Ispiši ovu stranicu
Petak, 24 Svi 2019 13:43

Nataša Gabričević (HNS): Kreativne industrije i smanjenje birokracije i nameta okosnica su našeg programa

Piše:
Nataša Gabričević (HNS): Kreativne industrije i smanjenje birokracije i nameta okosnica su našeg programa Foto: HNS

Kreativne industrije te smanjenje birokracije i nameta, uz zaštitu okoliša, bili su okosnica kampanje HNS-a za izbore za Europski parlament, kazala je na konferenciji za novinare uoči nedjeljnih izbora HNS-ova kandidatkinja za Europski parlament Nataša Gabričević.

- Kako je kampanja HNS-a za europarlamentarne izbore krenula iz Dubrovnika, prirodno je da baš u Dubrovniku obilježimo i njezin kraj. U okviru kampanje obišla sam Dubrovačko-neretvansku županiju, razgovarala s mnogim našim građanima i uvjerila se da su prepoznali novu politiku koju nude Matija Posavec i HNS koji je i jučer istaknuo da su građani doista zasićeni ideološkim sukobima, populističkim obećanjima i vrijeme je da u život naših sugrađana uđe nova politika i da počnemo raditi.- kazala je HNS-ova kandidatkinja na listi za Europski parlament Nataša Gabričević.

Istaknula je kako je najveći naglasak u kampanji HNS namjerno stavio na smanjenje birokratizacije i nepotrebnih nameta prema građanima i poduzetnicima te razvoju kreativnih industrija.

- Kreativne industrije jedan su od ključnih ciljeva za koji se želimo zalagati u Europarlamentu jer su one najbrže rastuća grana u svijetu i gotovo sve zemlje promišljaju o razvoju takvih industrija. Stvarna širina i potencijali Dubrovnika na tom polju možda se najbolje ogledaju u projektu „Osjetite povijest“ kojeg smo mi u dubrovačkom HNS-u predstavili javnosti još u siječnju. U Županiji imamo stotine obrta i udruga koje djeluju u područjima zanata, kulture i umjetnosti i moramo im omogućiti da se izbore za što veći dio sredstava.Imamo sve predispozicije da postanemo lider na ovom polju, samo trebamo olakšati put kroz birokraciju te omogućiti razvoj potencijala i kroz druge aspekt.- kazala je Gabričević.

Kad je u pitanju birokracija, Gabričević je naglasila kako je pred HNS-om puno posla, a s ciljem da se brojni propisi svedu na minimum.

- Građanima i poduzetnicima treba omogućiti život i poslovanje uz što manje nepotrebne papirologije. Osim pretjerane birokracije, HNS se protivi i uvođenju novih nameta i smatramo kako treba poticati putem poreznih olakšica poduzetničke inicijative u gospodarstvu.- rekla je Gabričević.

Naglasila je kako je jedna od važnijih točaka Hns-ova programa, odnosno kampanje,zaštita okoliša.

- Kad pričamo o zaštiti okoliša najviše mislimo na kvalitetu zraka, gospodarenje otpadom, kakvoću voda, a konkretno u Dubrovniku svakako je važno čim prije realizirati čitav niz projekata i aktivnosti te znatno nadograditi komunalnu i okolišnu infrastrukturu kako bi i generacije koje dolaze doživjele čisto more, vodu, zrak ili okusile malostonsku kamenicu. - kazala je Gabričević.

HNS-ova kandidatkinja na listi za Europski parlament istaknula je kako će građani u nedjelju na izborima znati izabrati one koji će u novom sazivu Europskog parlamenta zastupati njihove interese.

- Mi na jugu smo od davnina bili proeuropski nastrojeni i znali iskoristiti prednosti diplomatskih i gospodarskih veza koje nam je takav status donosio. Dubrovačka Republika je u europske prijestolnice i šire slala svoje emisare i mislim da se ta tradicija uvažavanja i razumijevanja održala sve do danas. Stoga sam sigurna da će naši sugrađani znati izabrati one koji će u EU parlamentu biti pravi zastupnici njihovih interesa. - rekla je Gabričević, pozvavši birače da u nedjelju na izborima zaokruže listu broj 11.