Ispiši ovu stranicu
Četvrtak, 23 Svi 2019 20:13

Milanović iz Dubrovnika počeo lobiranje za predsjedničku kandidaturu?

Piše:
Milanović iz Dubrovnika počeo lobiranje za predsjedničku kandidaturu? Foto: DPP

Do predsjedničkih izbora nešto je manje od sedam mjeseci, a bivši premijer i predsjednik SDP-a Zoran Milanović javnosti još ne otkriva kreće li, kao što se već duže vrijeme špekulira, u izbornu utrku za predsjednika Republike Hrvatske. No, Milanović svakako nešto smjera, a tome ide u prilog i izjava za jedan nacionalni dnevni list u kojoj ističe kako će na nedjeljnim izborima za Europski parlament glasati za SDP jer ima najbolju listu. Ta se izjava svakako može protumačiti kao približavanje SDP-u i aktualnom predsjedniku te stranke Davoru Bernardiću, čija će mu potpora itekako trebati, ukoliko zaista namjerava odmjeriti snage s Kolindom Grabar Kitarović u predsjedničkoj utrci.

Inače, da Milanović nešto smjera svjedoče i njegovi česti sastanci sa SDP-ovcima diljem zemlje. I dok pojedini mediji donose kako se nedavno u Stonu Milanović sastao s Mladenom Marelićem te još nekim istaknutim SDP-ovcima iz Dubrovačko-neretvanske županije, bivši saborski zastupnik SDP-a Mladen Marelić za portal Dubrovnikpress.hr te tvrdnje opovrgava i naglašava kako se u Stonu s Milanovićem nije nedavno sastao.

- Zaista ne bih o tome. U Stonu nije bilo nikakvog sastanka sa Zoranom Milanovićem nakon Sumitta Kina 16+1. Sa Zoranom sam inače ostao u dobrim odnosima, ponekad se nađemo i popijem piće, ali u Stonu se nismo sastali. Dakle, nije bilo ni prijateljske kave ni sastanka. - kazao je Marelić.

I dok Marelić demantira stonski sastanak s Milanovićem, portal Dubrovnikpress.hr doznaje da je bivši premijer i bivši predsjednik SDP-a za Summita Kina 16+1 zaista bio u Dubrovniku. No, gradski SDP-ovci koje su novinari portala Dubrovnikpress.hr kontaktirali tvrde kako se s Milanovićem nisu ni čuli ni sastajali, a mnogi od njih nisu ni znali da im je negdašnji šef nedavno bio u Gradu.

Ukoliko je sastanaka s Milanovićem u Gradu i bilo, tvrde dobro upućeni izvori iz SDP-a, tada se Milanović sastao s onima koji su mu bili skloni, ako su povodi tim sastancima bili njegova eventualna kandidatura za predsjedničke izbore.

Iako se Milanović još uvijek javno nije izjasnio o svojoj mogućoj kandidaturi, istraživanja javnog mijenja, koja se provode u posljednje vrijeme, predviđaju mu dobar startni rejting. Prema posljednjoj anketi Milanovića bi podržalo 18,5 posto birača.

Dok on mudro šuti, a mediji svako malo objavljuju informacije kako se diljem zemlje sastaje s istaknutijim SDP-ovcima, špekulira se kako će Milanović ozbiljne razgovore o kandidaturi na prosinačkim predsjedničkim izborima započeti nakon izbora za Europarlament, odnosno kako će to biti vrijeme kada će ozbiljno sjesti za stol s vodstvom SDP-a. U svakom slučaju, njegova izjava kako će na tim izborima glasati za SDP svakako nešto govori, a u prilog tome ide i poprilično ublažena retorika predsjednika SDP-a Davora Bernardića kad je Milanović u pitanju.

Ukoliko namjerava istaknuti kandidaturu Milanović svakako mora imati potporu SDP-a. S druge strane SDP u svojim redovima nema ozbiljnog kandidata za predsjedničku utrku. Bivši predsjednik države Ivo Josipović koji se nedavno vratio pod SDP-ove skute, a može biti kandidat za predsjednika RH, jasno je kazao da to ne želi. Kao mogući kandidat SDP-a spominje se i Tonino Picula, no teško da on Kolindu Grabar Kitarović može pobijediti i da bi se ukoliko i bude SDP-ov kandidat na predsjedničkim izborima, nakon što oni završe, vratio svom Bruxellesu. Iako je sam Davor Bernardić nedavno, govoreći o mogućim kandidatima SDP-a naveo Freda Matića, jasno je da bi njega Grabara Kitarović dobila možda i u prvom krugu.

Milanović, ukoliko kreće u predsjedničku utrku, mora dobiti potporu dobrog dijela istaknutih SDP-ovaca s kojima uopće ne razgovara, a koji su jaki u svojim organizacijama, a također mora vratiti povjerenje članova koji mu još nisu oprostili njegov nagli odlazak s mjesta šefa stranke nakon parlamentarnih izbora. Također, potrebna mu je i potpora ostalih političkih opcija lijevoga spektra kao i potpora dijela protestnih stranaka koje su nedavno osnovane. Potporu Amsterdamske koalicije navodno već ima, a kako se može neslužbeno čuti sklon ga je podržati i Start Dalije Orešković.

Kako je do predsjedničkih izbora ostalo sedam mjeseci, jasno je da će Milanović uskoro morati javno obznaniti kreće li ili ne u tu utrku jer bliži se ljetna stanka, a time i rujan kada se očekuju objave imena kandidata i ozbiljan rad stranaka za predsjedničku kampanju. Milanović sa svim svojim manama trenutno je jedini kandidat ljevice koji može ozbiljno stati na crtu Kolindi Grabar Kitarović.