Petak, 24 Svi 2019 20:11

U Porat uplovio vatrogasni brod „Orlando”

U Porat uplovio vatrogasni brod „Orlando” Foto: Grad Dubrovnik

Vatrogasni brod „Orlando“, izgrađen u Istri za potrebe Vatrogasne zajednice Grada Dubrovnika, svečano je uplovio u petak poslijepodne u Porat gdje su ga dočekali gradonačelnik Grada Dubrovnika Mato Franković koji je ujedno i po funkciji i predsjednik gradske Vatrogasne zajednice, zapovjednik Javne vatrogasne postrojbe „Dubrovački vatrogasci“ Stjepko Krilanović kao i dobrotvorka Olga Stoss iz grada prijatelja Bad Homburga, koja je imenovana kumom broda. Ova humanitarka, koja je vodila i osobno sudjelovala u brojnim projektima vezanim uz pomoć dubrovačkom vatrogastvu poput izgradnje vatrogasnog doma na Osojniku, uplatila je sredstva za godišnju premiju osiguranja. Svečanost su uveličali i  zamjenik gradonačelnika Bad Homburga Meinhard Matern i tamošnji vatrogasni zapovjednik Daniel Guischard,
 
Prvi vatrogasni brod, u Orlandovoj godini nazvan po ovom velikom svjetovnom simbolu Dubrovnika, blagoslovio je rektor crkve sv. Vlaha don Toma Lučić, a u prigodnom programu nastupila je klapa Ragusavecchia. Po zavvršetku svečanosti „Orlando” je ispred Porta izveo i pokaznu vježbu, 
 
Gradonačelnik Mato Franković uputio je zahvalu svima koji su pomogli u realizaciji ove vrijedne investicije, koja će poboljšati vatrogasnu zaštitu dubrovačkog otočja, ali i zdravstvenu zaštitu jer je „Orlando“ izgrađen i za plovidbu u zahtjevnijim vremenskim uvjetima.
 
- Kroz čitavu povijest vatrogastva, koje se na području Dubrovnika počelo spominjati još u 12. stoljeću, nismo imali pravi vatrogasni brod. - kazao je gradonačelnik Franković istaknuvši da ne nosi slučajno ime srednjovjekovnog viteza čiji je stup u Dubrovniku podignut prije 600 godina.
 
Nabava vatrogasnog broda, podsjetimo, posljednja je investicija Grada Dubrovnika u bolju opremljenost interventnih službi. Preduvjet je za ustrojavanje pomorske službe Dubrovačkih vatrogasaca. Brod je u ugovorenom roku izgradila istarska tvrtka Marservis d.o.o. s dugogodišnjim iskustvom u proizvodnji plovila. Investicija je stajala četiri milijuna, a financirana je sredstvima Grada Dubrovnika i JU Rezervat Lokrum.
 
Polivalentno plovilo ukupne dužine 13,5 metara s dva motora s 550 konjskih snaga za brze intervencije prvenstveno će se koristiti u akcijama vatrogasne postrojbe na moru. Omogućit će žurni transport vatrogasaca na Elafite i Lokrum, brzu reakciju gašenja požara, a koristit će se i kod promptnih intervencija u slučaju onečišćenja mora te u ostalim hitnim akcijama spašavanja ugroženih ljudskih života.

D.M.

fabrio banner 250 2019

konavle 250

zupa 250

zupanija 250

oglasavanje 250x349 2019

dubrovackaplacabanner250px28042020