lausnekretninebanner

Petak, 24 Svi 2019 18:54

Imaju svoju funkciju i nakon osam stoljeća; Vodovod sanirao klončinu u Nalješkovićevoj ulici

Krajem 13. stoljeća u Dubrovniku je donesena odluka o matrici izgradnje pojedinih dijelova grada po kojoj se međuprostori između susjednih kuća u smjeru sjever - jug, širine oko 80 centimetara, oblikuju u odvodne kanale – klončine. One su i danas važan dio sustava odvodnje povijesne jezgre, iako ponešto moderniziran uvođenjem odvodnih cijevi na dijelovima gdje je to bilo moguće, a na njihovo održavanje i propisno funkcioniranje paze djelatnici Vodovoda Dubrovnik.

- Čišćenje klončina posebno je izazovan posao jer je pristup njima moguć samo preko krovova ili kroz male uske prozore privatnih objekata. A kada uspješno uđete u klončinu morate raditi na iznimno uskom prostoru. Ali djelatnici Vodovoda sve te prepreke uspješno savladavaju i brinu da i taj dio sustava odvodnje unutar zidina gotovo osam stoljeća od njegove izgradnje funkcionira na najbolji mogući način. – rekao je predsjednik Uprave Vodovoda Dubrovnik Lukša Matušić.

Tako djelatnici Vodovoda konstantno vrše preglede i po potrebi čiste klončine, a posljednja u nizu bila je ona u Nalješkovićevoj ulici.

- Zbog posebnosti njihove gradnje klončine jednostavno nije moguće kompletno zacijeviti. Stoga ponekad se dogode problemi s izbijanjem otpadnih voda u susjedne objekte, kao što je to bio slučaj kod ove klončine. U takvim slučajevima djelatnici Vodovoda ulaze u kanal i trude se što prije otkloniti uzrok problema. – rekao je Matušić te zaključno istaknuo kako su i ovakve akcije nastavak aktivnosti na sanaciji sustava odvodnje povijesne jezgre.

DPP

fabrio banner 250 ljetni

konavle 250

zupa 250

zupanija 250

oglasavanje 250x349 2019

dubrovackaplacabanner250px28042020