Petak, 24 Svi 2019 19:48

JU Rezervat Lokrum konačno pronašao adekvatan smještaj, ali Barač smatra da je to „rasipništvo i manjak zdravog razuma”

Piše:
JU Rezervat Lokrum konačno pronašao adekvatan smještaj, ali Barač smatra da je to „rasipništvo i manjak zdravog razuma” Foto: DPP

„Zaboravite na komunalne probleme i nova prometna rješenja, naš gradonačelnik Mato Franković se bavi kupoprodajom nekretnina i podnajmom”, riječi su kojima se predsjednik GO SDP-a i Gradski vijećnik Jadran Barač putem društvenih mreža osvrnuo na nadolazeću sjednicu Gradskog vijeća na kojoj će vladajuća većina Javnoj ustanovi Rezervat Lokrum dati suglasnost za sklapanje Ugovora o kupnji zgrade u Gružu u kojoj je donedavno bila smještena Lučka kapetanija.

Iako svjestan da zaposlenici Rezervata Lokrum rade u derutnoj zgradi i već dugi niz godina traže adekvatan objekt tu koji bi se preselili, Barač u svom postu navodi kako je investicija od 16,5 milijuna kuna, koliko će stajati kupnja i adaptacija zgrade bivše Lučke kapetanije, kako on navodi, čisto rasipništvo i manjak zdravog razuma.

„Jasno mi je da cca 10-15 administrativaca ustanove Lokrum treba adekvatan uredski smještaj, no ovakvu investiciju procijenjenu na ukupno 16.5 miliona kuna pravdati potrebama za uredskim prostorijama je čisto rasipništvo i manjak zdravog razuma. Ne zaboravite da se Grad Dubrovnik nedavno zadužio za 36 milijuna kuna za projekt stambenog zbrinjavanja mladih, a s druge strane kupio dionice UTD Raguze gotovinom za 17 mil. Nadalje, Gradonačelnik je krajem prošle godine htio prodati parking građana na Mihajlu (afera "Okrajak") i to je pravdao nedostatkom novca u proračunu. Nekoliko mjeseci ranije je kupio poslovni prostor ex. Zagrebačke banke za 10 milijuna kuna i dao (besplatno) na korištenje DPDS-u. Ovakvo nesuvislo ponašanje već nadilazi sve granice normalnog upravljanja javnim novcem i resursima Grada Dubrovnika.” - navodi Barač.

Inače, djelatnici Rezervata Lokrum, zaposleni u administraciji rade u derutnom stanu od 60 kvadrata i već godinama uprave Rezervata, neovisno što su se mijenjali, traže primjeren prostor.

Nije bilo tako davno kad je bivši ravnatelj Rezervata Lokrum Mario Tevšić za administrativne potrebe JU Rezervata Lokrum namjeravao kupiti nekretninu na Stradunu. Tada se bespotrebno stvorila cijela afera pa se od te kupnje odustalo. Potom su u Rezervatu razmatrali kupnju nekretnine pokraj vatrogasaca, a razmišljalo se i o zakupu prostora u Atlant centru. No, kako je u međuvremenu zgrada u kojoj je donedavno bila smještena Lučka kapetanija vraćena stvarnim vlasnicima te stavljena na prodaju, u Rezervatu Lokrum ocijenili su kako im ta zgrada, kao i njezina cijena posve odgovaraju.

No, kako je i ta zgrada poprilično zapuštena, potrebno ju je adaptirati u što će JU Rezervat Lokrum uložiti još 4,5 milijuna kuna.

Po završetku radova na adaptaciji zgrade ex. Lučke kapetanije u Gružu administracija Rezervata bit će smještena na katu dok se prizemni prostor namjerava komercijalizirati na način da bi u dijelu tog prostora Rezervat mogao otvoriti suvenirnicu u kojoj bi se mogle kupiti karte za Lokrum, ali i upoznati posjetitelje s njegovom poviješću i znamenitostima dok bi se drugi dio prostora iznajmljivao čime bi Lokrum ne samo zarađivao već i opravdao novac uložen u kupnju i adaptaciju zgrade bivše Lučke kapetanije u Gružu.

fabrio banner 250 2019

konavle 250

zupa 250

zupanija 250

oglasavanje 250x349 2019

dubrovackaplacabanner250px28042020