborna skupština na kojoj sam potom izabrana za predsjednicu dubrovačkog HSLS-a i potpredsjednicu ŽO HSLS-a. Listu za Euroizbore predložio je predsjednik stranke Darinko Kosor, između ostalog i mene da na toj listi zastupam boje Dubrovačko - neretvanske županije. Ja sam taj prijedlog prihvatila jer mi mjesto na listi za Europski parlament predstavlja veliku čast.

Kakva su Vaša očekivanja, može li HSLS do jednog zastupnika u Europskom parlamentu s obzirom da vam ankete ne predviđaju prolaz?
- Sve te ankete pokazuju jednu sliku, a na kraju dobijemo posve drukčije rezultate. Lijepo je nadati se i očekivati i mi se iskreno nadamo da ćemo dobiti jednog zastupnika u novom sazivu Europarlamenta. Velika je konkurencija, veliki broj stranka odlučio se natjecati na ovim izborima, a izlaznost je mala i to je veliki problem, ali mi radimo, na terenu smo, ne dajemo lažna obećanja, a na građanima je da nam daju povjerenje.

Za što bi se HSLS zalagao da dobije svog zastupnika u Europarlamentu, koje su vaše programske smjernice?
- Prva naša programska odrednica odnosi se na ulazak Hrvatske u Schengen. Hrvatska granica je ujedno i vanjska granica Europske unije i ulazak u taj Schengenski prostor je neophodan jer sigurnost EU-a na neki način ovisi o sigurnosti hrvatske granice koja je najduža vanjska granica Eu, a još uvijek nismo integrirani u taj sustav. Prvotni cilj bio je da Hrvatska uđe u Schengen 2015, a to se nije dogodilo jer nismo ispunili tehničke uvjete. Trenutni cilj je ulazak u Schengen 2020 i HSLS se snažno zalaže da se to i ostvari i to čim prije, to jest odmah i sad. Uostalom, ulazak u Schengen omogućio bi razvoj pograničnih područja koja zaostaju za ostatkom zemlje.

REDIZAJNIRANJE HRVATSKE I EUROPSKE UNIJE

Kakav je Vaš stav uvođenju eura u Hrvatskoj?
- Ja jesam za uvođenje eura, ali ne na način da se dogodi ono što se dogodilo u nekim zemljama, primjerice Crnoj Gori, ona nije članice EU-a a prilikom zamjene valuta ono što je stajalo jednu marku preko noći je stajalo jedan euro. Mislim da bismo u Hrvatskoj imali isti scenarij, a plaće ne bi umjesto 7 000 kuna iznosile 7 000 eura nego 1 000 eura. HNB i Vlada moraju pripremiti proceduru prelaska,odnosno uvođenja eura.

Jedna od vaših programskih smjernica je redizajn Europske unije, odnosno redizajn Hrvatske, što to znači?
- Prevelika birokracija je problem i EU i Hrvatske. Ona se definitivno mora smanjivati. Hrvatska konkretno po tom pitanju ne radi ništa, štoviše zbog uhljebljavanja birokracija buja. Osim toga, redizajn EU-a je i neminovan ishod Brexita. Dakle, HSLS će se zalagati za jačanje jedinstvenog tržišta, razvoj sigurnosnih potencijala EU te osiguranje vanjskih granica Unije.
belezovicinter 4Vratimo se na to uhljebljavanje. HSLS je na državnoj razini u koaliciji s HDZ-om. Dok HDZ uhljebljava što vi radite, uhljebljavate li kao i oni?
- Ne, HSLS ima jednog zastupnika u Hrvatskom saboru. U županiji smo u koaliciji s HDZ-om, u Gradu te koalicije nema jer je naš koalicijski partner HNS i mi uhljeba nemamo. Nigdje nema naših ljudi.

Podrazumijeva li redizajniranje Hrvatske recimo redizajn njena ustroja u smislu uvođenja regija?
- Mišljenja sam da je teritorijalni preustroj jedno od pitanja koje stoji pred Hrvatskom i koje je neizbježno, uostalom i EU nas na to upozorava.

Jedna od vaših EU politika je i ona kohezijska, a koja podrazumijeva ravnomjeran razvoj Hrvatske.
- Financijsko razdoblje od 2021. do 2027. je prvo programsko razdoblje u kojem će Hrvatska bit ravnopravna s drugim članicama EU-a u pregovorima o potrebama financiranja. Cilj HSLS-a je da to novo financijsko razdoblje iskoristimo kako bismo smanjili ulogu države u društvenom i gospodarskom razvoju i prekinemo praksu ortačkog kapitalizma. Cilj HSLS-a je racionalna i odgovorna država koja kohezijskim sredstvima kao i sredstvima iz državnog proračuna upravlja transparentno i odgovorno jer je to preduvjet rastu gospodarstva i održivom ravnomjernom razvoju.

MIGRACIJSKA POLITIKA: AKO NAŠI ODLAZE VANI ZAŠTO NE BISMO DOPUSTILI DRUGIMA DA DOĐU I RADE

Dubrovačko-neretvanska županija najuspješnija je po povlačenju sredstava iz EU fondova. S tim sredstvima gradi se Pelješki most, uredila se Zračna luka.
- Zračna luka je fantastično uređena, ali Pelješki most je druga priča. Radovi na tom mostu su se godinama otvarali ususret izborima. Sad sredstva imamo, Kinezi rade, a nemamo rješenja za pristupne ceste pa je pitanje što će se dogoditi u konačnici s tim projektom i što će nam most koji nema riješene pristupne ceste. Bilo bi logično da te ceste budu gotove u isto vrijeme kad i radovi na mostu.
belezovicinter 2Kako se u HSLS-u gleda na veliki odljev radno sposobnog stanovništva iz Hrvatske i postoje li vaši projekti kako bi se taj trend zaustavio?
- Naš je cilj upravo kroz sredstva iz EU-a ulagati u gospodarstvo, poduzetništvo i otvaranje radnih mjesta, time i stvaranje uvjeta da ljudi ostanu u svojim mjestima. Trebaju nam projekti koji garantiraju gospodarsku stabilnost. Konkretno, mi u Dubrovniku imamo problem s odljevom liječnika iz dubrovačke Opće bolnice. Ništa ne radimo kako bismo zadržali naše liječnike i privukli nove. Nije rješenje da liječnicima osiguramo stanove. Problem su i specijalizacije. Specijalizanti bi trebali potpisati ugovore da će određeni broj godina raditi u bolnicama koje su im platile specijalizacije. Dakle, potreban je model kojim će svi biti zadovoljni, prvenstveno pacijenti koji imaju pravu na besplatnu i kvalitetnu uslugu, ali i liječnici kojima treba osigurati primjerene plaće i bolje uvjete rada.Uz to ne smijemo zaboraviti svo ostalo medicinsko osoblje, koje maximalno dobro odrađuju svoj posao za koji nisu ni trećinu plaćeni.

Migracijska politika?
- Ako naši odlaze zašto ne bismo omogućili onima koji žele doći i raditi u Hrvatskoj da i ostvare. U Hrvatskoj u svakom sektoru fali radnika, pa zašto onda ne bismo kvalitetnom migracijskom politikom riješili taj problem jer oni koji su otišli iz Hrvatske neće se više vratiti, odnosno neki će se i vratiti, ali tek nakon umirovljenja, a nama radna snaga treba danas.

Brexit?
- Mislim da ni Englezi sami više ne znaju što žele.

BIRAČKO TIJELO NE PREPOZNAJE VAŽNOST OVIH IZBORA

Gdje vidite Dubrovnik u tim neki europskim perspektivama?
- Naš motor pokretač je turizam, živimo od turizma, ali ne smijemo biti robovi turizma, a u to se pretvaramo. Naši političari nemaju druge vizije osim one koja se odnosi na turizam. S druge strane, što nudimo, zidine, Game of Thrones, čisto more i kajake. Nije to smjer u kojem se Dubrovnik želi razvijati u turizmu.

Kakvo je stanje u gradskom HSLS-u?
- Pomladili smo članstvo, HSLS u Gradu ima mlade, školovane ljude. Trenutno radimo na Euro izborima, na terenu smo, pripremamo se i borimo. Spremamo se i za predsjedničke i parlamentarne izbore.
belezovicinter 5Hoće li HSLS podržati aktualnu predsjednicu, nekog drugog ili će možda imati svoga predsjedničkog kandidata?
- O tome je još uvijek rano govoriti, još uvijek je sve neizvjesno, prvi test su nam euro izbori, i nakon njih ćemo znati gdje smo.

Očekujete li da ćete baš Vi možda biti ta HSLS-ova zastupnica u novom sazivu Europarlamenta?
- Iskreno bih to voljela jer smatram da bih mogla zastupati interes svih građana. Po prirodi sam borac za pravdu i ne gledam ljude po tome tko su i što su i sigurno bih zastupala interese svih hrvatskih građana, neovisno o tome kako se zovu, kojem bogu se mole i čiju člansku iskaznicu imaju.

Na ovim izborima mjerit će se i broj preferencijalnih glasova. Može li Belka Elezović u Dubrovniku doći do nekog zavidnog broja tih glasova?
- Ne mogu jer mi je Andro Vlahušić protukandidat. Šalim se, ali problem je što naše biračko tijelo ne prepoznaje važnost ovih izbora, dakle ovi ih izbori ne zanimaju i odaziv je slab. Očekujem ipak da neću biti kandidatkinja iz Dubrovnika s najmanjim brojem preferencijalnih glasova.

Kako gledate na kampanju, dojam je da je nema?
- Kakva kampanja, takav će biti i odaziv. Slična je kampanja bila i na prošlim euro izborima. Nema konkretnih programa, a puno je obećanja, a HSLS ne želi ići tim smjerom. Puno je populističkih obećanja i prodavača magle. Sjetite se samo, i među onima koji su odradili mandat u prošlom sazivu Europskog parlamenta je bilo onih koji su u prošloj kampanji puno obećavali, a na kraju su odradili mandat, a ada se za riječ u tom parlamentu nisu javili. Ako HSLS dobije taj mandat, naš glas će se čuti.

FRANKOVIĆ JE OBEĆAO OSTAVKU NAKON PRVE PROMETNE GUŽVE

Kako će HSLS izaći na iduće lokale izbore? Na pola smo mandata aktualne vlasti i vrijeme je to kad se stranke počinju pripremati za izbore. Dio HSLS-a je u koaliciji s HDZ-om, hoće li i gradska organizacija u istu koaliciju?
- HSLS je liberalna stranka i svatko od nas u svojoj sredini ima pravo na taj liberalni stav, odnosno ima pravo samostalno odlučiti kako će izaći na izbore. U HSLS sam upravo i ušla iz razloga što Zagreb ne može utjecati na mene.

Znači u vas nema onoga što kako predsjednik naredi tako će biti?
- Ne! I ne smije biti, jer sloboda je ono što mi kao liberali zastupamo i čemu težimo, i to slobodi u svakom pogledu.
belezovicinter 6Na prošle ste izbore izašli s HNS-om, znači li to da bi mogli opet u koaliciju? Kolika je mogućnost za koaliciju lijevog bloka?
- Zašto ne! Upravo je razlog lošim rezultatima HDZ-ove oporbe bio u odluci samostalnog izlaska na izbore oporbenih stranaka. Neki su htjeli izmjeriti svoju snagu i nisu dobili ništa. Ako žele osvojiti vlast ili biti jaka i kvalitetna oporba onda bi se trebali ujediniti. Svakako nas čekaju razgovori i pregovori.

Ali Vi podržavate bivšeg gradonačelnika. Znači nema koalicije s gradskim HDZ-om?
- Ne, u mom slučaju nema.

Zašto?
- Zato što se ne slažem načinom rada, stavovima i razmišljanjima, lažnim obećanjima aktualnog vodstva HDZ-a Dubrovnik.

Konkretno?
- Prva od stvari koje je aktualni gradonačelnik Mato Franković u kampanji obećao jest rješenje Azila na Žarkovici, a od toga nema ništa. Isto tako, obećao je da će nakon prve prometne gužve dati ostavku, a mi sada imamo prometne čepove svako drugi - treći dan. Obećao je da će na Nuncijati riješiti problem prelaska preko ceste, ali ništa nije učinio. Doduše, danas su nam stigli strojevi, gradonačalnik je najavio novi sloj asfalta, ali nažalost krpaju se samo rupe. Ali što je s prelaskom preko ceste na kojoj moje i ostala djeca svaki dan igraju ruski rulet dok se vraćaju iz škole.

Znači ako se Vlahušić kandidira, gradski HSLS će ga podržati?
- Zašto ne?
belezovicinter 7Nedavno su održani izbori za nacionalne manjine. Zašto je tako mala bila izlaznost svih manjina, pa i Bošnjačke, kojoj Vi pripadate?
- Ljudi ne izlaze jer misle da ti izbori nisu važni. Ja sam svoju građansku dužnost obavila. Problem je što koliko god da birača izađe, izašao jedan birač ili njih 100, lista će proći. Cijeli taj izborni proces bi trebalo mijenjati.

Zašto bi birači u Dubrovniku koji će se odazvati izborima za Europski parlament trebali zaokružiti HSLS ili vama dati svoj preferencijalni glas?
- Ljudi koji me poznaju, znaju da sam poštena osoba koja stoji iza svoje riječi i svaki taj preferencijalni glas meni će puno značiti. Nadam se da mogu dobiti povjerenje dubrovačkih birača, ali i birača s područja Županije i ostalih dijelova Hrvatske i vjerujem da će mnogi od njih zaokružiti broj 10 na listi HSLS-a jer ja sigurno u Europskom parlamentu neću šutjeti.

fabrio banner 250 2019

konavle 250

zupa 250

zupanija 250

oglasavanje 250x349 2019

dubrovackaplacabanner250px28042020