Petak, 24 Svi 2019 12:03

Na tešku pendulu je sada najbolje nadjenuti ukjatu

Piše:

Lucevi su još početkom proljeća proradili na pučini, nešto kasnije uz obalu su se pojavila jata gladnih širuna, vrnuta, lokarda i ukjata, a progoneći te sitnije, kopnu i površini se sve više primiču i krupne grabljivice. Osim toga, meteorološki uvjeti su sve pogodniji pa je zato sada pravo vrijeme za prvi ovogodišnji ribolov potezanjem mamca za plovilom. Osim oportunista, kojima je najvažnije ostvariti bilo kakav ulov, i većina lovaca na najcjenjenije i najkrupnije će najprije loviti sitne grabljivice da bi ih potom upotrijebili kao mamac za pendulu na orhana, zubaca, lice…

Cilj i želja ovih potonjih svakako je iglica, najcjenjeniji mamac za lov krupnih grabljivica. Međutim, na njihovu žalost, jata ove ribe u velikom broju priobalju prilaze tek u drugoj polovini ljeta, tako da u ovo vrijeme nije nimalo lako doći do nje. Štoviše, nerijetko će se za lov iglice potrošiti veći dio dana, a ulov će bude mršav ili posve izostati. Zato je bolje u što kraćem vremenu uloviti neku od navedenih sitnih grabljivica, a veći dio dana provesti u njenom nuđenju krupnim grabljivicama.

Još bolje je izborom mjesta, vremena i opreme pokušati čim prije uloviti ukjatu jer se ona pokazala iznimno učinkovitom ribom - mamcem za lov pendulom krupnih grabljivica, posebno najcjenjenijih kod nas - orhana i zubaca! Neki je koriste samo od početka lipnja do kraja srpnja, jer je po njima, tada najučinkovitija, skoro kao iglica. Međutim, ona je i kasnije, osobito u jesen vrlo lovna, pogotovo ako je većih dimenzija.

Osim zbog učinkovitosti, upotreba ukjate kao mamca ima i drugih prednosti. Prva je što je ima i dobro se lovi po cijelom području Jadrana, a druga je što je u pravilu napadaju veliki zubaci. Treće, ukjata je kao mamac dosta izdržljiva na penduli, a dobro podnosi i veće brzine potezanja. Velika prednost ukjate je i što zbog svoje težine i agresivnosti uočljivo signalizira prisustvo grabežljivice pa iole iskusniji pendulaš i nekoliko trenutaka prije može predvidjeti napad krupne grabljivice. Međutim, ona se lagano trza i svo vrijeme penduližanja, što neopreznog i manje iskusnog ribolovca može zavarati. Dobra joj je osobina i to što će čak i u mrežnoj čuvarici preživjeti nekoliko dana čekajući mamčenje.

Za nadijevanje ukjate na pendulu u pravilu se koristi dva tipa završnjaka, predveza - s dvije jednokrake ili jednom jednokrakom i jednom trokrakom udicom. U oba slučaja vučna, klizna udica je jednokraka, veličine oko 2/0, ovisno o proizvođaču i postavlja se kroz usne mamca. Kad je i lovna udica jednokraka, najbolje veličine 5/0 ili 6/0, najbolje ju je postaviti negdje oko dvije trećine dužine tijela, ispod gornje peraje. Trokraka lovna udica se najčešće koristi za ciljani lov nakrupnijih grabljivica. Mora biti širine 25 mm, a najbolje ju je postaviti na oko tri četvrtine dužine ukjate.
ukjatapendula2405 1ukjatapendula2405 2ukjatapendula2405 3
Poput lignje i sipe, ukjatu treba potezati malom brzinom kako bi što prirodnije plovila i, što je još važnije, kako ne bi bočno polegla i tako bila manje privlačna.

Zanimljivo je da zubatac, mnogim pendulašima najpoželjnija lovina, ukjatu u pravilu napada samo jedan put i ako je promaši najčešće se više ne obazire na nju nego traži drugu. Tijekom lipnja i ponegdje dijela srpnja, to čini takvom silinom da se u pravilu kači sam, skoro nikada ne proguta mamac i udicu nego se u pravilu kači za usnu. No, između sredine i kraja srpnja, kad se s najplićih spušta na nešto dublje, ugodnije poste, zubatac mijenja ponašanje. Tad postaje oprezan i po dva tri puta zagrize prije nego što proguta mamac, i što je najvažnije, ukjata, ali i širun te vrnut mu više nisu osobito privlačni.

fabrio banner 250 2019

konavle 250

zupa 250

zupanija 250

oglasavanje 250x349 2019

dubrovackaplacabanner250px28042020