lausnekretninebanner

Ponedjeljak, 20 Svi 2019 18:49

Je li Grad Dubrovnik spreman upustiti se u projekt izgradnje gradske žičare?

Piše:
Je li Grad Dubrovnik spreman upustiti se u projekt izgradnje gradske žičare? Foto: DPP/DM

Zašto Grad ne bi izgradio svoju žičaru, pitanje je koje je postavljeno gradonačelniku na posljednjoj sjednici gradskog vijeća. To pitanje, postavljeno u trenutku dok je žičara kojom upravljaju Excelsa nekretnine zatvorena, svakodnevno postavljaju i građani. Uostalom, ne bi li Gradu bio izazov izgraditi svoju žičaru?

Skeptici će reći kako ima i važnijih projekata koje treba realizirati, poput puštanja u rad pročistača za vodu ili izgradnje škole i vrtića, realizacije novih prometnih rješenja. Da, svi su ti projekti za Dubrovnik jednako važni, no izgradnjom svoje žičare Grad bi prihodima brže realizirao brojne projekte za koje uvijek nedostaje novca.

O izgradnji žičare u vlasništvu Grada Dubrovnika već se dugi niz godina polemizira u javnom prostoru, ali nitko vlastodržaca, koji se svih ovih godina izmjenjuju na vlasti, nije bio zaista spreman upustiti se u takav projekt.

Nedavno je predsjednik Županijskog HNS-a Valentin Dujmović putem društvenih mreža predložio izgradnju gradske žičare. No, Dujmović je samo reciklirao ideju svoga dojučerašnjeg političkog mentora Andra Vlahušića. Naime, upravo je Vlahušić još za gradonačelničkog mandata, zalažući se za izgradnju putničkog terminala u Gružu, najavljivao izgradnju žičare u gradskom vlasništvu i to od terminala prema Nuncijati.

Izgradnja gradske žičare nije strana ni s „srđevcima” koji su mišljenja da bi sa žičarom u svom vlasništvu Grad bolje upravljao gužvama u povijesnoj jezgri. Njihova je ideja da trasa te žičare bude slična postojećoj.

Svojevremno je izgradnju gradske žičare, još kao vijećnik, predlagao i Pero Vićan. On je bio stava kako bi ta žičara donju postaju trebala imati na mjestu na kojem su smješteni vatrogasci, a gornju na Srđu te bi kao takva izravno konkurirala žičari kojom upravljaju Excelsa nekretnine.

Je li Grad Dubrovnik spreman upustiti se u projekt izgradnje gradske žičare? Pitanje je to na koje je trenutno teško dati odgovor, dijelom i stoga što aktualni gradonačelnik nije osoba sklona davanju obećanja koja je teško ostvariti. Uostalom, Franković zasigurno u jeku spora s Excelsa nekretninama neće u javnost iznositi stavove o mogućoj izgradnji gradske žičare. O tom projektu neće govoriti dok i ako ga ne bude imao razrađena do najsitnijih detalja.

Tako je i odgovarajući na pitanje postavljeno od vijećnika iz HDZ-ovih redova Franković rekao kako je to dobra ideja koju treba razmotriti i o kojoj će se sigurno razmišljati. Dodao je kako se izgradnja gradske žičare može financirati sredstvima iz fondova Europske unije jer postoje natječaji za stimuliranje takvih vidova prijevoza.

Izgradnjom žičare koja bi bila u gradskom vlasništvu ne bi se samo dijelom riješili prometni problemi i gužve oko povijesne jezgre. Naime, ako se uzme u obzir da tvrtki koja upravlja žičarom od prihoda od prodaje karata za žičaru ostaje preko 60 posto čiste dobiti, može se zaključiti kako bi Grad od prihoda od žičare u svom vlasništvu lakše realizirao brojne projekte. Naime, i sam je gradonačelnik Franković još na prošloj sjednici Gradskog vijeća kazao kako bi se, da su Excelsa nekretnine Gradu platile što mu duguju, a riječ je o iznosu od 30 milijuna kuna, tim novcem realizirali brojni projekti, konkretno oni koji se odnose na sportsku infrastrukturu poput rekonstrukcije nogometnog igrališta u Gospinu polju, judo dvorane u Mokošici, tenis dvorana u Lapadu te brojni drugi projekti.

fabrio banner 250 ljetni

konavle 250

zupa 250

zupanija 250

oglasavanje 250x349 2019

dubrovackaplacabanner250px28042020