Subota, 18 Svi 2019 21:44

Otvorena izložba „120 godina krapinskog pračovjeka”

Otvorena izložba „120 godina krapinskog pračovjeka” Foto: DPP/DM

U Prirodoslovnom muzeju Dubrovnik otvorena je večeras izložba Muzeja krapinskih neandertalaca pod nazivom „120 godina krapinskog pračovjeka”. Izložba je otvorena povodom Međunarodnog dana muzeja i 120-te godišnjice od monumentalnog otkrića u Krapini. Autor izložbe je kustos geolog i voditelj Muzeja krapinskih neandertalaca Jurica Sabol, a uz ravnateljicu PMD-a Anu Kuzman i autora otvorila ju je pročelnica Upravnog odjela za kulturu i baštinu Grada Dubrovnika Ana Hilje.

Kako je na otvaranju kazala ravnateljica Prirodoslovnog muzeja Dubrovnik Ana Kuzman izložba je počast prirodoslovcu Dragutinu Gorjanoviću – Krambergeru, a koncepcija izložbe zamišljena je kao svojevrsni vremeplov, odnosno prikaz od početka geološko -paleontoloških istraživanja Dragutina Gorjanovića - Krambergera na Hušnjakovom brdu 1899. godine pa sve do 1905. godine kada su istraživanja završila.

U sklopu izložbe između ostalog može se vidjeti i rekonstrukcija špilje pračovjeka sa skulpturama kao i 50-ak originalnih kostiju životinja iz razdoblja pleistocena i kopije dijela krapinske zbirke. Muzej krapinskih neandertalaca ubraja se u najposjećenije muzeje u Hrvatskoj.

- Sve je započelo prije 120 godina 23. kolovoza, a sve ostalo je povijest koju danas i cijele ove godine obilježavamo. - rekao je rekao je na otvaranju izložbe njen autor i voditelj Muzeja krapinskih neandertalaca Jurica Sabol.
– Riječ je o europskom i svjetskom značaju lokaliteta jer niti jedno nalazište u Europi i na Bliskom istoku, područjima na kojima su obitavali neandertalci, ne sadrži veći broj fosilnih kostiju čijom se analizom doprinijelo svjetskoj paleoantropološkoj znanosti.

„Neandertalci nisu bili divljaci”, naglasio je Jurica Sabol već su istraživanja, kazao je, „pokazala kako su bili društveni te imali vlastitu kulturu, izrađivali nakit, odjeću i pokapali mrtve”.
Djeci na izložbi posebnu su zanimljivi bili članovi Udruge Krapinski neandertalci – Pleme Špiljskog medvjeda koji su glumili praljude.

D.M.

fabrio banner 250 2019

konavle 250

zupa 250

zupanija 250

oglasavanje 250x349 2019

dubrovackaplacabanner250px28042020