Četvrtak, 23 Svi 2019 20:13

Milanović iz Dubrovnika počeo lobiranje za predsjedničku kandidaturu?

Piše:
Milanović iz Dubrovnika počeo lobiranje za predsjedničku kandidaturu? Foto: DPP

Do predsjedničkih izbora nešto je manje od sedam mjeseci, a bivši premijer i predsjednik SDP-a Zoran Milanović javnosti još ne otkriva kreće li, kao što se već duže vrijeme špekulira, u izbornu utrku za predsjednika Republike Hrvatske. No, Milanović svakako nešto smjera, a tome ide u prilog i izjava za jedan nacionalni dnevni list u kojoj ističe kako će na nedjeljnim izborima za Europski parlament glasati za SDP jer ima najbolju listu. Ta se izjava svakako može protumačiti kao približavanje SDP-u i aktualnom predsjedniku te stranke Davoru Bernardiću, čija će mu potpora itekako trebati, ukoliko zaista namjerava odmjeriti snage s Kolindom Grabar Kitarović u predsjedničkoj utrci.

Inače, da Milanović nešto smjera svjedoče i njegovi česti sastanci sa SDP-ovcima diljem zemlje. I dok pojedini mediji donose kako se nedavno u Stonu Milanović sastao s Mladenom Marelićem te još nekim istaknutim SDP-ovcima iz Dubrovačko-neretvanske županije, bivši saborski zastupnik SDP-a Mladen Marelić za portal Dubrovnikpress.hr te tvrdnje opovrgava i naglašava kako se u Stonu s Milanovićem nije nedavno sastao.

- Zaista ne bih o tome. U Stonu nije bilo nikakvog sastanka sa Zoranom Milanovićem nakon Sumitta Kina 16+1. Sa Zoranom sam inače ostao u dobrim odnosima, ponekad se nađemo i popijem piće, ali u Stonu se nismo sastali. Dakle, nije bilo ni prijateljske kave ni sastanka. - kazao je Marelić.

I dok Marelić demantira stonski sastanak s Milanovićem, portal Dubrovnikpress.hr doznaje da je bivši premijer i bivši predsjednik SDP-a za Summita Kina 16+1 zaista bio u Dubrovniku. No, gradski SDP-ovci koje su novinari portala Dubrovnikpress.hr kontaktirali tvrde kako se s Milanovićem nisu ni čuli ni sastajali, a mnogi od njih nisu ni znali da im je negdašnji šef nedavno bio u Gradu.

Ukoliko je sastanaka s Milanovićem u Gradu i bilo, tvrde dobro upućeni izvori iz SDP-a, tada se Milanović sastao s onima koji su mu bili skloni, ako su povodi tim sastancima bili njegova eventualna kandidatura za predsjedničke izbore.

Iako se Milanović još uvijek javno nije izjasnio o svojoj mogućoj kandidaturi, istraživanja javnog mijenja, koja se provode u posljednje vrijeme, predviđaju mu dobar startni rejting. Prema posljednjoj anketi Milanovića bi podržalo 18,5 posto birača.

Dok on mudro šuti, a mediji svako malo objavljuju informacije kako se diljem zemlje sastaje s istaknutijim SDP-ovcima, špekulira se kako će Milanović ozbiljne razgovore o kandidaturi na prosinačkim predsjedničkim izborima započeti nakon izbora za Europarlament, odnosno kako će to biti vrijeme kada će ozbiljno sjesti za stol s vodstvom SDP-a. U svakom slučaju, njegova izjava kako će na tim izborima glasati za SDP svakako nešto govori, a u prilog tome ide i poprilično ublažena retorika predsjednika SDP-a Davora Bernardića kad je Milanović u pitanju.

Ukoliko namjerava istaknuti kandidaturu Milanović svakako mora imati potporu SDP-a. S druge strane SDP u svojim redovima nema ozbiljnog kandidata za predsjedničku utrku. Bivši predsjednik države Ivo Josipović koji se nedavno vratio pod SDP-ove skute, a može biti kandidat za predsjednika RH, jasno je kazao da to ne želi. Kao mogući kandidat SDP-a spominje se i Tonino Picula, no teško da on Kolindu Grabar Kitarović može pobijediti i da bi se ukoliko i bude SDP-ov kandidat na predsjedničkim izborima, nakon što oni završe, vratio svom Bruxellesu. Iako je sam Davor Bernardić nedavno, govoreći o mogućim kandidatima SDP-a naveo Freda Matića, jasno je da bi njega Grabara Kitarović dobila možda i u prvom krugu.

Milanović, ukoliko kreće u predsjedničku utrku, mora dobiti potporu dobrog dijela istaknutih SDP-ovaca s kojima uopće ne razgovara, a koji su jaki u svojim organizacijama, a također mora vratiti povjerenje članova koji mu još nisu oprostili njegov nagli odlazak s mjesta šefa stranke nakon parlamentarnih izbora. Također, potrebna mu je i potpora ostalih političkih opcija lijevoga spektra kao i potpora dijela protestnih stranaka koje su nedavno osnovane. Potporu Amsterdamske koalicije navodno već ima, a kako se može neslužbeno čuti sklon ga je podržati i Start Dalije Orešković.

Kako je do predsjedničkih izbora ostalo sedam mjeseci, jasno je da će Milanović uskoro morati javno obznaniti kreće li ili ne u tu utrku jer bliži se ljetna stanka, a time i rujan kada se očekuju objave imena kandidata i ozbiljan rad stranaka za predsjedničku kampanju. Milanović sa svim svojim manama trenutno je jedini kandidat ljevice koji može ozbiljno stati na crtu Kolindi Grabar Kitarović.

fabrio banner 250 2019

konavle 250

zupa 250

zupanija 250

oglasavanje 250x349 2019

dubrovackaplacabanner250px28042020